Το μνημειώδες έργο της Βένιας Δημητρακοπούλου «Προμαχώνες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο [εικόνες] - iefimerida.gr

Το μνημειώδες έργο της Βένιας Δημητρακοπούλου «Προμαχώνες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρεις ατσάλινοι δίσκοι διαμέτρου 6 μέτρων αποτελούν το μνημειώδες έργο της Βένιας Δημητρακοπούλου «Προμαχώνες» που κοσμούν τον εξωτερικό χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τα εγκαίνια της εγκατάστασης έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου, στις 19:00.

Το μνημειώδες έργο της Βένιας Δημητρακοπούλου «Προμαχώνες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Πρόκειται για γλυπτό, τριών μεγάλων χαλύβδινων δίσκων διαφορετικών κλίσεων που έχει τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, αποτελώντας, σύμφωνα με την εικαστικό, «το σημείο και τη θέση της διαρκούς εγρήγορσης και της συνεχούς επιφυλακής».
Ο τίτλος και η μορφή του εντυπωσιακού αυτού έργου, συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους και νοηματοδοτούν τις συλλογικές αντιστάσεις στις βέβαιες επιβουλές ενός αβέβαιου μέλλοντος.

Ο κάθε παρατηρητής του έργου έχει τη δική του ερμηνεία ωστόσο, οι Προμαχώνες είναι τρεις, όχι ένας μόνος και συνιστούν την «πρώτη γραμμή», τις επάλξεις. Οι πιέσεις που δέχονται μοιάζουν να είναι μεγάλες, όχι όμως ολέθριες, οι Προμαχώνες δεν καταρρέουν, αλλάζουν κλίση, αντέχουν, ανθίστανται.

Το μνημειώδες έργο της Βένιας Δημητρακοπούλου «Προμαχώνες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Γλυπτική εγκατάσταση ατσάλι & ήχος, 3 δίσκοι διαμέτρου 6 m. βάση 13×9 m. (απο την παρουσίαση στο Μουσείο Μπενάκη)

Την εγκατάσταση πλαισιώνει μουσική σύνθεση που παράχθηκε από το γλυπτό σε επιμέλεια του Αργεντίνου συνθέτη Pablo Ortiz.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα παρουσιαστεί στο κοινό αυτή η σύνθεση, με τίτλο «Ο ήχος των Προμαχώνων» του Ortiz, που γράφτηκε ειδικά για το έργο και θα ερμηνευτεί από την ομάδα κρουστών Athens Percussion Group.

Η ομάδα κρουστών Athens Percussion Group παίζουν πάνω στο γλυπτό και αναπαράγουν ήχους ζωντανούς χωρίς τη μεσολάβηση οργάνων, καθώς το ίδιο το έργο προσφέρει άμεσα τη δική του αρμονία.

Το έργο αυτο της Βένιας Δημητρακοπούλου σηματοδοτεί εννοιολογικά τη συνεισφορά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην προστασία και στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού.

Το μνημειώδες έργο της Βένιας Δημητρακοπούλου «Προμαχώνες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Με τη γλυπτική αυτή εγκατάσταση η Βένια Δημητρακοπούλου συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τα εγκαίνια της εγκατάστασης θα πραγματοποιοιηθούν το Σάββατο στις 19:00. Θα ακολουθήσει η συναυλία «Ο ήχος των Προμαχώνων».

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ