Ο Πούτιν ετοιμάζεται για τέταρτη θητεία στη Ρωσία [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Πούτιν ετοιμάζεται για τέταρτη θητεία στη Ρωσία [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεκαοκτώ μήνες συνεχούς οικονομικής στασιμότητας, της μεγαλύτερης από τη στιγμή που ανέβηκε στην εξουσία το 2000 ο Βαλντιμίρ Πούτιν, δεν μέτρησαν στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που διοργανώθηκαν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στη Ρωσία.


Δεν μέτρησε επίσης το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα έχει επιβάλλει εμπάργκο στη Ρωσία, μετά τον πόλεμο της Κριμαίας, ούτε ο αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών που βρέθηκαν ντοπαρισμένοι. Το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία» κέρδισε με σαρωτική νίκη στις εκλογές και το 76% της Δούμα και του κοινοβουλίου κατέχονται πλέον από δικούς του βουλευτές.
H «Ενωμένη Ρωσία» κέρδισε το 44,5% των ψήφων. Δεύτερο ήρθε το ακροδεξιό κόμμα του Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι (LDPR 15,3%) καταγράφοντας άνοδο 4 μονάδων. Τρίτο ήρθε το Κομμουνιστικό Κόμμα με 14,9% και λιγότερες 4 μονάδες, ενώ το εθνικιστικό κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» κέρδισε 8,1% των ψήφων.

Ο Πούτιν ετοιμάζεται για τέταρτη θητεία στη Ρωσία [εικόνες] | iefimerida.gr 0


«Μπορούμε να πούμε καθαρά ότι το κόμμα μας κέρδισε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ, επικεφαλής της λίστας του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», μετά το αποτέλεσμα.
Ο ίδιος ο Πούτιν χαιρέτισε την «όλο και αυξανόμενη ωριμότητα των ψηφοφόρων» και πρόσθεσε: «Μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι το κόμμα πέτυχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι η αποχή δεν ήταν υπερβολική, αλλά σημαντική πάντως».

Αυτές οι εκλογές ήταν το πρώτο εθνικό τεστ μετά τον πόλεμο της Κριμαίας και ανοίγουν μια λεωφόρο για τις προεδρικές εκλογές του 2018. Παρότι ο Πούτιν δεν ανακοίνωσε ακόμη την πρόθεσή του να διεκδικήσει για τέταρτη φορά τον θώκο, κανείς δεν αμφιβάλλει για το στόχο του: στα 63 του ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ρεκόρ δημοτικότητας στο 86%.


Ο κ. Πούτιν δεν έχει ανταγωνιστή. Για μια ακόμη φορά η αντιπολίτευση, διχασμένη από καιρό, κατηγορούμενη ότι χειραγωγείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μπόρεσε να πετύχει ένα καλό σκορ στις εκλογές. Παρά τις υπόνοιες για καλπονοθεία στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη, τις δύο κεντρικές πόλεις της χώρας, τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από σαφή για τον Πούτιν.

Ο Πούτιν ετοιμάζεται για τέταρτη θητεία στη Ρωσία [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» ψηφίστηκε από όλους τους οπαδούς του και οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι έμειναν στο σπίτι τους. Οι δυσαρεστημένοι είναι ωστόσο πλειοψηφία αφού για πρώτη φορά από το 1993, από τις πρώτες εκλογές που διοργανώθηκαν στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, κάτω από το 50% των ψηφοφόρων μετακινήθηκαν για να ψηφίσουν. Οι υπόλοιποι ήταν πεπεισμένοι ότι η ψήφος τους δεν θα άλλαζε σε τίποτα τα πράγματα.
Το εκλογικό πεδίο είχε προετοιμαστεί κατάλληλα από τον Ρώσο πρόεδρο. Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, για αυτές τις πρόωρες εκλογές, και ήταν υπόκωφη: δεν έγιναν συζητήσεις για προγράμματα και καμία μεγάλη συγκέντρωση δεν διοργανώθηκε. Την ίδια ώρα, κινητές κάλπες πήγαν σπίτι σπίτι για να ψηφίσουν οι ηλικιωμένοι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν στιγματιστεί από το καθεστώς ως «πράκτορες των ξένων» και έχουν μπει σε λίστα από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Λίγο πριν τις εκλογές, ακόμη και το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Levada πήρε τον τίτλο του πράκτορα των ξένων.

Ηλικιωμένη ψηφίζει στο σπίτι της:

Ο Πούτιν ετοιμάζεται για τέταρτη θητεία στη Ρωσία [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Οι φωνές κριτικής όλο και λιγοστεύουν στη Ρωσία. Ενα βίντεο από την υπερχλιδάτη κατοικία του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με λήψη από drone, το οποίο κυκλοφόρησε λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, το είδαν πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι. Αλλά δεν επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα.


Τον παραλληλίζουν με την Ανγκελα Μέρκελ
Στη Μόσχα όλοι μιλούν πλέον για τον Πούτιν και τον παραλληλίζουν με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία κάνει ήδη την τρίτη της θητεία. Στη Ρωσία αυτός ο παραλληλισμός έχει άλλη οπτική: τα ρωσικά μίντια αναφέρουν συνεχώς την προσφυγική κρίση στη Γερμανία και την αντιπαραθέτουν με την ρωσική κυβέρνηση η οποία επαναλαμβάνει συνεχώς για το ίδιο θέμα ότι «η κρίση βρίσκεται πίσω μας».
Η νέα εκλογική νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν θα του επιτρέψει να ξεκινήσει νέες μεταρρυθμίσεις ξεκινώντας από τις μυστικές υπηρεσίες, κομβικής σημασίας για τη χώρα. Και να σχεδιάζει την τέταρτη εκλογική του θητεία στην εξουσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πούτιν Εκλογές κέρδισε θητεία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ