Σε ποιους κλάδους έγιναν προσλήψεις φέτος - iefimerida.gr

Σε ποιους κλάδους έγιναν προσλήψεις φέτος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο δημόσιος τομέας, ο τουρισμός και η μεταποίηση αποτέλεσαν τους μοχλούς ενίσχυσης της απασχόλησης το 2ο τρίμηνο 2016, αναφέρει η Eurobank στη εβδομαδιαία μελέτη «Επτά ημέρες οικονομία».

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, από το 2ο τρίμηνο 2014 η απασχόληση στην ελληνική οικονομία παρουσιάζει ανοδική πορεία.

Είχαν προηγηθεί 21 συνεχή τρίμηνα, 1ο τρίμηνο 2009 – 1ο τρίμηνο 2014, με αρνητικούς ετήσιους ρυθμούς μεταβολής (μέσος όρος -5,02%). Η μεγάλη μείωση της ζήτησης παράλληλα με τη χειροτέρευση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας οδήγησε πολλές επιχειρήσεις είτε στην παύση της λειτουργίας τους είτε στην προσαρμογή τους σε ένα νέο αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με το παρελθόν επίπεδο παραγωγής.

Ως εκ τούτου, σημειώθηκε μείωση της χρήσης του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας (π.χ. απολύσεις & μειωμένα ωράρια) και του φυσικού κεφαλαίου (π.χ. υποεκμετάλλευση).

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το σύνολο της απασχόλησης ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά +2,13% το 2ο τρίμηνο 2016 από +2,91% το 1ο τρίμηνο 2016.

Οι κύριοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας από τους οποίους προήλθε η αύξηση ήταν η μεταποίηση, οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος & εστίασης και η δημόσια διοίκηση, άμυνα και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

Ο πρώτος κλάδος συνεισέφερε +0,50 ποσοστιαίες μονάδες στον ετήσιο ρυθμό μεταβολής της απασχόλησης, ο δεύτερος είχε παρόμοια συνεισφορά και ο τρίτος είχε την υψηλότερη συμμετοχή.

Από την άλλη πλευρά, οι κλάδοι των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων και των άλλων δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών είχαν τη μεγαλύτερη αρνητική συνεισφορά της τάξης των -0,54 ΠΜ και -0,33 αντίστοιχα.

Για το σύνολο της περιόδου 2ο τρίμηνο 2014 – 2ο τρίμηνο 2016 η μέση ετήσια αύξηση της απασχόλησης κατά +1,85% προήλθε κατά κύριο λόγο από τους παρακάτω κλάδους

  • δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης
  • χονδρικό και λιανικό εμπόριο,
  • επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών
  • μεταποίηση
  • διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες
  • Συνεπώς, η αύξηση της απασχόλησης που καταγράφηκε τα δύο τελευταία χρόνια στηρίχτηκε κυρίως στον τουρισμό και με μικρότερη συμμετοχή στο εμπόριο και στη μεταποίηση. Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι τα τελευταία 4 τρίμηνα σημειώθηκε ενίσχυση της συμμετοχής του δημόσιου τομέα στην αύξηση της απασχόλησης.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ eurobank. οικονομια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ