Το προσχέδιο του προϋπολογισμού φέρνει φοροκαταιγίδα επιπλέον 2,5 δισ. - iefimerida.gr

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού φέρνει φοροκαταιγίδα επιπλέον 2,5 δισ.

Φωτογραφία: EUROKINISSI/αρχείο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 και μόνο καλά μαντάτα δεν φέρνει για τους φορολογούμενους.

Αντίθετα έρχεται ένα τσουνάμι επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ άμεσων και έμμεσων φόρων για την επόμενη χρονιά. Μάλιστα σαν να μην έφταναν τα βάρη από τους φόρους, 1,4 δισ. ευρω επιβαρύνσεων αναμένεται να προέλθει από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, απόρροια της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών που θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου.

Η άμεση φορολογία -Χτύπημα σε μισθωτούς και συνταξιούχους
Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα είναι οι πρώτοι που θα δεχθούν πλήγμα από τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 9.545 ευρώ σε αφορολόγητο που κυμαίνεται από τα 8.636 έως και τα 9.090 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς παιδιά και με 1 ή 2 παιδιά. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις επί των μισθών και των συντάξεων θα ξεκινούν πλέον πάνω από το όριο των 617 ευρώ τον μήνα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και πάνω από το ποσό των 720 ευρώ τον μήνα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Υπενθυμίζεται πως η νέα φορολογική κλίμακα και το μειωμένο αφορολόγητο ισχύουν από τον περασμένο Ιούνιου, εξ ου και οι αυξημένες κρατήσεις, Το 2017 θα γίνει η εκκαθάριση.

Από το κύμα της υπερφορολόγησης όμως δεν θα ξεφύγουν ούτε οι επιχειρήσεις

  • Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%, για τις επιχειρήσεις με κέρδη έως 50.000.
  • Αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για το φορολογικό έτος 2016, δηλαδή τις δηλώσεις του 2017.
  • Οι ασφαλιστικές εισφορές των Ομόρρυθμων Εταιρειών θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών της επιχείρησης.
  • Αύξηση στη φορολόγηση των μερισμάτων στο 15% από 10%.  

Οι έμμεσοι φόροι θα γονατίσουν τα νοικοκυριά
Φοροέμφραγμα όμως έρχεται και μέσω των έμμεσων φόρων, οι οποίοι θα μειώσουν ακόμα περισσότερα τα εισοδήματα και θα αδειάσουν κι άλλο το καλάθι των νοικοκυριών.
Υπενθυμίζεται πως από την 1 Ιανουαρίου του 2017 έρχονται αυξήσεις παντού.

  • Αυξάνονται οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα κατά περίπου 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και κατά 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης.
  • Αυξάνεται ο ΕΦΚ που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό, ενώ ο αναλογικός φόρος αυξάνεται από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.
  • Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η επιβολή φόρου με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στο στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.
  • Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
  • Oλα τα νησιά θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ και που σημαίνει ότι σε ολόκληρο το Αιγαίο θα ισχύουν οι συντελεστές 13% και 24%.
  • Επιβάλλεται φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Μάλιστα το νέο τέλος θα υπολογίζεται επί των καθαρών, δηλαδή προ ΦΠΑ, τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε λογαριασμού και στη συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ