Ελληνες έφτιαξαν φάρμα στο Εσσεξ -Καλλιεργούν μανιτάρια χρησιμοποιώντας καφέ [εικόνες] - iefimerida.gr

Ελληνες έφτιαξαν φάρμα στο Εσσεξ -Καλλιεργούν μανιτάρια χρησιμοποιώντας καφέ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα μανιτάρια με τον καφέ; Στο μυαλό μίας ομάδας Ελλήνων επιστημόνων, μπορούν να συνδεθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Η συγκεκριμένη ομάδα έχει δημιουργήσει μία αστική μικροφάρμα στο Εσσεξ της Αγγλίας, όπου καλλιεργούν μανιτάρια χρησιμοποιώντας τον καφέ που προμηθεύονται από καφετέριες της περιοχής.

Ελληνες έφτιαξαν φάρμα στο Εσσεξ -Καλλιεργούν μανιτάρια χρησιμοποιώντας καφέ [εικόνες] | iefimerida.gr 0

«Συνεργαζόμενοι με μια βρετανική start up έχουμε ιδρύσει την Urban Farmers, η οποία προς το παρόν εδρεύει στην Αγγλία κι εδώ και τρεις μήνες παράγουμε με αυτόν τον τρόπο 100 κιλά μανιτάρια τον μήνα. Στόχος μας είναι να μαζεύουμε τον καφέ από τις γειτονικές καφετέριες της περιοχής και τα μανιτάρια που παράγονται να προωθούνται στη συγκεκριμένη τοπική αγορά. Στην ουσία, αυτό που γίνεται είναι η προμήθεια του καφέ, η παραγωγή των μανιταριών και κατόπιν η κατανάλωσή τους να πραγματοποιούνται μέσα σε μια ακτίνα 2 χιλιομέτρων», δήλωσε στο ΑΠΕ ένας εκ των ιδρυτών της Recyworks, ο Παναγιώτης Δρακούλης.

Στους άμεσους στόχους της τετραμελούς ομάδας είναι να επεκτείνουν το εγχείρημα και σε ελληνικές πόλεις. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε και που οραματιζόμαστε είναι να αξιοποιήσουμε κτίρια μέσα στις γειτονιές μας, στις πόλεις μας αναπτύσσοντας την αστική γεωργία και με αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο να μεγαλώσουμε τρόφιμα, και συγκεκριμένα ένα είδος μανιταριού», δήλωσε η επιστημονική υπεύθυνη της Recyworks, Μαριάννα Ράλλη.

Ελληνες έφτιαξαν φάρμα στο Εσσεξ -Καλλιεργούν μανιτάρια χρησιμοποιώντας καφέ [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Σκοπός της start up, όπως αναφέρει η ίδια, είναι η χρήση κάποιων πρώτων υλών, που μπορεί για κάποιους να είναι σκουπίδια, προκειμένου να φτιάξουν κάτι με προστιθέμενη αξία, πχ φαγητό. «Οι καφετέριες παίρνουν αλεσμένους του κόκκους του καφέ και φτιάχνουν τον εσπρέσο ή το καπουτσίνο μας. Από τα θρεπτικά συστατικά που έχει μέσα αυτός ο καφές, οι κόκκοι δηλαδή, αξιοποιούμε μόνο το 1% για το ρόφημά μας. Τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά καταλήγουν δυστυχώς στα σκουπίδια. Εμείς λοιπόν ερχόμαστε και ανακυκλώνουμε αυτόν τον καφέ χρησιμοποιώντας τον ως υπόστρωμα για να καλλιεργήσουμε μανιτάρια, καθώς είναι μια απλή μορφή ζωής και μεγαλώνουν σχετικά εύκολα. Οπότε δεν έχουν τις ανάγκες της καλλιέργειας που μπορεί να έχει ένα πιο περίπλοκο τρόφιμο, όπως για παράδειγμα κάποια λαχανικά του κήπου μας», εξήγησε.

«Το όνειρό μας είναι να ιδρύσουμε και στην Ελλάδα μικροφάρμες αστικής γεωργίας, δηλαδή να αξιοποιήσουμε από τη μια μεριά κτίρια που αυτήν την στιγμή είναι εγκαταλελειμμένα και δεν χρησιμοποιούνται, να δημιουργήσουμε εκεί θέσεις εργασίας για επιστήμονες, να δημιουργήσουμε μικρούς πυρήνες απασχόλησης και ταυτόχρονα να προσφέρουμε τρόφιμα τα οποία είναι νόστιμα, φρέσκα και που λύνουν το πρόβλημα αυτάρκειας τροφής», καταλήγει η κ. Ράλλη.

Φωτογραφίες: ΑΠΕ/ Recyworks

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μανιτάρια καφές Εσσεξ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ