Προς αναζήτηση λύσης για την ιδιωτικοποίηση ΔΕΣΦΑ - iefimerida.gr

Προς αναζήτηση λύσης για την ιδιωτικοποίηση ΔΕΣΦΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ιδιωτικοποιήσης του ΔΕΣΦΑ μετά την εμπλοκή με τους αζέρους αλλά και τις πιέσεις των θεσμών να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης συναντάται σήμερα με τους εκπροσώπους της ιταλικής Snam.

Η σημερινή συνάντηση θεωρείται κρίσιμη για την εξομάλυνση των σχέσεων της ελληνικής πλευράς με τους αζέρους, καθώς η Socar έχει συμφωνήσει ήδη με την Snam, να της μεταβιβάσει το 17% του ΔΕΣΦΑ και να κρατήσει μόνο το 49%, προσαρμοζόμενη έτσι στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, που της επέβαλε να αποκτήσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών στην ελληνική εταιρία διαχείρισης των δικτύων φυσικού αερίου.

Σε αυτή τη φάση πάντως ο κ. Σκουρλέτης θα παρουσιάσει στους Ιταλούς τις θέσεις του για την υπόθεση της μείωσης της περιουσιακής βάσης του ΔΕΣΦΑ κατά 200 εκατ. ευρώ, η οποία προέκυψε μέσω της αφαίρεσης των χρηματοδοτήσεων που έχει λάβει ο ΔΕΣΦΑ από κοινοτικά κονδύλια. Θεωρεί δε, ότι οι απόψεις του μπορούν να γίνουν περισσότερο κατανοητές από τους εκπροσώπους της Snam, έναντι των Αζέρων οι οποίοι κατά τη γνώμη του εγείρουν νομικά ζητήματα που δεν έχουν βάση.

Η υπόθεση της αποτίμησης της περιουσιακής βάσης του ΔΕΣΦΑ αποτέλεσε και σημείο τριβής μεταξύ του παραιτηθέντος διευθύνοντος συμβούλου του Κωνσταντίνου Ξιφαρά, ο οποίος είχε τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση από την προηγούμενη διοίκηση και οι σχέσεις του με τη σημερινή πολιτική ηγεσία δεν ήταν και οι καλύτερες. Πάντως, στη θέση του κ. Ξιφαρά αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας.

Η επόμενη κίνηση του κ. Σκουρλέτη αναμένεται να είναι η απευθείας συνάντηση του με τους Αζέρους η οποία πάντως δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη και όπως έλεγαν παράγοντες του υπουργείου εξαρτάται και από εκείνους. Η Socar από την πλευρά της δια του προέδρου της Rovnag Abdllayev, διαμηνύει ότι περιμένει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Τρεις προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο, οι προϋποθέσεις που τίθενται (οι οποίες έγιναν γνωστές και στους εκπροσώπους των εταίρων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων την προηγούμενη εβδομάδα) είναι ότι «η επιδιωκόμενη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης» πρέπει να βασίζεται στα εξής σημεία:

  • Στον απόλυτο σεβασμό της διευθέτησης της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της οποίας η SOCAR δεν μπορεί να διαθέτει ποσοστό μεγαλύτερο από 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ και οφείλει να περιοριστεί σε ρόλο παθητικού μετόχου.
  • Στη μη μεταβολή του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ, που τυχόν αμφισβήτησή του θα οδηγούσε σε ακύρωση του διαγωνισμού.
  • Στη διατήρηση του καθεστώτος που διαμορφώθηκε μετά την τελευταία νομοθετική ρύθμιση για τον ΔΕΣΦΑ.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΣΦΑ ΞΙΦΑΡΑΣ Socar
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ