Γερμανικά ΜΜΕ: Η Μέρκελ καταρρέει, πιέζεται, αλλά δεν έχει αντίπαλο - iefimerida.gr

Γερμανικά ΜΜΕ: Η Μέρκελ καταρρέει, πιέζεται, αλλά δεν έχει αντίπαλο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η Ανγκελα Μέρκελ και η πολιτική της απέναντι στους μετανάστες, μετά τη δεύτερη συνεχή εκλογική ήττα που υπέστη την Κυριακή σε τοπικές εκλογές, χάρη στις οποίες το ακραίο λαϊκιστικό κόμμα ρίχνει άγκυρα στο γερμανικό πολιτικό τοπίο.

«Το CDU της Ανγκελα Μέρκελ απειλείται από συνεχείς και μεγάλες απώλειες εμπιστοσύνης στην καρδιά του εκλογικού της κοινού», προειδοποίησε ένας από τους υπεύθυνους του CSU Βαυαρίας, ο Markus Söder, ο οποίος ζητάει σκλήρυνση των μέτρων εναντίον των μεταναστών. Το κόμμα της Μέρκελ βγήκε από τις κάλπες της Κυριακής, στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου, με ποσοστό 17,6%, το χειρότερο στην ιστορία του, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το CDU χάνει κυρίως έδαφος απέναντι στην ανερχόμενη πολιτική δύναμη της Γερμανίας, το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το οποίο κέρδισε 14,2% των ψήφων και κατόρθωσε να σπάσει ένα μεταπολεμικό ταμπού: εγκαθίσταται μόνιμα στο σκηνικό ένα δεξιό λαϊκιστικό κόμμα, το οποίο φλερτάρει με ορισμένες ιδέες της ακροδεξιάς.

Ακροδεξιά και στη Γερμανία
Ενώ επί μεγάλο διάστημα η Γερμανία έμοιαζε να αποτελεί εξαίρεση, τώρα είναι και αυτή μια από τις χώρες που κατακλύζονται από το παγκόσμιο κύμα των συντηρητικών, λαϊκιστικών και εθνικιστικών κομμάτων: στη Μεγάλη Βρετανία, στην Αυστρία, στη Γαλλία (όπου το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο μπορεί να φθάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, την άνοιξη του 2017), στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, αλλά ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η άνοδος του AfD σε μια μεγάλη μητρόπολη όπως το Βερολίνο, η οποία υποτίθεται ότι είναι μοδάτη και ανοιχτή στον κόσμο, επιβεβαιώνει ότι αυτό το κόμμα, το οποίο γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια, δεν περιορίζει την επιρροή του πλέον στις φτωχές ζώνες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, αλλά ετοιμάζεται να μπει σε έναν χρόνο από τώρα στη γερμανική Βουλή, στις βουλευτικές εκλογές του 2017. «Είμαστε πλέον ένα εδραιωμένο κόμμα», δήλωσε ένας από τους επικεφαλής του, ο Jörg Meuthen.

Φόβος για απώλεια της εξουσίας
Το CDU κατέγραψε στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου την πέμπτη κατρακύλα του σε εκλογές αυτού του τύπου. Το κόμμα της Μέρκελ δεν θα εκπροσωπείται πλέον παρά μόνο σε 6 από τις 16 τοπικές κυβερνήσεις της Γερμανίας, εκ των οποίων στις δύο το CDU είναι μειοψηφών εταίρος. Αυτό που επιδεινώνει τα πράγματα είναι ότι ο σύμμαχος της Μέρκελ στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD βγαίνει πολύ αποδυναμωμένο στο Βερολίνο, έχοντας αποκομίσει το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα μετά τον Πόλεμο (21,6%) κι αυτό μέσα σε ένα πολιτικό τοπίο όλο και πιο αποσταθεροποιημένο.

«Με το αίσθημα αποθάρρυνσης να κυριαρχεί, ο φόβος ότι θα χαθεί η εξουσία το 2017 κερδίζει έδαφος στο εσωτερικό του CDU και αυξάνει την πίεση στην κυρία Μέρκελ για να εξηγήσει ακόμη περισσότερο την πολιτική της στρατηγική», δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής Gero Neugebauer στην καθημερινή εφημερίδα Handelsblatt.

Δεν πήγε στη Νέα Υόρκη
Είναι ενδεικτικό ότι η Ανγκελα Μέρκελ, αντί να φύγει για τη Νέα Υόρκη την Δευτέρα, όπου γίνεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επέλεξε να μείνει στο Βερολίνο για να δώσει συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας. Η ίδια έχει κάνει πολλά βήματα πίσω: όλες οι αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνησή της από την αρχή του 2016 ήταν περιοριστικές για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Με ενδεικτικό τρόπο, η Μέρκελ πήρε αποστάσεις, επίσης, από το βολονταριστικό της σύνθημα που επαναλάμβανε επί μήνες στους Γερμανούς για να τους πείσει να υποδεχθούν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες: «Θα τα καταφέρουμε!». Το σύνθημα αυτό της γύρισε μπούμερανγκ, όταν οι Γερμανοί κατάλαβαν τις δυσκολίες ενσωμάτωσης των μεταναστών στη χώρα τους.

Σε μια συνέντευξή της, μάλιστα, στο περιοδικό Wirtschaftswoche, αναγνώρισε ότι αυτή η φράση ήταν «υπερβολική» και «ηχούσε στο κενό».

Δεν απειλείται προσωπικά
Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν απειλείται προσωπικά, γιατί το κόμμα της δεν έχει εναλλακτική λύση. «Η Μέρκελ χρησιμοποιεί την αβεβαιότητα του CDU για το τι θα συνέβαινε αν έφευγε η ίδια», έγραψε τη Δευτέρα η καθημερινή εφημερίδα της Γερμανίας Süddeutsche Zeitung. Το άλλο πλεονέκτημα της Μέρκελ είναι ότι δεν έχει άλλη τοπική εκλογή πριν από τα τέλη Μαρτίου 2017. «Αυτό είναι και το μόνο καλό για εκείνη», εκτιμά η Die Welt.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μέρκελ πιέζεται ήττα Εκλογές Βερολίνο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ