Spiegel: Το Βερολίνο προετοιμάζεται για πιθανή εκλογή Τραμπ -Μυστικές συναντήσεις με συνεργάτες του - iefimerida.gr

Spiegel: Το Βερολίνο προετοιμάζεται για πιθανή εκλογή Τραμπ -Μυστικές συναντήσεις με συνεργάτες του

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ AP Photo/ Steve Helber
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Βερολίνο ανησυχεί για το τι μπορεί να σημαίνει για τις γερμανοαμερικανικές σχέσεις μία ενδεχόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

Για αυτό, κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν συναντήσεις με συνεργάτες του, αναφέρει το Spiegel σε δημοσίευμά του.

«Η συνάντηση με τους απεσταλμένους του Τραμπ ήταν διακριτική, σε προσεκτικά επιλεγμένη τοποθεσία. Θα έπρεπε να φαίνεται ανεπίσημη», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. «Τελικά, επελέγη ένα ασήμαντο καφέ στην Ουάσιγκτον. Τον Απρίλιο, ο Μάρκους Εντερερ, γραμματέας του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε εκεί με τον σύμβουλο του Τραμπ, Σαμ Κλόβις. Αποστολή του Εντερερ ήταν να βρει απαντήσεις σε μία βασική ερώτηση. Τι θα σημαίνει μία νίκη του Τραμπ για τις γερμανοαμερικανικές σχέσεις; Και πόσο σοβαρές είναι οι ''θορυβώδεις'' τοποθετήσεις του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου στην εξωτερική πολιτική;», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

Η γερμανική κυβέρνηση για καιρό αμφέβαλλε ακόμη και το ότι ο μεγιστάνας θα έπαιρνε το χρίσμα. Τώρα όμως, ακόμη και μετά από το πρόσφατο debate, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ο Τραμπ να γίνει ο 45ος Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνει το Spiegel.

Την επόμενη εβδομάδα ο Αντρέας Σέουερ, γενικός γραμματέας του CSU, θα πάει στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει από κοντά την «κούρσα» μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Spiegel, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να δημιουργήσει επαφή με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, προκειμένου να καθορίσει τις συνέπειες που θα έχουν οι αμερικανικές εκλογές στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε αντίθεση με το «στρατηγείο» της Κλίντον, το οποίο επισκέπτονται διπλωμάτες, οι αξιωματούχοι έχουν αποφύγει τις προφανείς προσεγγίσεις συνεργατών του Τραμπ, επισημαίνει ακόμη το γερμανικό δημοσίευμα. Σύμφωνα με το Spiegel, ο Κλόβις είναι από τους λίγους συνεργάτες του που επιτρέπεται να μιλούν εκ μέρους του και οι επαφές του με τη Γερμανία είναι ο πρέσβης του Βερολίνου στην Ουάσιγκτον και ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η βασική ανησυχία του Βερολίνου είναι η στάση του Τραμπ απέναντι στο ΝΑΤΟ, με τον Ρεπουμπλικανό να δηλώνει ότι χώρες όπως η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για την ασφάλειά τους στο μέλλον, διαφορετικά οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν.

Ο Κλόβις, στις συζητήσεις με τους Γερμανούς αξιωματούχους, τους καθησύχασε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά. Ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ είναι επιχειρηματίας, που πάντα διαπραγματεύεται τα πάντα. Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι ο Ρεπουμπλικανός θα υποχωρήσει από τις πιο ακραίες θέσεις του αν εκλεγεί.

Τέλος, υπάρχουν και οι δηλώσεις που έχει κάνει ο Τραμπ για την Ανγκελα Μέρκελ. Μεταξύ άλλων, αποκαλώντας την Χίλαρι Κλίντον ως την «Μέρκελ της Αμερικής», χρησιμοποιώντας το όνομα της Καγκελαρίου ως προσβολή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ Βερολίνο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ