8.000 πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα -Σε ποια κέντρα θα μεταφερθούν - iefimerida.gr

8.000 πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα -Σε ποια κέντρα θα μεταφερθούν

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Nikos Libertas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τους τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά να ξεπερνούν τις 14.000, τη στιγμή που το όριο φιλοξενίας είναι μόλις 7.500, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζει προσεκτικά πως θα γίνει προσεκτικά η μεταφορά στην ενδοχώρα περίπου 7.000 -8.000 ατόμων.

Το «Έθνος» σε ρεπορτάζ του αποκαλύπτει ότι έχουν προσχωρήσει συζητήσεις προκειμένου να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας μέχρι 1.000 άτομα (χωρίς όμως να έχουν οριστικοποιηθεί) στους δήμους:

  • Θηβαίων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας.
  • Αγρινίου στο παλαιό νοσοκομείο.
  • Στην Πέτρα Ολύμπου στο παλαιό ψυχιατρείο, όπου θα χρησιμοποιηθούν τα δωμάτια της μονάδας, αλλά θα τοποθετηθούν και οικίσκοι. Εναλλακτικά υπάρχει η πρόταση να διαμορφωθούν χώροι φιλοξενίας στο χωριό Χορήγι που βρίσκεται κοντά στην Πέτρα Ολύμπου.
  • Στον Δήμο Λεβαδέων, όπου αναζητούνται σπίτια για ενοικίαση και δωμάτια ξενοδοχείων.
  • Στο Δίον Πιερίας, όπου οι υπάρχουσες θέσεις αναμένεται να επεκταθούν.
  • Τέλος στην Κρήτη, όπου αναμένεται να φιλοξενηθούν σε διάφορες πόλεις της Μεγαλονήσου περίπου 2.000-3.000 πρόσφυγες σε ενοικιαζόμενα σπίτια και δωμάτια ξενοδοχείων από το πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Επίσης αναμένεται να δημιουργηθούν δύο ενδιάμεσα κέντρα κράτησης στη Λεμονού της Λέσβου και στο Μερσινίδι της Χίου για άτομα με παραβατική συμπεριφορά, μέχρι να μεταφερθούν στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης στην ενδοχώρα.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζει τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά, καθώς εκφράζονται αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες για τη μεταφορά προσφύγων σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η χωρητικότητα στα κέντρα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα κάθε δομή θα προορίζεται για 500 με 1.000 άτομα, και στόχος των αχών είναι να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες. «Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα θέσει τους όρους και τις προδιαγραφές» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ στελέχη του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης εξηγούν ότι πρόκειται «για χώρους που θα δημιουργηθούν με την προοπτική παραμονής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κι όχι προσωρινά. Ηδη σε κάποια κέντρα οι οικίσκοι έχουν τοποθετηθεί».
Στους χώρους αυτούς θα μεταφερθούν άτομα των οποίων η αίτηση ασύλου έχει ήδη εγκριθεί και άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες.

Καθυστερεί η εξέταση των αιτήσεων ασύλου

Προβλήματα ωστόσο παρουσιάζονται στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου λόγω έλλειψης προσωπικού, δηλαδή των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO). Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί ο χρόνος που θα γίνει η μεταφορά των προσφύγων σημειώνει η εφημερίδα.
«Χωρίς αυτούς η εξέταση των αιτημάτων δεν μπορεί για γίνει με γρήγορους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τόσο οι επιστροφές όσο και οι μετακινήσεις στην ενδοχώρα για όσους παίρνουν άσυλο» σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Πάντως οι αποχωρήσεις από τα νησιά θα γίνουν σταδιακά, καθώς «δεν θα γίνουν μαζικές μετακινήσεις, ούτε κάποια γιγαντιαία επιχείρηση».

Πάντως, πιο δύσκολο είναι το εγχείρημα της μεταφοράς στην ενδοχώρα ατόμων που εμπίπτουν στην κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό και είναι υποψήφια για επιστροφή, καθώς η συντριπτική πλειονότητα έχει εκφράσει τη βούληση να ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, κωλυσιεργώντας τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πρόσφυγες νησία μεταφορά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ