Χάνεται το στοίχημα του τουρισμού -346 εκατ. ευρώ έσοδα λιγότερα - iefimerida.gr

Χάνεται το στοίχημα του τουρισμού -346 εκατ. ευρώ έσοδα λιγότερα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον κίνδυνο να χαθεί το στοίχημα του τουρισμού και τα έσοδα να κλείσουν σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερων των προσδοκόμενων παρά την αύξηση των τουριστών επισημαίνει ο ΣΕΤΕ.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας της Ελλάδας για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, στο οποίο καταγράφεται υστέρηση 346 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ο ΣΕΤΕ σημειώνει πως είναι ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος, το 2016, παρά την αυξητική τάση των αφίξεων, όχι μακράν του αρχικού στόχου των 25 εκατ. (συν 2,5 εκατ. από την κρουαζιέρα), τα τουριστικά έσοδα να κλείσουν σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα των προσδοκώμενων.

Ως ιδιαίτερα αρνητικό σημείο επισημαίνεται η πτώση -3%, ήτοι περίπου 104 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο, εξέλιξη που κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσει τα ετήσια αποτελέσματα.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία του ελληνικού τουρισμού και πλήττουν την ανταγωνιστικότητά του και τους οποίους ο ΣΕΤΕ έχει επισημάνει είναι

  • οι αυξήσεις άνω του 10% στο καλάθι του τουρίστα,
  • οι διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ,
  • η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών των νησιών,
  • οι επιβαρύνσεις όλων των επιμέρους κλάδων του τουρισμού με νέα τέλη και φόρους

Παράλληλα, οι τουριστικές επιχειρήσεις, για να καταφέρουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές, ύστερα και από την αρνητική εξέλιξη των μεγεθών κατά το πρώτο εξάμηνου του έτους, προώθησαν στην αγορά πακέτα μειωμένων τιμών «τελευταίας στιγμής», που σε συνδυασμό με την απορρόφηση του ΦΠΑ, επηρέασαν την τιμολογιακή τους πολιτική, καταγράφοντας τελικά πτώση εσόδων.

Επιπρόσθετα, αφήνοντας πλήρως ανεξέλεγκτη την αγορά των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων, το κράτος έχει ήδη απολέσει σημαντικά έσοδα, τα οποία πιθανότατα θα είχαν αποτρέψει τις πρόσθετες επιβαρύνσεις στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και στα αποτελέσματα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Τέλος, η χώρα μας δεν επωφελήθηκε στον δέοντα βαθμό από την γεωπολιτική κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου, χάνοντας την ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει το γεγονός ότι παρά το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα, η Ελλάδα παραμένει ο πλέον ασφαλής τουριστικός προορισμός σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, η συνεχιζόμενη αύξηση των αφίξεων, όπως προαναφέρθηκε, συντελεί αποφασιστικά στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον Τουρισμό, με αποτέλεσμα ο τομέας να παραμένει βασικός πυλώνας ενίσχυσης της απασχόλησης. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του SETEIntelligence, οι άμεσα απασχολούμενοι στον κλάδο ξενοδοχείων και εστιατορίων αποτελούν πλέον, περίπου, το 10% του συνόλου των απασχολούμενων της χώρας, κατατάσσοντας τον τουρισμό στη 3η πολυπληθέστερη κατηγορία απασχόλησης, πίσω από το Εμπόριο και τον Πρωτογενή τομέα.

Ο ΣΕΤΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η συνεισφορά του τουριστικού τομέα στην εθνική οικονομία, η πολιτεία οφείλει:

  • Να λύσει συστηματικά και αποτελεσματικά το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα,
  • να επενδύσει στη δυναμική και στοχευμένη προβολή του ελληνικού τουρισμού και των προϊόντων του
  • να διαβεβαιώσει τον τομέα ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη επαναφοράς της φορολογίας σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

«Είναι ξεκάθαρο, πλέον, πως χωρίς επάνοδο των φορολογικών συντελεστών κοντά στα επίπεδα του ανταγωνισμού – ο οποίος προβλέπεται οξύτατος για την περίοδο του 2017, κυρίως λόγω της επιθετικής επανόδου στη διεθνή αγορά των ανταγωνιστικών προορισμών που φέτος αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες – χωρίς αποδοτικά αναπτυξιακά εργαλεία και άμεση έναρξη εφαρμογής του επενδυτικού νόμου, χωρίς βιώσιμη επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και χωρίς ρευστότητα, ο Ελληνικός Τουρισμός θα έπεται των εξελίξεων και η συνολική δυναμική του, θα εξαρτάται εξακολουθητικά από συγκυρίες» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΣΕΤΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕΤΕ έσοδα Τουρισμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ