Μαλλιά κουβάρια κυβέρνηση-ΝΔ για τον Στουρνάρα - iefimerida.gr

Μαλλιά κουβάρια κυβέρνηση-ΝΔ για τον Στουρνάρα

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πόλεμος που ξέσπασε χθες Πέμπτη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ανέβασε στο κόκκινο την αντιπαράθεση ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με ανακοινώσεις τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ αλληλοκατηγορούνται. Από τη μία πλευρά το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για απαράδεκτη παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη και στο έργο της Τράπεζας της Ελλάδος. Τονίζουν μάλιστα πως η ΝΔ κάνει κακό στον κεντρικό τραπεζίτη τόσο στον ίδιο όσο και στο ρόλο του, λειτουργώντας ως συνήγορος και υποβολέας στο έργο του.

Από το γαλάζιο στρατόπεδο κατηγορούν την κυβέρνηση για απαράδεκτες διαρροές και άσκηση εξωθεσμικής πίεσης εναντίον του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και ζητά οι εισαγγελικές αρχές να δείξουν τον ίδιο ζήλο που έδειξαν στην περίπτωση της συζύγου του κ. Στουρνάρα και στις καταγγελίες Καμμένου για Καλογρίτσα.

Κυβέρνηση κατά ΝΔ: Κάνει τον υποβολέα και τον συνήγορο του Στουρνάρα
«Κόκκινο» χτυπάει η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ με αφορμή την υπόθεση Στουρνάρα και το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι συνηγορεί υπέρ του.
Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν: «Απαράδεκτη για μια ακόμη φορά παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη και στο έργο της Τράπεζας της Ελλάδος που οφείλει να ενεργεί έξω από σκοπιμότητες. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, έχει θεσμικό ρόλο πολιτικής ουδετερότητας».
Όπως αναφέρουν, «η σπουδή της Νέας Δημοκρατίας να παρέμβει ως συνήγορος αλλά και ως υποβολέας στο έργο του, κάνουν ζημιά και στον ίδιο και στο ρόλο του. Τέτοιου είδους ανακοινώσεις βρίσκονται στον αντίποδα της αποπολιτικοποίησης του τραπεζικού συστήματος που αποτελεί κοινή συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς θεσμούς.
Θα συνιστούσαμε, λοιπόν, στη Νέα Δημοκρατία ψυχραιμία.
Το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και αν την ενοχλεί, θα διερευνηθεί σε βάθος, γιατί η Δικαιοσύνη στη χώρα μας ανασαίνει».

ΝΔ για κόντρα κυβέρνησης-Στουρνάρα: Απαράδεκτες διαρροές και άσκηση εξωθεσμικής πίεσης
Την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του κεντρικού τραπεζίτη εκφράζει η Νέα Δημοκρατία και τον καλεί να ολοκληρώσει τους σοβαρούς ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη για την Τράπεζα Αττικής.

Η ανακοίνωση
«Την ώρα που η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει στον Ελληνικό λαό και στους βουλευτές τα “πόθεν έσχες» των τεσσάρων νέων καναλαρχών και αποκαλύπτονται ιστορίες για γέλια και για κλάματα με “βοσκοτόπια” στην Ιθάκη, η παρέα του Μαξίμου επιτίθεται με σφοδρότητα στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Κύκλοι της Κυβέρνησης, προχώρησαν σε απαράδεκτες διαρροές και άσκηση εξωθεσμικής πίεσης εναντίον του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, προσβάλλοντας βάναυσα την ανεξαρτησία του θεσμού.
Προειδοποιούμε ότι ο αυταρχισμός τους δεν αγγίζει κανέναν και βρίσκει απέναντι όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.
Καλούμε τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας που έχει την ευθύνη για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος, να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του με συνέπεια και υπευθυνότητα, όπως ο ρόλος του επιβάλλει.
Τον καλούμε να ολοκληρώσει τους πολύ σοβαρούς ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην Τράπεζα Αττικής.
Δηλώνουμε ότι τον περιβάλλουμε με την εμπιστοσύνη μας.
Ελπίζουμε, τέλος, οι Εισαγγελικές αρχές να δείξουν τον ίδιο ζήλο που έδειξαν στην περίπτωση της συζύγου του κ. Στουρνάρα και να διερευνήσουν επιτέλους και τις καταγγελίες του κ. Καμμένου περί πιέσεων με μαύρα λεφτά για να πάρει ο κουμπάρος του νεοκαναλαράρχης κ. Καλογρίτσας την πολυπόθητη τηλεοπτική άδεια».

Κυβερνητικά στελέχη δίνουν συνέχεια στην κόντρα με Στουρνάρα
Την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη δίνουν συνέχεια στην κόντρα που ξέσπασε χθες; ανάμεσα στον κ.Στουρνάρα και την κυβέρνηση μετά την απόρριψή της σύνθεσης του ΔΣ της Attica Bank από τον κεντρικό τραπεζίτη και την έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της εταιρείας της συζύγου του. Συγκεκριμένα σχολιάζοντας την υπόθεση συζύγου Στουρνάρα αναφέρουν: «Άλλο πράγμα η δικαιοσύνη κ οι όποιες αποφάσεις της κ άλλο το τραπεζικό σύστημα, το οποίο όλοι οφείλουν να σέβονται».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Στουρνάρα-Τσίπρα το Σαββατοκύριακο
Συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα ενδέχεται να έχει μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στη Μπρατισλάβα και σύμφωνα με πληροφορίες, το τετ α τετ θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο, χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη η ημέρα και η ώρα.

Σημειώνεται ότι το ραντεβού των δύο ανδρών θα γίνει στον απόηχο των όσων έχουν συμβεί τις τελευταίες ώρες: Η απόρριψη από την ΤτΕ της διοίκησης της Attica Bank, την οποία πρότεινε το ΤΣΜΕΔΕ με τις «ευλογίες» του Μαξίμου και η οποία προκάλεσε τη δυσαρέσκεια κυβερνητικών στελεχών, που εξαπέλυσαν άγρια επίθεση κατά του Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και της «εφόδου» της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της εταιρείας της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνας Νικολοπούλου, η οποία έχει εταιρεία επικοινωνίας που εξειδικεύεται σε θέματα υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι λίγη ώρα μετά την έφοδο στα γραφεία της κυρίας Στουρνάρα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το χρονικό της κόντρα κυβέρνησης-Στουρνάρα
Η απόφαση της ΤτΕ να απορρίψει τη διοίκηση της Attica Bank, την οποία πρότεινε το ΤΣΜΕΔΕ με τις «ευλογίες» του Μαξίμου, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια κυβερνητικών στελεχών, που εξαπέλυσαν άγρια επίθεση κατά του Γιάννη Στουρνάρα. Το πρωί της Πέμπτης, δε, η Οικονομκή Αστυνομία έκανε «έφοδο» στα γραφεία της εταιρείας της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνας Νικολοπούλου, η οποία έχει εταιρεία επικοινωνίας που εξειδικεύεται σε θέματα υγείας.

Η έφοδος έγινε με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η κυρία Στουρνάρα ζήτησε τα ονόματα των υπαλλήλων της Οικονομικής Αστυνομίας που μπήκαν στα γραφεία της, εκείνοι όμως αρνήθηκαν να της τα δώσουν και πήραν έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία που αφορούν στη δεύτερη προκαταρκτική εξέταση που γίνεται σχετικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η δεύτερη δικαστική έρευνα που διενεργείται αφορά και πάλι τις διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τον περασμένο Απρίλιο η Εισαγγελία είχε ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος των μελών του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ για κακουργηματική απιστία μετά την έρευνα που έγινε στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τα έτη 2011-2013.

Κυβερνητικά στελέχη: Ανησυχούμε για τις αποφάσεις Στουρνάρα
Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΤτΕ να «κόψει» την προτεινόμενη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, κυβερνητικά στελέχη αντέδρασαν έντονα και επιτέθηκαν με δριμύτητα στον Γ. Στουρνάρα. «Αν αληθεύουν όσα ως φήμες διαρρέουν από την ΤτΕ περί έκτακτων αποφάσεων από πλευράς του διοικητή εις βάρος της σταθερότητας της Τράπεζας Αττικής, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας», έλεγαν τα εν λόγω κυβερνητικά στελέχη. Προσέθεταν δε πως «ο διοικητής της ΤτΕ δεν μπορεί να αντιδρά σπασμωδικά και να θέτει σε κίνδυνο την τραπεζική ευστάθεια», για να συμπληρώσουν: «Ακόμη και αν αισθάνεται ότι αδικείται από επιλογές της Δικαιοσύνης, οφείλει να σεβαστεί την ανεξαρτησία της και σε καμία περίπτωση να μη θέτει σε διακινδύνευση την τραπεζική ευστάθεια, βάζοντας τις τράπεζες ως προσωπική του ασπίδα».

Το ιστορικό της εφόδου στα γραφεία της συζύγου Στουρνάρα
Η «έφοδος» στα γραφεία της εταιρείας της Λίνας Νικολοπούλου έγινε την Πέμπτη το πρωί, από την Οικονομική Αστυνομία, κατόπιν εντολής της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Η κυρία Στουρνάρα φέρεται να ζήτησε τα ονόματα των υπαλλήλων της Οικονομικής Αστυνομίας που μπήκαν στα γραφεία της, εκείνοι όμως αρνήθηκαν να της τα δώσουν και πήραν έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία που σχετίζονται με τη δεύτερη προκαταρκτική εξέταση για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η εν λόγω εξέταση αφορά και πάλι τις διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η Εισαγγελία είχε ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος των μελών του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ για κακουργηματική απιστία, μετά την έρευνα που έγινε στο Κέντρο για τα έτη 2011-2013.

Επικοινωνία Στουρνάρα-Τσίπρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Στουρνάρας επικοινώνησε αμέσως με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και ενημέρωσε για τον έλεγχο που γίνεται στο γραφείο της συζύγου του. Και οι δύο σημείωσαν ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, ενώ επανέλαβαν ότι η συνεργασία τους είναι ικανοποιητική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυβέρνηση Γιάννης Στουρνάρας ΝΔ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ