Ισπανία: Ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεζ παραιτήθηκε -Ισως, τώρα, σχηματιστεί κυβέρνηση - iefimerida.gr

Ισπανία: Ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεζ παραιτήθηκε -Ισως, τώρα, σχηματιστεί κυβέρνηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στην Ισπανία έκανε ήδη το πρώτο θύμα: ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE), Πέδρο Σάντσεζ, παραιτήθηκε το περασμένο Σάββατο.


Οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του διαφωνούσαν με την στρατηγική του να μπλοκάρει τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Μαριάνο Ραχόι, θέτοντας βέτο με τους 85 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, επί εννέα μήνες. Ο Σάντσεζ σκόπευε και επιθυμούσε να σχηματίσει ο ίδιος κυβέρνηση με το κόμμα των Podemos.
Οι εντάσεις στον εσωτερικό του PSOE είχαν κορυφωθεί μετά τις τρεις συνεχείς εκλογικές ήττες που υπέστη το κόμμα από την στιγμή που ανέλαβε επικεφαλής ο Σάντσεζ, τον Ιούλιο του 2014.
Ο Πέδρο Σάντσεζ αναμένεται να αντικατασταθεί από μια προσωρινή επιτροπή ώσπου να διεξαχθεί το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος. Φαβορί για την διαδοχή του Σάντσεζ φέρεται η Susana Diaz, περιφερειάρχης της Ανδαλουσίας.
Η παραίτηση του Σάντσεζ ανοίγει πιθανόν τον δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Μαριάνο Ραχόι, σε συνεργασία με το κόμμα των Κεντρώων. Στόχος των Σοσιαλιστών είναι τώρα να εμποδίσουν μια νέα προσφυγή στις κάλπες, η οποία, αν γινόταν, θα έφερνε πάλι πρώτο το κόμμα του Ραχόι, ενώ οι Σοσιαλιστές θα έχαναν εκ νέου μεγάλα ποσοστά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ισπανία Σάντσεζ παραιτήθηκε
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ