Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς: Ο φούρναρης που αποθέωσε ο Γιούνκερ - iefimerida.gr

Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς: Ο φούρναρης που αποθέωσε ο Γιούνκερ

Φωτογραφία: Humans of New York
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O Διονύσης Αρβανιτάκης, που έγινε άθελά του το σύμβολο της Ευρώπης, αλλά και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και η κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» βραβεύτηκαν με τον τίτλο «Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς».

Στα 76 του χρόνια και ξέροντας καλά τι σημαίνει ξεριζωμός, ο Διονύσης Αρβανιτάκης, ο φούρναρης από την Κω έγινε παγκοσμίως γνωστός για την ανιδιοτελή προσφορά του.

Έχοντας μεταναστεύσει στην Αυστραλία στα 15 του χρόνια ο κύριος Διονύσης ξέρει τι σημαίνει φτώχεια γι'αυτό και κάθε πρωί ετοίμαζε δεκάδες κιλά ψωμί για να τα μοιράσει στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί του την Κω. Η κίνησή του, έγινε γνωστή μέχρι τα υψηλότερα κλιμάκια της Κομισιόν με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να απευθύνεται προσωπικά στον ίδιο, ενώ δεκάδες Μέσα από την Ελλάδα και τον κόσμο αναφέρθηκαν στην ανιδιοτελή ενέργειά του.

«Ο πατέρας μου ήταν αγρότης και είχα 8 αδέρφια. Πήγα στην Αυστραλία όταν ήμουν 15 γιατί η οικογένειά μου δεν είχε να φάει. Ήμουν σε ένα πλοίο για 40 μέρες. Όταν έφτασα εκεί, δεν μπορούσα να βρω δουλειά, δεν μιλούσα Αγγλικά, και κοιμόμουν στους δρόμους. Ξέρω πως είναι. Έτσι κάθε μέρα οδηγώ με το φορτηγάκι μέχρι το λιμάνι και μοιράζω ψωμί στους μετανάστες. Ο γιος μου είναι ο συνέταιρός μου. Λέει: “Μπαμπά, σε παρακαλώ. Είναι καλό που βοηθάς. Αλλά όχι κάθε μέρα”. Εγώ όμως πηγαίνω κάθε μέρα γιατί ξέρω πως είναι να μην έχεις τίποτα», λέει στο Humans of New York ο Διονύσης Αρβανιτάκης εξιστορώντας τη ζωή του και εξηγώντας ταυτόχρονα τον λόγο που τον ωθεί να προσφέρει.

Παράλληλα ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας έλαβε την τιμητική διάκριση για το έργο του στην προάσπιση των δικαιωμάτων και στην αύξηση της ορατότητας των οροθετικών ατόμων στην Ελλάδα, καθώς επίσης και για τις πρωτοβουλίες στον τομέα της πρόληψης μέσω της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» που μέχρι σήμερα έχουν παράσχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και εξέτασης για HIV και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σε πάνω από 30.000 ωφελούμενους σε όλη την Ελλάδα.

«Είναι μία στιγμή φορτισμένη με θετικά συναισθήματα, καθώς το βραβείο αυτό αποτελεί μία ηθική επιβεβαίωση του έργου και του οράματός μας. Στο πρόσωπο τόσο του Συλλόγου Οροθετικών, όσο και των άλλων δύο βραβευθέντων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά την προσπάθεια να αγκαλιάσουμε τον «άλλο», τον ξένο, τον πρόσφυγα, τον οροθετικό, τον οποιοδήποτε «άλλο», έξω από το κλειστοφοβικό πλαίσιο των διακρίσεων και του ρατσισμού που στο τέλος θα κόψει και τη δική μας ανάσα.» δήλωσε ο Πρόεδρος της «Θετικής Φωνής» Νίκος Δέδες δήλωσε:

Την εκδήλωση συντόνισε ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ενώ συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδήμουλης και οι ευρωβουλευτές Μιλτιάδης Κύρκος, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Μαρία Σπυράκη.

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008 και αποτελεί επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα, δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που προάγουν στην πράξη τη συνεργασία και την αλληλεγγύη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ