Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για ΔΕΣΦΑ -Συμβιβαστική λύση προωθεί η κυβέρνηση - iefimerida.gr

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για ΔΕΣΦΑ -Συμβιβαστική λύση προωθεί η κυβέρνηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποφασισμένοι για σκληρά παζάρια για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ έρχονται αύριο στην Αθήνα υψηλόβαθμα στελέχη της Socar, την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί συμβιβαστική λύση ώστε να κλείσει άμεσα η συμφωνία για την οποία ασκούνται ισχυρές πιέσεις και από την πλευρά των δανειστών.

H διήμερη επίσκεψη αύριο και την Τετάρτη του προέδρου της Socar Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, μέσω της πώλησης του 66% στην εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μπροστά στο διαφαινένο ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, συμπεριέλαβε στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της ενδιάμεσης αξιολόγησης, νομοθετική ρύθμιση για την απεμπλοκή από το αδιέξοδο.

Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως το βράδυ της Τρίτης, περιλαμβάνεται τροποποίηση διάταξης που αφορά τον προσδιορισμό των τελών χρήσης δικτύου του φυσικού αερίου προκειμένου να δοθεί «χώρος» στη διαπραγμάτευση με τη Socar και να κλείσει έως το τέλος της εβδομάδας η συμφωνία για την πώληση του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, «η ανακτήσιμη διαφορά του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για τα έτη 2006-2015, επιμερίζεται για τα έτη από το 2017 και μετά από τη ΡΑΕ με την αναθεώρηση του Κανονισμού Τιμολόγησης Βασικών Δραστηριοτήτων του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ.3».

Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, η ανακτήσιμη διαφορά του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για τα έτη 2006-2015 κατανέμεται ισόποσα σε κάθε ένα έτος από τα επόμενα 40 έτη. Με τη νέα ρύθμιση η ΡΑΕ θα έχει τη δυνατότητα να καθορίσει τη διάρκεια αλλά και τον τρόπο κατανομής της ανακτήσιμης διαφοράς. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, «δεδομένου ότι η σύνταξη και αναθεώρηση του Κανονισμού Τιμολόγησης αποτελεί αρμοδιότητα της ΡΑΕ, κρίθηκε σκόπιμο και επιβεβλημένο να καθορίζει η ίδια, το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα επιμεριστεί η ανακτήσιμη τιμή στα έτη 2017 και μετά.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΣΦΑ Socar Σκουρλέτης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ