Μικρές μογγολικές σκηνές (yurt) θα γεμίσουν την πλατεία Αυδή -Ερχεται το Caravan project [εικόνες] - iefimerida.gr

Μικρές μογγολικές σκηνές (yurt) θα γεμίσουν την πλατεία Αυδή -Ερχεται το Caravan project [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αφού ταξίδεψε πέντε χρόνια σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα, το Caravan project καταφθάνει από τις 14 Οκτωβρίου μέχρι τις 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Στο Μεταξουργείο, στην πλατεία Αυδή, θα στήσει τα yurt του ( μικρές μογγολικές σκηνές) και μας καλεί όλους να αφηγηθούμε τις ιστορίες μας.

Στόχος των διοργανωτών, να δημιουργήσουν έναν τόπο συνάντησης απευθύνοντας στις ντόπιες κοινωνίες ένα ανοιχτό κάλεσμα, για να ιχνηλατήσουνε μαζί περάσματα σε περιοχές όπου κατοικούν η μνήμη, η φαντασία, το βίωμα, καταλύοντας την απομόνωση και αναδεικνύοντας τους καρπούς συνευρέσεων, μέσα από τις οποίες εμπλουτίζεται η άνθρώπινη έκφραση και προωθείται η ποικιλομορφία δημιουργικών μορφών πράττειν.

Μικρές μογγολικές σκηνές (yurt) θα γεμίσουν την πλατεία Αυδή -Ερχεται το Caravan project [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Το iefimerida.gr μίλησε με τον Στρατή Βογιατζή, έναν καταξιωμένο Έλληνα φωτογράφο, που ήταν από τους πρωτεργάτες του όλου εγχειρήματος και ακολούθησε την ενδιαφέρουσα αυτή διαδρομή από την αρχή της μέχρι σήμερα.

Τι είναι αυτό το ιδιαίτερο project:
Στο Caravan project ενεργοποιούμε την κοινότητα και κάνουμε μια καταγραφή των ιστοριών που αφορούν τους κατοίκους της με ποικίλους τρόπους: φωτογραφίες, ντοκιμαντέρ, δράσεις, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Με αφορμή την αφήγηση, στον τελευταίο μας σταθμό, στην Αθήνα, θα κάνουμε και ένα πορτρέτο της γειτονιάς, καταγράφοντας την πολυμορφία της και την ετερογένειά της μέσα από τρία εργαστήρια: ντοκιμαντέρ, δημιουργίας ηχοτοπίων και φωτογραφικού αρχείου.
Θα δημιουργηθεί έτσι μια ψηφιακή πλατφόρμα, να διαδικτυακό portal, που θα υπάρχει στο διαδίκτυο και θα ανήκει στους κατοίκους της περιοχής. Μας ενδιαφέρει να ανακαλύψουμε ποιοι άνθρωποι κατοικούν σε αυτή την περιοχή, πώς συνδιαλέγονται με τους γύρω τους , τι μνήμες κουβαλάνε, πώς διαμορφώνουν οι εμπειρίες τους το χώρο που ζουν.
Πώς τελικά όλοι αυτοί οι ετερόκλητοι άνθρωποι συνυπάρχουν.

Μικρές μογγολικές σκηνές (yurt) θα γεμίσουν την πλατεία Αυδή -Ερχεται το Caravan project [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο στόχος του project:

Είναι να χρησιμοποιεί την προσωπική ιστορία ( ιστορίες χώρων και ανθρώπων) και την αφήγηση ουσιαστικά.
Πιστεύουμε ότι η κάθε ιστορία έχει πλούτο και αγγίζει διάφορα θέματα κοινωνιολογικά. Οπότε μέσα από το υλικό που συγκεντρώνουμε, οργανώνουμε δράσεις και διευρύνουμε τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει το βίωμα του καθένα σε διάφορους τομείς.

Πώς λειτουργεί το Caravan project:

Ταξιδεύουμε σε διάφορες περιοχές και στήνουμε τα yurt, κάνοντας, θα λέγαμε, μια δημιουργική κατάληψη του δημόσιου χώρου.
Ουσιαστικά καλούμε τους ανθρώπους να συναντηθούν.
Μέσα από τις συναντήσεις αυτές συνδημιουργούμε, συζητάμε, ερχόμαστε κοντά και μέσα από κοινά θέματα που μας απασχολούν κάνουμε πράγματα. Το απλό κομμάτι της επαφής και της συνάντησης είναι πολύ ουσιαστικό σε αυτό το εγχείρημα.

Πώς ξεκίνησε:

Ξεκίνησε από μια ομάδα δημιουργών κι ερευνητών στην αρχή της κρίσης, το 2011, ως μια δημιουργική αντίδραση σε αυτό που συνέβαινε γύρω μας. Σκεφτήκαμε τους ανθρώπους που ζουν στις παρυφές της κοινωνίας, ανθρώπους διαφορετικούς, που όμως έχουν ένα κοινό νήμα: περπατούν ένα δικό τους δρόμο. Πήγαμε λοιπόν και τους βρήκαμε. θεωρήσαμε ότι αυτές οι ιστορίες μπορούν να εμπνεύσουν, να προβληματίσουν και να ταρακουνήσουν όλους μας να αναλάβουμε δράση.

Τα ταξίδια του Caravan project:

Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, έχουμε πάει σε πολλές περιοχές: Μυτιλήνη, Νίδα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη, όπου στήσαμε σκηνές.
Με το αυτοκίνητο, έχουμε πάει από Άγιο Όρος, Μακεδονία, Ξάνθη, Πομακοχώρια, μέχρι Καστελόριζο, Άγραφα, Σύμη, Τζουμέρκα, σε κάθε άκρη της Ελλάδας δηλαδή.

Μικρές μογγολικές σκηνές (yurt) θα γεμίσουν την πλατεία Αυδή -Ερχεται το Caravan project [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Έρχεται κόσμος σε εμάς που βρίσκει κάποια δημιουργικά εργαλεία για να εκφραστεί και να πει όσα τον απασχολούν.
Μερικές φορές συναντάμε μια παθητικότητα από το ευρύ κοινό, βλέπουμε ότι μόνο όσοι έχουν μια ευαισθησία και μια πολιτική σκέψη, χωρίς αυτό να συνδέεται κομματικές τοποθετήσεις, είναι πιο κοντά σε αυτό το εγχείρημα . Και συνήθως αυτοί άνθρωποι είναι λίγοι.

Μικρές μογγολικές σκηνές (yurt) θα γεμίσουν την πλατεία Αυδή -Ερχεται το Caravan project [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Αρωγός στην προσπάθειά μας και βασικός χρηματοδότης είναι το Ίδρυμα Νιάρχος. Εμείς λειτουργούμε ως ομάδα, όλοι κάνουμε τα πάντα, δεν υπάρχουν αρμοδιότητες εδώ.
Κάνουμε λάθη, δεν είμαστε τέλειοι, αλλά ακόμα και τα λάθη αυτά είναι μέρος της διαδικασίας.

Μια παράξενη ιστορία:

Είναι η πρώτη με την οποία ασχοληθήκαμε, ο « Τυφλός ψαράς», που την κάναμε και ντοκιμαντέρ. Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου τυφλού ανθρώπου, με ένα χέρι, που συνεχίζει στα 70 του χρόνια να ψαρεύει. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η ζωντάνιά του και η ενεργητικότητά του, η λαχτάρα του για τη ζωή. Άλλωστε αυτό είναι και το ζητούμενο του project: να μιλήσει για την λαχτάρα να βγεις και να κάνεις αυτό που αγαπάς. Να μην υποτάσσεται στις συνθήκες, αλλά να κάνεις αυτό που ποθεί η ψυχή σου.

Οι άνθρωποι τoυ project:

Πήγαμε σε ανθρώπους που ζουν κάπως στο περιθώριο, γιατί περπατάνε το δικό τους μονοπάτι, επειδή έτσι λέει η καρδιά τους. Αυτοί είναι οι νικητές της ζωής.
Η μοναχικότητα είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν. Αυτό όμως που κερδίζουν είναι μια αλλού είδους συνειδητοποίηση.
Οι άνθρωποι που καταγράψαμε ζουν την δική τους ζωή, κι όχι τη ζωή κάποιου άλλου. Αυτό είναι εμπνευστικό και το χρειαζόμαστε σε μια κοινωνία που θέλει να μας κάνει όλους ίδιους.

Μικρές μογγολικές σκηνές (yurt) θα γεμίσουν την πλατεία Αυδή -Ερχεται το Caravan project [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Οι δράσεις:

Υπάρχει μια έκθεση μέσα στις σκηνές, ένα σύμφυρμα από ημερολόγια, σκίτσα φωτογραφίες, που αντανακλά το ταξίδι.
Υπάρχει λόγος για τον καθένα εδώ. Παράλληλα γίνονται και δράσεις με την κοινότητα, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Δεν θα ξεχάσω:

Εμπειρίες, ταξίδια, συναντήσεις με ανθρώπους εκπληκτικούς - όλοι αυτοί πια είναι μέλη της ευρύτερης οικογένειάς μου.

Μικρές μογγολικές σκηνές (yurt) θα γεμίσουν την πλατεία Αυδή -Ερχεται το Caravan project [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Είναι συναρπαστικό το ταξίδι που κάνουμε, το Caravan μας ενώνει. Ιδιαίτερη θέση έχουν στην καρδιά μου τα πιο μικρά παιδιά που έρχονται και δουλεύουμε μαζί τους. Ας πούμε, σε αυτά τα εργαστήρια που διοργανώνουμε, έρχονται παιδιά που δεν έχουν ασχοληθεί με τη φωτογραφία ή το ντοκιμαντέρ και ανοίγονται σε αυτόν τον κόσμο. Δημιουργούν τη δική τους σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό που πάντα πίστευα είναι ότι εμείς πρέπει να αλλάξουμε για να διεισδύσουμε στην πραγματικότητα και να αποκαλύψουμε αυτό που είναι κρυμμένο. Δεν είναι τίποτα το μεγαλόσχημο, αλλά έχει βάθος μεγάλο. Όσο περισσότερο μπαίνεις μέσα αυτό το ταξίδι, τόσο ανακαλύπτεις την αξία σε μικρά πράγματα, που συνήθως περνάνε απαρατήρητα. Είναι συγκινητικό λοιπόν που μέσα από το Caravan κάποιοι μετατοπίζονται.

Tελευταίος σταθμός:

Δεν θέλω να πιστεύω ότι τελειώνει, αλλά ότι κλείνει ένας κύκλος. Θα υπάρξει σίγουρα μια παύση και μετά βλέπουμε. Πρόθεση υπάρχει πάντως να συνεχιστεί.

Στην Αθήνα, θα δείτε επιλεκτικά κάποια πράγματα από όσα συνέβησαν σε όλες τις πόλεις που επισκεφτήκαμε. Είναι λίγο δύσκολο να έρθουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι δυστυχώς, αλλά θα γίνει ένα ντοκιμαντέρ πάνω στο project. Σας περιμένουμε όλους να συναντηθούμε. Γιατί στο caravan αυτό που μετράει πάνω απ’ όλα είναι η συνάντηση.

Μικρές μογγολικές σκηνές (yurt) θα γεμίσουν την πλατεία Αυδή -Ερχεται το Caravan project [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Από τις 14/10 έως και τις 5/11 στην Πλατεία Αυδή
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις και δράσεις είναι δωρεάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ