Παρουσιάστηκε η νέα Συνοριοφυλακή στο Καπετάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας [εικόνες] - iefimerida.gr

Παρουσιάστηκε η νέα Συνοριοφυλακή στο Καπετάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας [εικόνες]

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στον μεθοριακό σταθμό Καπετάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, βρέθηκαν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και υπουργοί κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρουσίασαν τη νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, τον οργανισμό που, αντικαθιστώντας τη Frontex, αναμένεται να στείλει ένα μήνυμα ισχυρότερης κοινής διαχείρισης των συνόρων της ΕΕ.

Πλήρως λειτουργικός έως το τέλος του χρόνου

Όπως εξήγησε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο νέος οργανισμός ξεκινάει σήμερα τη λειτουργία του σε νομικό και λειτουργικό επίπεδο και εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι πλήρως λειτουργικός.

Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τον νέο οργανισμό σύμβολο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι σύμβολο μίας Ευρώπης που μπορεί να είναι αποτελεσματική και ενωμένη. Είναι σύμβολο μίας Ευρώπης που μπορεί να αντιμετωπίζει αποφασιστικά, σε συνεργασία με τους γείτονές μας, τις προκλήσεις που δημιουργούν η μεταναστευτική κρίση και οι απειλές για την ασφάλειά μας», επεσήμανε, και πρόσθεσε: «Είναι σύμβολο της κοινής ευθύνης που έχουμε, να προστατεύουμε τα κοινά ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορά μας. Είναι σύμβολο της αποφασιστικότητάς μας να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελεύθερα, χωρίς εσωτερικά σύνορα».

Παρουσιάστηκε η νέα Συνοριοφυλακή στο Καπετάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Επίσης, τόνισε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της διαχείρισης ευρωπαϊκών συνόρων. «Από τώρα και στο εξής, τα εξωτερικά σύνορα ενός κράτους μέλους της ΕΕ θα είναι τα εξωτερικά σύνορα όλων μας, τόσο από νομική, όσο και από επιχειρησιακή άποψη», ανέφερε. Εξάλλου, έστειλε το μήνυμα ότι «οι πόρτες της Ευρώπης είναι ανοιχτές για όσους χρειάζονται διεθνή προστασία, αλλά κλειστές για όσους περνούν τα σύνορα παράνομα».

Προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ο Ευρωπαίος επίτροπος διευκρίνισε ότι ο νέος οργανισμός θα περιλαμβάνει έναν πιο ισχυρό μηχανισμό παραπόνων «ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα διασφαλίσουμε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Κανένα κράτος δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση», παρατήρησε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνει η Τουρκία στρατηγικός συνεργάτης της Ευρώπης και να συνεχιστεί, τόσο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, όσο και η συμφωνία με το Αφγανιστάν, και ζήτησε ΗΠΑ και Ρωσία να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να βρουν λύση για τον πόλεμο της Συρίας.

«Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε φρούριο, αλλά σε ένα καλά οργανωμένο σύστημα», κατέληξε.

Παρουσιάστηκε η νέα Συνοριοφυλακή στο Καπετάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας και υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ρουμιάνα Μπατσβάροβα, χαρακτήρισε τον νέο οργανισμό «πολύ σημαντική εξέλιξη για την Ευρώπη», που βάζει τα θεμέλια μίας «περισσότερο αποτελεσματικής συνεργασίας και αλληλεγγύης στην Ευρώπη».
Όπως πρόσθεσε, χρειάζεται όλα τα κράτη μέλη «να μοιραστούμε την ευθύνη και να λάβουμε από κοινού δράση».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, Φαμπρίς Λετζερί, έκανε λόγο για «ένα μεγάλο βήμα μπροστά» και συμπλήρωσε: «Ο νέος ευρωπαϊκός οργανισμός θα κάνει, όχι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ». Σε ερώτηση κατά πόσο τα κράτη μέλη θα ανταποκριθούν στην αποστολή συνοριοφυλάκων στον νέο οργανισμό, ο κ. Λετζερί δήλωσε «αισιόδοξος ότι τα κράτη μέλη θα συνεισφέρουν και θα παρέχουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί».

Η υφυπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, της χώρας που ασκεί την προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ, Ντενίσα Σάκοβα, παρουσίασε μερικές από τις πρωτοβουλίες της χώρας της από τότε που ανέλαβε την προεδρία.

Τα χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής

Έως το 2020, το μόνιμο προσωπικό του οργανισμού θα υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τα 1.000 άτομα, και θα διαχειρίζεται έναν προϋπολογισμό ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ. Ές τον Δεκέμβριο θα προσληφθούν 50 άτομα. Την ίδια ώρα, θα δημιουργηθεί εφεδρεία 1.500 συνοριοφυλάκων και υποστηρικτικού προσωπικού ταχείας ανάπτυξης, που αναμένεται να είναι διαθέσιμοι από τις 6 Δεκεμβρίου. Επίσης, ο οργανισμός θα έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να προμηθεύεται τον εξοπλισμό του και να τον αξιοποιεί ανά πάσα στιγμή σε επιχειρήσεις στα σύνορα.

Παρουσιάστηκε η νέα Συνοριοφυλακή στο Καπετάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα απαρτίζεται από τον Οργανισμό της Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και από τις εθνικές αρχές και ακτοφυλακές που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των συνόρων.

Οι κύριες δραστηριότητες του Οργανισμού θα είναι:
Η παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών και η ανάλυση κινδύνου, η παρακολούθηση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η παροχή επιχειρησιακής και τεχνικής υποστήριξης στα κράτη-μέλη, η διενέργεια επιχειρήσεων υποστήριξης, έρευνας και διάσωσης, ο ενισχυμένος ρόλος στις επιστροφές παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (έπειτα από αίτημα του κράτους-μέλους, αλλά και με πρωτοβουλία του Οργανισμού) και η υποστήριξη των εθνικών αρχών. Σε επείγουσες καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν, ο Οργανισμός θα είναι σε θέση να παρέμβει ακόμα και αν το κράτος-μέλος θεωρεί πως δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετης παρέμβασης. Εξάλλου, ο Οργανισμός θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί επιχειρήσεις σε εδάφη μη ευρωπαϊκών κρατών που συνορεύουν με ένα κράτος-μέλος, με τη σύμφωνη γνώμη των αρχών των κρατών.

Στις 6 Ιανουαρίου 2017 θα είναι λειτουργικό το κομμάτι των επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών. Επίσης, το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ολοκληρωθούν οι πρώτες αξιολογήσεις για τον εντοπισμό αδυναμιών.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκε ο εξοπλισμός του νέου Οργανισμού, μεταξύ των οποίων περιπολικά, οχήματα επιτήρησης με θερμικές κάμερες, ομάδες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και μέσα εναέριας επιτήρησης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, υπουργοί ευρωπαϊκών κρατών και εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν το «παρών» ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ