Ιnstallation: Χτίζουν μία πόλη μέσα στην έρημο και της βάζουν φωτιά [εικόνες] - iefimerida.gr

Ιnstallation: Χτίζουν μία πόλη μέσα στην έρημο και της βάζουν φωτιά [εικόνες]

φωτογραφίες: Burning Man
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρόσκαιρη μητρόπολη, γνωστή ως «Burning Man», που χτίζεται από την αρχή κάθε χρόνο στην Black Rock Desert της Νεβάδα, έπαψε πλέον να υπάρχει.

Εβδομήντα χιλιάδες καλλιτέχνες και κοινό της έβαλαν φωτιά και την έκαναν στάχτη, όπως άλλωστε κάνουν κάθε χρόνο. Πρόκειται για μία Ιnstallation που εμπίπτει στους κανόνες (;) της Σύγχρονης Τέχνης.

Ο σκοπός
Η πόλη χτίζεται με δέκα πολύ συγκεκριμένες αρχές, που κατέγραψε για πρώτη φορά το 2004 ο Larry Harvey.

Ιnstallation: Χτίζουν μία πόλη μέσα στην έρημο και της βάζουν φωτιά [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Οι συμμετέχοντες οικοδομούν την πόλη, έχουν τη μέθεξη της εμπειρίας της κατασκευασμένης κοινότητας και παίρνουν μέρος στη δημιουργία των καλλιτεχνημάτων που είναι διάσπαρτα στο έρημο τοπίο.

Ιnstallation: Χτίζουν μία πόλη μέσα στην έρημο και της βάζουν φωτιά [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Ο Ντα Βίντσι
«Το εργαστήριο του Ντα Βίντσι» ήταν το φετινό θέμα.

Οι οργανωτές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν τις ομοιότητες μεταξύ της Φλωρεντίας του 15ου αιώνα και του ηλικίας 30 χρόνων, πλέον, ετήσιου φεστιβάλ στην κολοσσιαία πρόσκαιρη «πόλη» τους.
Τα καλλιτεχνικά πρότζεκτ προσπάθησαν να αναβιώσουν αυτήν τη συγχώνευση τέχνης, επιστήμης και τεχνολογίας, τόσο χαρακτηριστικής της ιταλικής Αναγέννησης, και να αναδείξουν την πόλη στην Έρημο του Μαύρου Βράχου ως το «επίκεντρο μιας νέας αναγέννησης».

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Ιnstallation: Χτίζουν μία πόλη μέσα στην έρημο και της βάζουν φωτιά [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Στο κρανίο και τα χέρια που δημιούργησαν οι Ryan Elmendorf και Nick Geurts, είχε ενταχθεί ένα από τα αγαπημένα μηχανήματα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι: η camera obscura.

Ιnstallation: Χτίζουν μία πόλη μέσα στην έρημο και της βάζουν φωτιά [εικόνες]  | iefimerida.gr 3

Οι συμμετέχοντες έμπαιναν μέσα στον σκοτεινό χώρο στο εσωτερικό του «κρανίου», και φακοί στους «οφθαλμούς» του κρανίου προέβαλlαν στον τοίχο ό,τι συνέβαινε στον έξω κόσμο.

Ο «Guardiano Leone», ο φύλακας λέων του Kevin Clark ήταν ο «προστάτης του ανθρώπου», των συμμετεχόντων στο Burning Man 2016.

Ιnstallation: Χτίζουν μία πόλη μέσα στην έρημο και της βάζουν φωτιά [εικόνες]  | iefimerida.gr 4

Το «Βλέποντας την ανθρωπότητα όπως είναι στην πραγματικότητα», της Laurence Vallières, δύο γιγάντιοι ξύλινοι πίθηκοι, που επρόκειτο να έχουν φτερά, εμπνευσμένα από την ιπτάμενη μηχανή του Ντα Βίντσι.

Ιnstallation: Χτίζουν μία πόλη μέσα στην έρημο και της βάζουν φωτιά [εικόνες]  | iefimerida.gr 5

Δεν θα μπορούσε να λείψει και φέτος από την Black Rock City ο Ναός, χώρος στον οποίο, κατά παράδοση, οι συμμετέχοντες θρηνούν απώλειες στη χρονιά που πέρασε. Φέτος, απέτισαν φόρο τιμής στον Ντέιβιντ Μπάουι, τον Πρινς, τον Τζιν Ουάιλντερ και άλλους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ