Το Αφγανιστάν διαθέτει κοιτάσματα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων - iefimerida.gr

Το Αφγανιστάν διαθέτει κοιτάσματα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θα μπορούσε το Αφγανιστάν να γίνει το πιο πλούσιο κράτος του κόσμου; Η απάντηση είναι ναι σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro που αποκαλύπτει πως ένας Γάλλος γεωλόγος είχε χαρτογραφήσει τα αμύθητης αξίας κοιτάσματα της χώρας πριν τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Πρόκειται για τον Άλμπερτ ντε Λαπαρέντ που εκτός από γεωλόγος ήταν και καθολικός ιερέας και βρέθηκε στο Αφγανιστάν την περίοδο 1961-1978. Σύμφωνα με τα ευρήματα του ντε Λαπαρέντ στη μνήμη του οποίου έχει στηθεί και ένα ομώνυμο γεωλογικό ινστιτούτο, το Αφγανιστάν διαθέτει τεράστια αποθέματα σε χαλκό, πετρέλαιο, χρυσό, λίθιο και κοβάλτιο δηλαδή μερικά από τα πιο ακριβά και σπάνια μέταλλα στον πλανήτη!
Τα στοιχεία που είχε συλλέξει ο Λαπαρέντ έμειναν για χρόνια στην αφάνεια, αλλά τώρα χάρη σε έναν Γαλλο-Αφγανό πολίτη, οι χαμένοι χάρτες του Λαπαρέντ επέστρεψαν και πάλι σε γαλλικά χέρια.
Μάλιστα σύμφωνα με το άρθρο η Αμερική είναι ενήμερη για το ορυκτό πλούτο της χώρας, του οποίου η αξία εκτιμούν ότι ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ άλλοι γεωλόγοι εικάζουν πως η αξία του μπορεί να είναι ακόμα και τριπλάσια.
Επίσης το άρθρο αναφέρει ότι και οι Κινέζοι γνωρίζουν για τα κοιτάσματα του Αφγανιστάν και μάλιστα ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να συνάψουν συμφωνίες για την εκμετάλλευσή τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα η MCC (η Μεταλλουργική Εταιρεία της Κίνας) από το 2007 έχει επενδύσει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξορύξει χαλκό από την περιοχή Αινιάκ νότια της Καμπούλ, όπου υπάρχει το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα χαλκού στον κόσμο.
Το άρθρο δε τονίζει πως μπορεί το Αφγανιστάν να είναι γνωστό για την παραγωγή όπιου, εξαιτίας του οποίου κατά καιρούς έχουν προκληθεί και οι πόλεμοι σε αυτό, αλλά τονίζει πως αν επικρατήσει ειρήνη τότε θα μπορέσει να γίνει μια ακριβής καταγραφή των κοιτασμάτων και οι ανάλογες επενδύσεις που μπορεί να χαρίσουν πρωτόγνωρο πλούτο στο Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ