Το ΣτΕ συζήτησε τη συνταγματικότητα του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου - iefimerida.gr

Το ΣτΕ συζήτησε τη συνταγματικότητα του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου συζητήθηκε την Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η εκδίκαση έγινε σήμερα μετά τις προσφυγές της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Μυκόνου, και των δικηγορικών συλλόγων Νάξου και Σύρου, που ζητούν να ακυρωθεί ως παράνομη και αντισυνταγματική αλλά και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η υπουργική απόφαση που προέβλεψε την σταδιακή κατάργηση των μειώσεων του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ έχει αρχίσει να ισχύει από 1.10.2015 στη Ρόδο, την Σαντορίνη, τη Μύκονο, την Νάξο, την Πάρο και τη Σκιάθο, με τους προσφεύγοντες να επισημαίνουν ότι η απόφαση αντιβαίνει στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών, αλλά και την αρχή της αναλογικότητας, καθώς ο φόρος δεν μπορεί να βαρύνει μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και να πλήττει ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων.

Ακόμη, όπως λένε, παραβιάζονται και τα άρθρα 43 και 78 του Συντάγματος καθώς ο νέος αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ στα επίμαχα νησιά καθορίστηκε με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣτΕ ΦΠΑ νησία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ