«Σφαλιάρα» του Κογκρέσου στον Ομπάμα -Απέρριψε βέτο του για πρώτη φορά - iefimerida.gr

«Σφαλιάρα» του Κογκρέσου στον Ομπάμα -Απέρριψε βέτο του για πρώτη φορά

Φωτογραφία:EUROKINISSI/ AP Photo/Manuel Balce Ceneta
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ απέρριψαν το βέτο του Μπαράκ Ομπάμα, για το νομοσχέδιο που επιτρέπει σε συγγενείς θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της Σαουδικής Αραβίας.

Ετσι, παρακάμπτεται για πρώτη φορά προεδρικό βέτο, στην οκτάχρονη θητεία του Ομπάμα. Η τελική ψηφοφορία ήταν 97-1 ενάντια στο βέτο στη Γερουσία και 338-74 στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ένα πλήγμα και για τη Σαουδική Αραβία, πέρα από τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο μοναδικός γερουσιαστής που υποστήριξε τον Ομπάμα ήταν ο Χάρι Ράιντ.

Οι Δημοκρατικοί Τιμ Κέιν, υποψήφιος αντιπρόεδρος της Χίλαρι Κλίντον και ο Μπέρνι Σάντερς δεν ψήφισαν στη Γερουσία.

Τα προηγούμενα 11 βέτο που είχε ασκήσει ο Ομπάμα είχαν γίνει αποδεκτά. Ομως, αυτή τη φορά, σχεδόν όλοι οι ισχυρότεροι υποστηρικτές του στο Κογκρέσο στάθηκαν απέναντί του, σχολιάζει το Reuters.

«Η παράκαμψη του προεδρικού βέτο δεν είναι κάτι που παίρνουμε ελαφριά, αλλά ήταν σημαντικό σε αυτή την περίπτωση προκειμένου να επιτραπεί στις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ακόμη κι αν αυτό προκαλέσει κάποια διπλωματική αμηχανία», σχολίασε ο γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ.

Ο Ομπάμα είχε υποστηρίξει ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα αφήσει εκτεθειμένες σε μηνύσεις αμερικανικές εταιρείες, στρατεύματα και αξιωματούχους, όπως και θα αποξενώσει σημαντικούς συμμάχους, σε μία εποχή παγκόσμιας αναταραχής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μπάρακ Ομπάμα Γερουσία βέτο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ