Σύνοδος Μπρατισλάβας: Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν οι «27» -Τσίπρας: Υπάρχουν διαφορές, αλλά κάτι αλλάζει [εικόνες&βίντεο] - iefimerida.gr

Σύνοδος Μπρατισλάβας: Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν οι «27» -Τσίπρας: Υπάρχουν διαφορές, αλλά κάτι αλλάζει [εικόνες&βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε μετά την άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, ο Αλέξης Τσίπρας. Οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη, για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μετά το Brexit.

Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ έδωσαν προθεσμία έξι μηνών προκειμένου να διαμορφωθεί «το όραμα μιας ελκυστικής ΕΕ».

Σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής, χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας «δεσμευόμαστε στην Μπρατισλάβα να προσφέρουμε στους πολίτες μας, τους επόμενους μήνες, το όραμα μιας ελκυστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία θα μπορούν να εμπιστεύονται και την οποία θα μπορούν να υποστηρίζουν». Το έγγραφο, φέρει τον τίτλο «Διακήρυξη της Μπρατισλάβας» και το οποίο συνιστά έναν «οδικό χάρτη» στον οποίο συμφώνησαν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Αναλυτικά το κείμενο της διακήρυξης των 27:

«Συναντηθήκαμε σήμερα στη Μπρατισλάβα σε μια κρίσιμη στιγμή για το ευρωπαϊκό μας εγχείρημα. Στόχος της Συνόδου της Μπρατισλάβα των 27 κρατών-μελών ήταν να διαγνώσουμε μαζί την παρούσα κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συζητήσουμε το κοινό μας μέλλον. Συμφωνήσαμε ομόφωνα στις παρακάτω γενικές αρχές.

Παρά το γεγονός ότι μια χώρα αποφάσισε να αποχωρήσει, η Ε.Ε. παραμένει αναντικατάστατη για τους υπόλοιπους από εμάς. Στον απόηχο των πολέμων και των βαθιών διαιρέσεων στην ήπειρό μας, η Ε.Ε. διασφάλισε την ειρήνη, τη δημοκρατία και επέτρεψε στις χώρες μας να ευημερήσουν. Πολλές χώρες και περιοχές που βρίσκονται εκτός αγωνίζονται ακόμη για αυτού του είδους τα επιτεύγματα. Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε την Ε.Ε. των 27 κρατών μελών σε επιτυχία, χτίζοντας πάνω στην κοινή μας ιστορία.

Η Ε.Ε. δεν είναι τέλεια αλλά είναι το καλύτερο εργαλείο που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις. Χρειαζόμαστε την Ε.Ε. όχι μόνο για τη διασφάλιση της ειρήνης και της δημοκρατίας αλλά και για την ασφάλεια των λαών μας. Χρειαζόμαστε την Ε.Ε. για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τις ανάγκες και την επιθυμία τους να ζήσουν, να σπουδάσουν, να εργαστούν, να μετακινηθούν και να ευημερήσουν ελεύθερα στην ήπειρο μας και να επωφεληθούν από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.

Πρέπει να βελτιώσουμε την επικοινωνία μεταξύ μας -μεταξύ των κρατών μελών, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυρίως με τους πολίτες. Θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη καθαρότητα στις αποφάσεις μας. Να χρησιμοποιήσουμε καθαρή και ειλικρινή γλώσσα. Να εστιάσουμε στις προσδοκίες των τωνιτών, με ισχυρή θέληση να αντιμετωπίσουμε τις απλοϊκές λύσεις των ακροδεξιών ή λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων.

Δεσμευτήκαμε στη Μπρατισλάβα να προσφέρουμε στους πολίτες τους επόμενους μήνες ένα όραμα για μια ελκυστική Ε.Ε. που θα μπορούν να εμπιστεύονται και να υποστηρίζουν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε την βούληση και την δυνατότητα να το εκπληρώσουμε.

Καλωσορίσαμε την ομιλία του προέδρου της Κομισιόν για την κατάσταση της Ένωσης.

Είχαμε μια ευρεία συζήτηση για τις βασικές προτεραιότητες των επόμενων μηνών. Σε αυτή τη βάση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η προεδρία του Συμβουλίου και η Κομισιόν πρότειναν το ακόλουθο πρόγραμμα εργασίας (τον «οδικό χάρτη της Μπρατισλάβα»).

Σύνοδος Μπρατισλάβας: Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν οι «27» -Τσίπρας: Υπάρχουν διαφορές, αλλά κάτι αλλάζει [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 0

Τσίπρας: Διαφωνούμε αλλά κάτι μπορεί να αλλάξει

Ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της Συνόδου ανέφερε πως κάτι μπορεί να αλλάξει στην Ευρώπη.

«Σήμερα έγινε αντιληπτό ότι οι περισσότεροι εκ των 27 έχουμε κατανοήσει πως βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση. Αν δεν αλλάξουμε, η κρίση θα γίνει υπαρξιακή και θα οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα», τόνισε και συμπλήρωσε: «Οι πολίτες δεν εμπνέονται από το όραμα της ΕΕ οπότε πρέπει να βρει η ΕΕ ένα νέο όραμα».

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, παραμένουν οι διαφορές για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά τουλάχιστον μπαίνει στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα.

Τόνισε δε ότι πρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας να γίνει και Σύμφωνο Ανάπτυξης και ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.

«Σήμερα έγινε αντιληπτό ότι οι περισσότεροι από τους 27 ηγέτες της Ε.Ε., έχουν κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση, η οποία θα γίνει υπαρξιακή κρίση, πως αν δεν αλλάξουμε θα οδηγηθούμε σε μεγάλα αδιέξοδα», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Ενδεικτικά ανέφερε πως στα κοινά συμπεράσματα οι ηγέτες καλωσορίζουν την παρέμβαση Γιούνκερ στην Ευρωβουλή, η οποία, όπως σημείωσε, βάζει συγκεκριμένους κοινωνικούς στόχους σε προτεραιότητα.«Γίνεται ένα βήμα, έστω και μικρό, ανολοκλήρωτο, και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση» συνέχισε.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κρίση αυτή όχι με τη λογική του «ό,τι δεν είναι στη δική μου αυλή δεν με αφορά».

Καταλήγοντας επισήμανε πως στη σύνοδο «άνοιξαν κρίσιμα ζητήματα, κάπως αλλάζουν οι ισορροπίες, μπαίνουν στο προσκήνιο στόχοι που είχαν ξεχαστεί».

Σύνοδος Μπρατισλάβας: Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν οι «27» -Τσίπρας: Υπάρχουν διαφορές, αλλά κάτι αλλάζει [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 1

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού:

Ο οδικός χάρτης στον οποίο κατέληξαν οι 27

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε έναν "οδικό χάρτη" που περιλαμβάνει τις στρατηγικές τους για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Έχουμε μια πρόταση για έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της ΕΕ" ανέφερε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 ηγετών στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Η σύνοδος αυτή διεξήχθη "σε καλή ατμόσφαιρα", σχολίασε ένας εκπρόσωπος του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σύνοδος Μπρατισλάβας: Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν οι «27» -Τσίπρας: Υπάρχουν διαφορές, αλλά κάτι αλλάζει [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 2

Μέρκελ: Η ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση

Αφού ευχαρίστησε τον Σλοβένο πρωθυπουργό για τη φιλοξενία της συνεδρίασης, η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε πως η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Και οι 27, όπως είπε, συμφώνησαν πως βρίσκονται σε μια κρίσιμη για την ήπειρο περίοδο, μετά το Brexit, ενώ συζήτησαν για ένα κοινό σχέδιο δράσης, ώστε η Ευρώπη να ανταπεξέλθει των δυσκολιών και να σταθεί πάλι στα πόδια της.

Στο μεταναστευτικό τόνισε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν συνεργασίες και με άλλους εταίρους όπως η Τουρκία.

Η ίδια επισήμανε ότι οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους με στόχο να δοθεί εκ νέου πνοή στην Ενωση έως τον Μάρτιο του 2017.

Οσον αφορά τη μετανάστευση υπογράμμισε στόχος είναι να σταματήσει ή να μειωθεί η ροή μεταναστών και προσφύγων, να ισχύσουν τα συμφωνηθέντα με Τουρκία και η συμφωνία στη Βαλέτα και να διερευνηθούν δυνατότητες συμφωνιών και με άλλες χώρες - εταίρους όπως η Τουρκία.

Σχετικά με την εσωτερική ασφάλεια ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερη συνεργασία σε πολλούς τομείς όπως η άμυνα. «Οφείλουμε να αναπτύξουμε μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος για το ζήτημα της τρομοκρατίας.

Παραδέχτηκε ότι «δεν τηρούμε επαρκώς την υπόσχεση στους λαούς για ευημερία» και υπογράμμισε τη μεγάλη ανεργία.

«Πρόκειται για κάποια πρώτα μηνύματα ότι θα προχωρήσουμε σε πρακτικά βήματα», κατέληξε.

Ολάντ: Δείξαμε ότι μπορούμε παρά το Brexit

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η άτυπη Σύνοδος της Μπρατισλάβας έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο μεταναστευτικό, είπε πως η Ευρώπη, παράλληλα με τον σεβασμό στο δικαίωμα του ασύλου, πρέπει να αναλάβει καθήκοντα για την καταστολή της παράτυπης μετανάστευσης και για την προστασία των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει ευθύνη σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων.

Δεν πήγε στην συνέντευξη Τύπου ο Ρέντσι

«Δεν είμαι ικανοποιημένος με το κείμενο των συμπερασμάτων όσον αφορά στην οικονομική πολιτική και στο μεταναστευτικό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είμαι σε κοινή συνέντευξη τύπου με Ολάντ και Μέρκελ», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου.

Είπε επίσης ότι «δεν ακολουθώ κάποιο σενάριο, για να κάνω τους πολίτες να πιστέψουν ότι είμαστε όλοι σύμφωνοι».

Κατεπείγουσα βοήθεια 108 εκατ.ευρώ στη Βουλγαρία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να χορηγήσει στη Βουλγαρία κατεπείγουσα βοήθεια ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου η χώρα να προστατεύσει τα σύνορά της, καθώς αυξάνονται οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θα πρέπει να το δούμε όχι ως σημαντικό πρόβλημα για τη Βουλγαρία αλλά ως πρόβλημα της ΕΕ. Η Βουλγαρία δεν είναι μόνη" είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής στην Μπρατισλάβα.

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες η οικονομική στήριξη της ΕΕ προς τη Σόφια ενδέχεται να αυξηθεί στα 160 εκατομμύρια, όπως έχει ζητήσει η βουλγαρική κυβέρνηση.

Ούγγρος Πρωθυπουργός: Απέτυχε η Σύνοδος

Η άτυπη σύνοδος κορυφής της Μπρατισλάβας απέτυχε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών και της ΕΕ θα συναντηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη και ότι ο ίδιος έχει ως στόχο να αλλάξει την «αυτοκαταστροφική και αφελή» μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.

Μέρκελ σε Τσίπρα-Κόστα: Θέλω διακοπές στον Νότο

Νωρίτερα, σε κάποιο διάλειμμα των εργασιών της άτυπης Συνόδου των 27 της ΕΕ στη Μπρατισλάβα, ο Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, είχαν διάλογο σε χαλαρό κλίμα

Η Γερμανίδα καγκελάριος πλησίασε τον Ελληνα και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό και άρχισαν να συζητούν για την ομορφιά του Νότου το καλοκαίρι και τις διακοπές στις θάλασσές τους, υπό το βλέμμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Νίκου Αναστασιάδη.

Σύνοδος Μπρατισλάβας: Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν οι «27» -Τσίπρας: Υπάρχουν διαφορές, αλλά κάτι αλλάζει [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 3

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Μέρκελ είπε τότε αστειευόμενη ότι ίσως η Γερμανία πρέπει να γίνει μέλος της ευρωμεσογειακής ομάδας, με τον Αντόνιο Κόστα να της λέει ότι θα την προσκαλέσουν στην επόμενο σύνοδο στην Λισαβόνα, όπως είχε αποφασιστεί στη σύνοδο της Αθήνας την περασμένη Παρασκευή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ