Ο Παπαδήμος μπροστά στην πρώτη του κυβερνητική κρίση - iefimerida.gr

Ο Παπαδήμος μπροστά στην πρώτη του κυβερνητική κρίση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πρώτη του σοβαρή κυβερνητική κρίση καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος διαμήνυσε χθες μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Παντελή Καψή ότι αν το κρίνει αναγκαίο θα προχωρήσει ακόμη και σε ανασχηματισμό χωρίς μάλιστα να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των τριών κομμάτων που του έχουν παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης.

Την ώρα που στην κυβέρνηση διαμορφώνονται συνθήκες για ανάπτυξη προσωπικών στρατηγικών, ενώ υπουργοί, όπως ο Μάκης Βορίδης απειλούν με παραίτηση αν δεν περάσει η δική τους άποψη, ο κ. Καψής ήταν σαφής: «Είναι κοινή αναγνώριση όλων σε αυτή τη κυβέρνηση ότι το κυβερνητικό έργο, που είναι τεράστιας εθνικής σημασίας, προέχει όλων των άλλων. Και όλοι οι υπουργοί θα αξιολογηθούν για αυτή τους τη συμμετοχή. Η αξιολόγηση είναι και αυτή αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Ολοι αξιολογούμεθα. Δεν υπάρχει θέμα για κανέναν υπουργό. Αλλά είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός έχει ευθύνη και αρμοδιότητα να αξιολογεί όλους τους υπουργούς. Και ανάλογα με την αξιολόγηση, να κάνει τις ενέργειες που ο ίδιος θεωρεί ότι θα χρειαστούν».

Ο κ. Παπαδήμος ο οποίος συνομιλεί με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς (Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη) έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι οι εταίροι και δανειστές δεν πρόκειται να δεχθούν να παράσχουν περαιτέρω βοήθεια αν η Ελλάδα δεν τηρήσει στο ακέραιο όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί στις συμφωνίες με την Τρόικα.

Με αυτά ως δεδομένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να αναφερθεί, μεταξύ άλλων:

  • Στην επιδείνωση των μεγεθών της οικονομίας παρά τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί.
  • Στην ανάγκη να υλοποιούνται άμεσα και αποφασιστικά όλα τα μέτρα τα οποία αποφασίζονται.
  • Στην ανάγκη να ανταποκριθεί η χώρα στις δεσμεύσεις της ακόμη κι αν χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα προκειμένου να εγκριθεί από τους πιστωτές μας η νέα δανειακή σύμβαση.

Ο κ. Παπαδήμος θα τονίσει ότι το διακύβευμα είναι πάρα πολύ μεγάλο, άρα κανένας υπουργός και κανένα κόμμα δεν πρέπει να το βάλλει σε κίνδυνο και ότι όλοι οι υπουργοί θα αξιολογηθούν για αυτή τους τη συμμετοχή.

Σε ότι αφορά στη χρονική διάρκεια της σημερινής κυβέρνησης ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να επισημάνει ότι «ο βίος της προσδιορίζεται από το έργο της». Και ότι «θα παραμείνει όσο χρειαστεί για να ολοκληρώσει το συγκεκριμένο έργο που έχει αναλάβει.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ