Προσχέδιο προϋπολογισμού: Το 2017 θα πληρώσουμε 1,8 δισ. στην εφορία - iefimerida.gr

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Το 2017 θα πληρώσουμε 1,8 δισ. στην εφορία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Η ώρα της αλήθειας ήρθε για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις καθώς το προσχέδιο του Προϋπολογισμού φέρνει πρόσθετα φορολογικά βάρη, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό ψήγμα υπόνοιας για μειώσεις φορολογικών συντελεστών υπό προϋποθέσεις.

Ο βασικός Πίνακας για τα προσδοκώμενα έσοδα προβλέπει αύξηση εισπράξεων από τους άμεσους φόρους στα 20,356 δις ευρώ από 19,985 δις ευρώ φέτος, η οποία θα προκύψει κυρίως από την εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2016, που θα έχει και αυξημένες επιβαρύνσεις για το α΄ φετινό 6μηνο (οι αυξημένες κρατήσεις «τρέχουν» από τον Ιούνιο και μετά αλλά η νέα κλίμακα ισχύει από 1/1/2016) και αυξημένους συντελεστές και αυξημένη προκαταβολή φόρων.

Ενδεικτικό του τι έρχεται είναι, άλλωστε και το κονδύλι για τις επιστροφές φόρων, που θα μείνει σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Το 2015 δόθηκαν επιστροφές 2,922 δις ευρώ, για φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα 3,306 δις ευρώ- δηλαδή περίπου 400 εκατ. ευρώ παραπάνω- ενώ για το 2017 προβλέπεται ότι μόλις και μετά βίας θα διαμορφωθούν στα 3,314 δις ευρώ.

Το μεγαλύτερο βάρος θα προκύψει, ωστόσο, από τους έμμεσους φόρους, καθώς υπολογίζεται ότι οι εισπράξεις θα φτάσουν στα 26,268 δις ευρώ από 24,804 δις ευρώ. Πόθεν προκύπτει η προσδοκία; Από το νέο, σαρωτικό κύμα αυξήσεων στους ΕΦΚ, που δεν κάνει διακρίσεις σε χαμηλά και υψηλά εισοδήματα, αρχής γενομένης από τους φόρους στα καύσιμα.

Όπως προκύπτει από τον Πίνακα με το σύνολο των παρεμβάσεων, που συμφωνήθηκαν και ψηφίστηκαν προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, το «βάρος» φόρων και περικοπών σωρευτικά στη διετία 2016- 2017 είναι 3,979 δις ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ειδικά όσον αφορά στο 2017 το βάρος υπολογίζεται στα περίπου 2,6 δις ευρώ, με δεδομένο ότι η φετινή χρονιά ήδη επιβαρύνεται με περίπου 1,4 δις ευρώ.

Ειδικά ως προς τις επιβαρύνσεις των φόρων για το 2017 οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί:

  • Περίπου 750 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος
  • Περίπου 680 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στην έκτακτη εισφορά
  • Περίπου 210 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%
  • Περίπου 400 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις στους ΕΦΚ στα καύσιμα
  • 142 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις ΕΦΚ στα καπνικά
  • 62 εκατ. ευρώ από την επιβολή φόρου στον καφέ
  • Περίπου 54 εκατ. ευρώ από την επιβολή φόρου στη σταθερή τηλεφωνία
  • 91 εκατ. ευρώ από την επιβολή φόρου στα εταιρικά αυτοκίνητα
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ προϋπολογισμός μέτρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ