Ανησυχητική αύξηση των επιθέσεων εναντίον των προσφύγων σε Γερμανία και Αυστρία - iefimerida.gr

Ανησυχητική αύξηση των επιθέσεων εναντίον των προσφύγων σε Γερμανία και Αυστρία

Φωτογραφία: ΑΠΕ/ EPA/CHRISTIAN BRUNA
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Εκρηξη» στις επιθέσεις εναντίον των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων καταγράφεται τόσο στη Γερμανία όσο και στην Αυστρία αυτή τη χρονιά, σε σύγκριση με το 2015.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, η αστυνομία κατέγραψε φέτος τα διπλάσια κρούσματα επιθέσεων, από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για 507 περιστατικά περισσότερα από πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών που δημοσίευσε το Spiegel. Συνολικά καταγράφηκαν 1.800 περιπτώσεις επιθέσεων και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται 78 εμπρησμοί και 7 ανθρωποκτονίες από νεοναζί.

Σύμφωνα με την γερμανική αστυνομία, οι ρατσιστές και οι ακροδεξιοί κάνουν ολοένα και συχνότερα χρήση «αντιστασιακής ρητορικής» κατά των προσφύγων για να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις τους. Παρά τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων ακροδεξιάς βίας, οι γερμανικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει «επικίνδυνους» μόνο 20 ακροδεξιούς εξτρεμιστές, ενώ σε όλη τη Γερμανία έχουν χαρακτηριστεί εξτρεμιστές 520 ισλαμιστές. Αυτό είναι «απλώς ακατανόητο», δήλωσε η ειδικός για θέματα εσωτερικής πολιτικής των Πρασίνων Ιρένε Μίχαλιτς. «Στη δεξιά υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της πραγματικότητας των επιθέσεων και του αριθμού των κρουσμάτων στα οποία εστιάζει η αστυνομία», δήλωσε.

Στην Αυστρία, το πρώτο εξάμηνο του 2016 έχουν καταγραφεί 24 επιθέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το Σάββατο, τη στιγμή που ολόκληρο το 2015 είχαν γίνει 25. Ανάμεσα σε αυτές τις επιθέσεις είναι εμπρησμοί, επιθέσεις με οξύ, ρίψη πετρών, ρατσιστικά ή ναζιστικά γκραφίτι και αναρτήσεις μηνυμάτων στο Διαδίκτυο.

Ο βουλευτής των Πρασίνων, Αλμπερτ Στάινχαουζερ- σε ερώτηση του οποίου απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών παρουσιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία- απέδωσε την αύξηση των επιθέσεων στον θυελλώδη πολιτικό διάλογο για τους αιτούντες άσυλο.

«Εάν κυριαρχεί στον πολιτικό διάλογο μια ατμόσφαιρα μισαλλοδοξίας (...) δεν είναι παράξενο που ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν τις επιθέσεις αυτού του είδους θεμιτές», τόνισε ο Στάινχαουζερ.

Στην Αυστρία φέτος έχουν υποβληθεί 90.000 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, ένας αριθμός δίχως προηγούμενο και ένας αριθμός που κατά κεφαλή είναι ανάμεσα στους υψηλότερους στην Ευρώπη. Το ζήτημα αυτό αποτελεί και ένα από τα βασικά στην προεκλογική εκστρατεία για την ανάδειξη του ομοσπονδιακού προέδρου.

Κατά τις δημοσκοπήσεις ο υποψήφιος του ακροδεξιού κόμματος για την Ελευθερία, Νόρμπερτ Χόφερ, δίνει μάχη στήθος με στήθος με αυτόν των οικολόγων Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν ενόψει των εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου.

Η νέα εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί μετά την ακύρωση εκείνης της 22ης Μαΐου, όταν ο Φαν ντερ Μπέλεν επικράτησε με μικρή διαφορά επί του Χόφερ. Όμως το FPÖ πέτυχε να ακυρωθούν οι προεδρικές εκλογές λόγω διαδικαστικών παρατυπιών τις οποίες κατήγγειλε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πρόσφυγες Αυστρία επιθέσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ