Ο Μπαν Κι-μουν τα έψαλε στους ηγέτες: Τροφοδοτείτε τη μηχανή του πολέμου στη Συρία -Εχετε αίμα στα χέρια σας - iefimerida.gr

Ο Μπαν Κι-μουν τα έψαλε στους ηγέτες: Τροφοδοτείτε τη μηχανή του πολέμου στη Συρία -Εχετε αίμα στα χέρια σας

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μπαν Κι-μουν «κατακεραύνωσε» του παγκόσμιους ηγέτες, κατηγορώντας τους ότι τροφοδουτούν τη μηχανή του πολέμου στη Συρία, παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα και εμποδίζουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε ανθρώπους που πεινάνε.

Αυτή ήταν η τελευταία του ομιλία ως γ.γ. του ΟΗΕ και απευθυνόμενος σε προέδρους, πρωθυπουργούς και υπουργούς χωρών, στην εναρκτήρια ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, είπε πως οι «ισχυροί προστάτες» και στις δύο πλευρές της πενταετούς σύγκρουσης στη Συρία «έχουν αίμα στα χέρια τους».

«Παρόντες εδώ σήμερα είναι εκπρόσωποι κυβερνήσεων που έχουν αγνοήσει, διευκολύνει, χρηματοδοτήσει και μετάσχει ή ακόμη σχεδιάσει και εκτελέσει φρικαλεότητες από όλες τις πλευρές στη σύγκρουση στη Συρία, σε βάρος των πολιτών της χώρας», είπε ο Μπαν Κι-μουν.

«Πολλές ομάδες έχουν σκοτώσει αθώους πολίτες. Καμία όμως περισσότερους από την κυβέρνηση της Συρίας, που συνεχίζει να ρίχνει βόμβες-βαρέλια σε γειτονιές και να βασανίζει συστηματικά χιλιάδες κρατούμενους», πρόσθεσε.

Ο Νοτιοκορεάτης, η θητεία του οποίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, κατηγόρησε ακόμη τους ηγέτες του Νοτίου Σουδάν ότι πρόδωσαν τον λαό τους. «Σε υπερβολικά πολλά μέρη έχουμε δει ηγέτες να ξαναγράφουν συντάγματα, να χειραγωγούν εκλογές και να κάνουν άλλες απελπισμένες προσπάθειες για να παραμείνουν στην εξουσία», τόνισε.

Κάνοντας μία ανασκόπηση στη σχεδόν δεκαετή θητεία του, αναφέρθηκε στη μείωση της φτώχειας, την πολιτική αλλαγή στη Μιανμάρ και τη Σρι Λάνκα και τη συμφωνία για εκεχειρία στην Κολομβία. Δήλωσε υπερήφανος που ο ΟΗΕ για τις γυναίκες δημιουργήθηκε επί των ημερών του. «Είμαι περήφανος να αποκαλώ τον εαυτό μου φεμινιστή», πρόσθεσε και καταχειροκροτήθηκε.

Ομως επικεντρώθηκε στα μυριάδες προβλήματα στον πλανήτη και στους ηγέτες που αποτυγχάνουν να τα αντιμετωπίσουν. Αναφέρθηκε σε σοβαρές απειλές για την ασφάλεια- τις συγκρούσεις σε Υεμένη, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν, αλλά και μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Αναφέρθηκε όμως και σε εξτρεμιστές που ωθούν τους ανθρώπους σε «στρατόπεδα του ''εμείς'' και ''εκείνοι''», αλλά και την κλιματική αλλαγή.

Ο Μπαν Κι-μουν αναφέρθηκε και στη σεξουαλική κακοποίηση, από κυανόκρανους στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, αλλά και το ξέσπασμα της χολέρας στην Αϊτή. Παραδέχθηκε ότι και τα δύο θέματα έπληξαν τη φήμη του ΟΗΕ και ακόμη χειρότερα «τραυμάτισαν πολλούς ανθρώπους που υπηρετούμε».

«Οι ποταπές πράξεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης, από μερικούς κυανόκρανους και άλλα μέλη του προσωπικού, επιδείνωσαν την ταλαιπωρία ανθρώπων που ήδη είχαν βρεθεί στο μέσο ένοπλων συγκρούσεων και υπονόμευσε το έργο που κάνουν τόσοι πολλοί άλλοι, σε όλον τον κόσμο», είπε. «Οι προστάτες δεν πρέπει να γίνονται εκμεταλλευτές», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μπαν Κι-μουν Συρία ΟΗΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ