Ο Τσίπρας ζήτησε συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή, με αφορμή τις άδειες - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας ζήτησε συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή, με αφορμή τις άδειες

Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αιφνιδίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του στη βουλή, όταν έκανε δεκτό το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για να συζητηθεί το θέμα της διαπλοκής και της Διαφθοράς στη Βουλή και κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε:

«Είπατε ότι αν θέλουμε να μιλήσουμε για την διαπλοκή να γίνει ειδική συζήτηση στη Βουλή . Κύριε Μητσοτάκη καμία φορά τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά.
Καταθέτω λοιπόν αίτημα για προ ημερήσιας συζήτηση για διαπλοκή και διαφθορά . Δεν θα αφήσουμε τη λάσπη στον ανεμιστήρα. Θα απαντηθούν όλα εδώ μέσα στη Βουλή
».

H απάντηση Μητσοτάκη

«Τον Μάρτιο του 16 έγινε ξανά συζήτηση για τη διαπλοκή και υποστήκατε πανωλεθρία. Από τότε προστέθηκαν πολλά στο δημόσιο διάλογο.
Καλογριτσας , Τράπεζα Αττικής, offshore Αυγής κλπ. Καλοδεχούμενη λοιπόν η πρόταση που επί της ουσίας είναι αποδοχή της δικής μας πρότασης για να τα πούμε όλα αυτά».

Ο Τσίπρας ζήτησε συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή, με αφορμή τις άδειες | iefimerida.gr 0

Η δευτερομιλία Τσίπρα για την Παιδεία

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη γνωστή νεοφιλελεύθερη ατζέντα του & υπερασπίστηκε την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται μια εκπαίδευση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μιας αριστοκρατίας.
Πιστεύει ότι χάρη σε κάποια αόρατη πρόνοια της αγοράς μπορεί να προοδεύσει ο κόσμος. Το πρόβλημά σας κ.Μητσοτάκη είναι ότι μεροληπτείτε υπέρ των ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων ενάντια στα δημόσια
Πράγματι είμαστε όλοι προϊόν των βιωμάτων μας. Κι εγώ είμαι περήφανος για την δική μου πορεία.
Εγώ είμαι περήφανος για δίκη μου πορεία. Περήφανος που συμμετείχα σε μαθητικό και φοιτητικό κίνημα και εξάρσεις του που έπαιξαν ρόλο στην πορεία της χώρας.
Ειχα την δυνατότητα να συμμετέχω στους μαθητικούς αγώνες του 1991 εναντι αυταρχικού νόμου της κυβέρνησης του πατέρα σας.
Κύριε Μητσοτάκη, το βασικό σας πρόβλημα είναι η δημόσια εκπαίδευση. Είναι τα βιώματα σας, ούτε απέξω δεν έχετε περάσει από δημόσιο σχολείο και δημόσιο πανεπιστήμιο. Υπερασπίζεστε μόνο τα ιδιωτικά.

Ο Τσίπρας ζήτησε συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή, με αφορμή τις άδειες | iefimerida.gr 1

Απάντηση Μητσοτάκη: Μιλάτε εσείς, που έχετε τα παιδιά σας στα ιδιωτικά;

«Mιλήσατε για τα βιώματα. Δηλώσατε υπερήφανος για τη συμμετοχή στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, δικαίωμά σας. Οφείλω να επισημάνω ότι συχνά παρεκτράπη σε εκδηλώσεις βιας που στιγμάτισε δυστυχώς την πολιτική και κοινωνική ζωή.

Δεν είχα πρόθεση, αλλά με κατηγορήσατε ότι δεν έχω περάσει έξω από δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο.
Πράγματι είχα τη δυνατότητα να σπουδάσω σε κορυφαίο αμερικάνικο μη κρατικό πανεπιστήμιο.
Φαντάζομαι κι εσείς, αν θα θέλατε δεν θα είχατε τη δυσκολία να το κάνετε.
Λίγη δουλειά θέλει, την οικονομική άνεση την είχατε.
Αλλά μην με εγκαλείτε όταν στέλνετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικό σχολείο, είναι η απόλυτη υποκρισία. Εσείς ο ίδιος δεν εμπιστεύεστε το εκπαιδευτικό σύστημα, η δικιά σας διαδρομή αναδεικνύει τον βαθμό υποκρισίας».

Ο Τσίπρας ζήτησε συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή, με αφορμή τις άδειες | iefimerida.gr 2

Απολογισμός για τις πρωτομιλίες των δύο πολιτικών αρχηγών

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός στην αρχική του ομιλία αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς με αφορμή τις εξελίξεις με τις τηλεοπτικές άδειας. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα είπε πως η συζήτηση σήμερα αφορά την Παιδεία.

Κατά την πρωτομιλία του ο πρωθυπουργός απολογήθηκε για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να απαντήσει και επικεντρώθηκε στις προτάσεις της ΝΔ για την Παιδεία.

Κύκλοι της ΝΔ, μάλιστα, σχολίαζαν, ότι «Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε υπεύθυνος, με προτάσεις και όραμα για την Παιδεία και την Ελλάδα, ενώ ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε διχαστικός για τη χώρα και απολογητικός για τις σχέσεις του με τη διαπλοκή».

«Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να μιλήσει για τη διαπλοκή», ήταν η απάντηση από κυβερνητικούς κύκλους.

Ο Τσίπρας ζήτησε συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή, με αφορμή τις άδειες | iefimerida.gr 3

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση αφορούσε την Παιδεία, ολομέτωπη επίθεση στην αντιπολίτευση για τις τηλεοπτικές άδειες έκανε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

«Είστε απέναντι στο μεγάλο αγώνα να σπάσουμε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής ένα τρίγωνο που εσείς δημιουργήσατε πριν από χρόνια και που σήμερα ταυτίζεστε απόλυτα με αυτό.
Εδώ και ένα μήνα παίζεται από τα συστημικά μέσα η Τρίτη πράξη ενός έργου που έχουμε δει και ξαναδεί της λεγόμενης αριστερής παρενθέσεις.

Παίξατε τα ρέστα σας την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης με την πιστωτική ασφυξία. Απογοητευτήκατε ήρθε το δημοψήφισμα ήρθαν οι εκλογές και ο λαός σας κατέταξε στην θέση της αντιπολίτευσης και μας έδωσε εντολή για τέσσερα χρόνια.

Παίξατε τα ρέστα σας ότι δεν θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση πάλι ηττήθηκα και τώρα επιχειρείτε για άλλη μια φορά το ίδιο έργο και το επιχειρείτε φυσικά στηρίζοντας και στηριζόμενοι απ’ αυτούς οι οποίοι για πρώτη φορά καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη να πληρώσουν.

Όμως πια δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα έχετε βγει στα κεραμίδια για να υπερασπιστείτε το πιο σκοτεινό κέντρο εξουσίας της μεταπολιτευτικής περίοδου το δίκτυο εξουσίας που οικοδόμησαν οι καναλάρχες μαζί με τις τράπεζες και τα δικά σας κόμματα.
Τολμάτε εσείς και κουνάτε το δάχτυλο στην αριστερά και μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα, τα κόμματα που έπαιρναν θαλασσοδάνεια αλλά και οι ημέτεροι.

Τα κόμματα της Siemens του Χριστοφοράκου των υποκλοπών, του Τσοχατζόπουλου ,της παράγκας και όλων των άλλων σκανδάλων τολμάτε εσείς να σηκώνεται το δάχτυλο.

Απειλείτε υπουργούς, προσπαθείτε να χειραγωγήσετε την δικαιοσύνη, απειλείτε δημόσιους υπάλληλους που πήραν μέρος στο διαγωνισμό φτάσατε μέχρι το σημείο να τάξετε στους καναλάρχες ότι θα γυρίσετε τα λεφτά που έδωσαν πίσω. Κάνετε ότι μπορείτε για να απονομιμοποιήσετε το διαγωνισμό.

Όταν ο Καλογρίτσας ζήτησε διευκόλυνση έφυγε το επόμενο λεπτό σε αυτό τον τόπο θα μάθουν όλοι ότι οι νόμοι ισχύουν το ίδιο για όλους.
Τώρα τι έχετε να πείτε έγινε ΣΥΡΙΖΑ ο Μαρινάκης και ο Σαββίδης μήπως είναι ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκου ή μήπως είναι ΣΥΡΙΖΑ ο Αλαφούζος τώρα που πήρε την άδεια.

Ότι και να κάνετε όσο και αν φωνάζετε οι φίλοι σας θα πληρώσουν ήδη τα χρήματα που έχουν δώσει θα δοθούν στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Μόνο συκοφαντίες ψεύδη και θεσμικές εκτροπές από την αξιωματική αντιπολίτευση».

Ο Τσίπρας ζήτησε συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή, με αφορμή τις άδειες | iefimerida.gr 4

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν έρχεστε ως κατήγορος αλλά ως κατηγορούμενος για τα θέματα διαπλοκής
Με ένα πολύ σύντομο σχόλιο, επειδή η συζήτηση διεξάγεται για την Παιδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε όσα είπε ο πρωθυπουργός για τη διαπλοκή. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στον Αλέξη Τσίπρα «Δεν έρχεστε ως κατήγορος αλλά ως κατηγορούμενος για τα θέματα διαπλοκής».
Συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε: «Ο λογογράφος σας προφανώς έμπλεξε τις ομιλίες σας και σας έδωσε την ομιλία που κάνατε πριν από 3 μήνες σαν να μην ακούσατε τίποτα για τον Καλογρίτσα και την Τράπεζα Αττικής. Σε αυτήν την αίθουσα δεν έρχεστε ως κατήγορος αλλά ως κατηγορούμενος για τα θέματα διαφάνειας και διαπλοκής, αν θέλετε ελάτε αύριο το πρωί σε προ ημερησίας για τα θέματα διαφάνειας αλλά την τελευταία φορά δεν σας πήγε και τόσο καλά...

Γεροβασίλη: Αδύναμος να αγγίξει το θέμα της διαπλοκής από το βήμα της Βουλής ο Μητσοτάκης
«Αδύναμος να αγγίξει το θέμα της διαπλοκής από το βήμα ο κ.Μητσοτάκης, το αναθέτει στις "πηγές" της ΝΔ από τους διαδρόμους της Bουλής», αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη με ανάρτηση της στο Twitter.
Στην ανάρτησή της επισυνάπτει το περιεχόμενο της σχετικής διαρροής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με την ανάρτηση της η κυβερνητική εκπρόσωπος στηλιτεύει το γεγονός ότι ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ βρισκόταν στο βήμα της Βουλής και είχε την ευκαιρία, δεν αναφέρθηκε στο θέμα της διαπλοκής, αλλά αντίθετα μέσω διαρροών κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εμφανίστηκε «διχαστικός για τη χώρα και απολογητικός για τις σχέσεις του με τη διαπλοκή».

Μητσοτάκης: Ο Φίλης επανέφερε τους αιώνιους φοιτητές για να... πάρει το πτυχίο του!
Με αιχμηρό τρόπο αναφέρθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στο θέμα των αιώνιων φοιτητών.
Μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, αφού εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και του υπουργού Παιδείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:
«Επαναφέρετε τους αιώνιους φοιτητές. Γιατί το κάνετε;» διερωτήθηκε ρητορικά και έσπευσε να απαντήσει καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ: «Νομίζω ότι έχω μια εξήγηση: Ο κ. Φίλης ως αιώνιος φοιτητής, αποφάσισε να πάρει το πτυχίο του! Δεν έχω άλλη εξήγηση».

Ο Τσίπρας ζήτησε συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή, με αφορμή τις άδειες | iefimerida.gr 5

Η τριτολογία Τσίπρα

«Εχουμε δύο οπτικές για την παιδεία και την οικονομία με τον κ.Μητσοτάκη. Αποτυπώθηκαν θέσεις, δύο διαφορετικών κόσμων. Η μία πλευρά ο κόσμος της αγοράς και από την άλλη ο δημόσιος χώρος και η υπεράσπιση του.

Τα θέματα της Παιδείας, απαιτούν διάλογο. Προϋπόθεση για την σύνθεση είναι οι καθαρές θέσεις, όχι ομως η διαστρέβλωση. Το ολοήμερο σχολείο πχ. Να μην αποχωρούμε από τον διάλογο είναι η δεύτερη προϋπόθεση. Υπήρξε προσπάθεια συνθέσεων στις επιτροπές. Παρά τις διαφωνίες που έχουμε. Η τρίτη προϋπόθεση είναι να μην λειτουργούμε με λογική ότι θα καταστρέψουμε τα πάντα.

Οι υπουργοί μας δεν πήγαν σε λογική ισοπεδωτική. Παρά την τελείως διαφορετική οπτική για την εξιολόγηση. Να δούμε τον τρόπο και για ποιο λόγο. Ισως εκει ο διάλογος πρέπει να επεκταθεί.

Για τα πανεπιστήμια υπάρχει διαφορά και διαφωνία. Να διατυπώνουμε τις θέσεις με με καθαρότητα. Δεν έχω καταλάβει τι προτεινετε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αντίφαση όσα είπατε για τους γιατρούς με τον κλειστό αριθμό παραγωγής γιατρών. Υπάρχει συμφωνία στο θέμα των θρησκευτικών. Ειναι απαραίτητο στην αναμόρφωση των προγραμμάτων. Απο τον διάλογο θα γίνει αυτό .από φέτος στα προγράμματα. Θα έχουμε την δυνατότητα να καταγράψουμε παρατηρήσεις.

Διαβάστε τις προτάσεις Μητσοτάκη για την Παιδεία

Τσίπρας: Δεν είχατε περάσει έξω από δημόσιο σχολείο - Μητσοτάκης: Μιλάτε εσείς, που στέλνετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικό;

Πηγή φωτογραφιών: EUROKINISSI

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βουλή ολομέλεια Παιδεία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ