Η ελληνική ναυσιπλοΐα στο Μουσείο Ηρακλειδών: Μέσα από χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα [εικόνες] - iefimerida.gr

Η ελληνική ναυσιπλοΐα στο Μουσείο Ηρακλειδών: Μέσα από χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει την ιστορία της ελληνικής Πλεύσεως στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο μέσα απο την έκθεση «Πλέυσις».

Μια ιστορία ναυτικών ταξιδιών, ναυπηγικών επιτευγμάτων, διακίνησης ιδεών και τεχνολογικών εξελίξεων, μέσα από περίπου σαράντα χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα ελληνικών πλοίων.

Πρόκειται για σκαριά (0,60 μ. έως 1,50 μ.), κατασκευασμένα με παραδοσιακό τρόπο και με γνήσια αυθεντικά υλικά, τα οποία χρονολογούνται από την προϊστορική αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα.
Δημιουργός των εκθεμάτων είναι ο Μηχανολόγος-Μηχανικός M. Sc., Μικροναυπηγός Δημήτρης Μάρας, ο οποίος έχει εντρυφήσει στη μελέτη της ναυπηγικής ιστορίας του ελλαδικού χώρου, αλλά και στην κατασκευή μικρογραφικών ομοιωμάτων πλοίων.

Η ελληνική ναυσιπλοΐα στο Μουσείο Ηρακλειδών: Μέσα από χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Μινωικό πλοίο

Στην έκθεση συμμετέχει και η ζωγράφος-χαράκτρια Μαίρη Σχοινά, με επιλεγμένα έργα της από τις ενότητες «Αιγαιίς» (Αρχαίες Ελληνικές Γραφές), «Ωδές Αιγαίου» και «Ωδές Αιγαίου τιμούν τους Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων», εμπνευσμένα από τη θάλασσα του Αιγαίου. Η αέναη κίνηση της θάλασσας σε διάλογο με τις αρχαίες ελληνικές γραφές και τους πανάρχαιους θησαυρούς των Αντικυθήρων συνεχίζουν τη γεμάτη δέος περιπέτεια της καλλιτέχνιδας με τη μυστηριακή Αιγαιίδα Θάλασσα, που άρχισε το 2001.

Η ελληνική ναυσιπλοΐα στο Μουσείο Ηρακλειδών: Μέσα από χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Επιπλέον, θα παρουσιαστούν όργανα ναυσιπλοΐας, αλλά και ένα ομοίωμα σε φυσικό μέγεθος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Στις διαδραστικές ξεναγήσεις ειδικότερα, οι επισκέπτες θα μπορούν να πειραματιστούν με όλες τις γνωστές, σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες, λειτουργίες του πάνω σε ένα ειδικά κατασκευασμένο μοντέλο (επιστημονικός σύμβουλος: Ξενοφών Δ. Μουσάς, Αστρονόμος, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος ΕΚΠΑ, τ. Διευθυντής Εργαστηρίου Αστροφυσικής & Αστεροσκοπείου ΕΚΠΑ, κατασκευαστής: Διονύσης Γ. Κριάρης, Μαθηματικός-Κατασκευαστής ομοιωμάτων αρχαίων οργάνων).

Η ελληνική ναυσιπλοΐα στο Μουσείο Ηρακλειδών: Μέσα από χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Τριήρης

Η Πλεύσις πλαισιώνεται από πλούσιο εποπτικό υλικό, χάρτες, βιντεοπροβολές, σχεδιαστικές επεξηγηματικές αναπαραστάσεις του αρχαιολόγου Γιάννη Νάκα και κατάλογο των εκθεμάτων, ενώ θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις καθώς και ειδικές οργανωμένες επισκέψεις για σχολικές ομάδες, έτσι ώστε οι μαθητές να μυηθούν με εύληπτο και κατανοητό τρόπο στην πλούσια ιστορία της ελληνικής ναυπηγικής και ναυσιπλοΐας.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει με εύληπτο και κατανοητό τρόπο στους επισκέπτες, την ιστορία της ελληνικής ναυπηγικής και ναυσιπλοΐας, καθιστώντας τους κοινωνούς σε ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο και αναδεικνύοντας το διαχρονικό, στενό δεσμό των Ελλήνων με τη θάλασσα.

Η ελληνική ναυσιπλοΐα στο Μουσείο Ηρακλειδών: Μέσα από χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Φρεγάτα Ελλάς

Το Ναυτικό Μουσείο Λιτόχωρου συμμετέχει με το δανεισμό πέντε οργάνων ναυσιπλοΐας από τις συλλογές του. Επίσης το ΓΕΝ και το Ινστιτούτο Έρευνας της Αρχαίας Ναυπηγικής και Τεχνολογίας «ΝΑΥΔΟΜΟΣ» συμμετέχουν με το δανεισμό οπτικοακουστικού υλικού. Φωτογραφίες επιλεγμένων αντικειμένων από τις συλλογές τουΕθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Νομισματικού και Επιγραφικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας, του Αρχαιολογικού Μουσείου Αταλάντης και του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου πλαισιώνουν τα εκθέματα, ενδυναμώνοντας ως τεκμήρια της ιστορικής αφήγησης τη γραπτή πληροφορία των επιτοίχιων κειμένων.

Η ελληνική ναυσιπλοΐα στο Μουσείο Ηρακλειδών: Μέσα από χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Δρομων

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ Αποστόλου Παύλου 37, Θησείο

1 Οκτωβρίου 2016 - 28 Μαΐου 2017

Καθημερινά & Σαβ/κο 10:00-18:00
Πέμπτη 10:00-20:00
Γενική είσοδος: 6 €

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ