ΠΑΣΟΚ: Μόλις το 0,5% από το πακέτο Γιούνκερ για έργα στην Ελλάδα - iefimerida.gr

ΠΑΣΟΚ: Μόλις το 0,5% από το πακέτο Γιούνκερ για έργα στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που το πακέτο Γιούνκερ «μοιράζει» χρήμα για επενδυτικά σχέδια ύψους 116 δισ. ευρώ, για την Ελλάδα έχουν εγκριθεί έργα μόλις 535 εκατ. ευρώ.

Η χώρα παρουσιάζει τεράστιες υστερήσεις στην αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ αναφέρει ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για την Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα κατέχει την πέμπτη θέση μαζί με το Βέλγιο και αμέσως μετά τις πέντε μεγάλες οικονομίες στην Ευρώπη.

  • Από το σύνολο 116 δις € που έχουν επενδυθεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., για την Ελλάδα έχουν εγκριθεί έργα, προϋπολογισμού μόλις 535 εκατ. € ή ποσοστό 0,5%.
  • Αναφορικά με τις 200.000 δάνεια που δίδονται στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, για την Ελλάδα έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις για λιγότερες από 500 μικρομεσαίες ή ποσοστό 0,25%.
  • Τέλος, από τις 100.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην Ε.Ε., για την Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις 1.200 ή ποσοστό 1,2%.

Μόνο το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τη συνολική ευρωπαϊκή θα απαιτούσε μέχρι σήμερα να έχουν εγκριθεί επενδύσεις τουλάχιστον 2 δις € αντί για μόλις 0,5 δις €. Είμαστε, λοιπόν, κάτω από το ¼ του μέσου όρου της Ευρώπης, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Οπως αναφέρει, από τον Δεκέμβρη του 2014 η Ελλάδα είχε αποστείλει και είχαν αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της Ε.Ε. τεκμηριωμένο κατάλογο 174 προγραμμάτων, προϋπολογισμού 41,4 δις €. Για τα προγράμματα αυτά ο κ. Σταθάκης δεν απάντησε ούτε ποια και πόσα άλλαξε, ούτε τι καινούριο πρόσθεσε η νέα κυβέρνηση, ώστε να δικαιολογείται η 18μηνη καθυστέρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, την πρώτη θέση μαζί με το Βέλγιο και αμέσως μετά τις πέντε μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε. (Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία), κατέχει η Ελλάδα σε εγκρίσεις και υπογραφές δανείων για επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ (State of play, July 2016, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Όμιλος Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων - ΕΤΕπ).

Ήδη έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 533 εκατ. ευρώ σε πέντε έργα, η οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους 854 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 160 εκατ. ευρώ προς ενδιάμεσες τράπεζες, η οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις άνω των 280 εκατ. ευρώ και θα ωφελήσει περισσότερες από 700 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το ηλεκτρονικό «φύλλο» του πακέτου Γιούνκερ – EFSI που επισυνάπτει το υπουργείο από τον επίσημο ιστότοπο της Ε.Ε και στο οποίο φαίνεται η θέση της Ελλάδας σχετικά με τα εγκριθέντα επενδυτικά σχέδια.

ΠΑΣΟΚ: Μόλις το 0,5% από το πακέτο Γιούνκερ για έργα στην Ελλάδα  | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πακέτο Γιούνκερ ΠΑΣΟΚ Σταθάκης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ