BofA: Σε ύφεση η Ελλάδα το 2016 -Δεν «βλέπει» σύντομα λύση για χρέος και QE - iefimerida.gr

BofA: Σε ύφεση η Ελλάδα το 2016 -Δεν «βλέπει» σύντομα λύση για χρέος και QE

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του ΔΝΤ είναι οι προβλέψεις της Bank of America Merrill Lynch για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις BofA ML, η οικονομία φέτος θα σημειώσει κάμψη 1% και το 2017 θα σημειώσει επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό της τάξεως του 1,2%. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε 1,5% φέτος και στο 0,6% το 2017, ενώ το συνολικό έλλειμμα θα κλείσει στο 2,4% φέτος και στο 3,3% το επόμενο έτος. Τέλος, ο πληθωρισμός το 2017 θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος, της τάξεως του 0,6% από 0,2% φέτος.

Η BofA επαναλαμβάνει ότι οι προκλήσεις αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι σημαντικές και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ - η οποία και θεωρείται μάλλον απίθανη στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αναφορικά με την δεύτερη αξιολόγηση τη θεωρεί δύσκολη, καθώς περιλαμβάνει περίπλοκες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα εργασιακά και μία περίπλοκη πολιτική προοπτική για τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία διατηρεί ισχνή πλειοψηφία.

Για το θέμα του χρέους εκτιμά ότι είναι δύσκολο να επιλυθεί πριν τις γερμανικές εκλογές και σημειώνει ότι το ΔΝΤ ζητά πολλά περισσότερα από ότι μπορούν να δώσουν οι Ευρωπαίοι και τονίζει πως για να γίνει βιώσιμο το χρέος απαιτεί πιο ρεαλιστικούς στόχους για βιώσιμα πλεονάσματα.

Παράλληλα και η ΕΚΤ αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση καθώς και αυτή απαιτεί το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο έτσι ώστε να υπάρξει QE για την Ελλάδα. Όπως έχει σημειώσει η BofA στο παρελθόν, η ΕΚΤ θα περιμένει την Κομισιόν και το ΔΝΤ να λύσουν τις διαφορές τους πριν προχωρήσει στην δική της αξιολόγηση για το χρέος της Ελλάδας και αυτό υποδηλώνει ότι η συμμετοχή στο QE δεν είναι πιθανό να συμβεί σύντομα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BofA προβλέψεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ