Στο Ισραήλ ο Αντώνης Σαμαράς για την ενίσχυση του προσωπικού του προφίλ - iefimerida.gr

Στο Ισραήλ ο Αντώνης Σαμαράς για την ενίσχυση του προσωπικού του προφίλ

Αντώνης Σαμαράς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια επίσκεψη που θυμίζει περισσότερο επίσκεψη αρχηγού κράτους παρά ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαρά μεταβαίνει στο Ισραήλ με στόχο την προώθηση των διεθνών του σχέσεων και την ενίσχυση του ηγετικού του προφίλ.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, καθώς και τον αντιπρόεδρο και υπουργό στρατηγικών υποθέσεων του Ισραήλ.

Με τις δημοσκοπήσεις να τον ευνοούν και τη «μνημονιακη στροφή» που απεκατέστησε τις σχέσεις με την Ευρώπη, ο κ. Σαμαράς φιλοδοξεί να προωθήσει την ατζέντα του για την εξωτερική του πολιτική. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις με το Ισραήλ σε μία εποχή που βρίσκεται σε στρατηγική αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά πρέπει να προσδεθεί στον άξονα Λευκωσίας- Τελ Αβίβ προκειμένου να προωθήσει τα στρατηγικά της συμφέροντα και να λειτουργήσει αποτρεπτικά έναντι του τουρκικού επεκτατισμού. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι η συνεργασία με το Ισραήλ μπορεί να είναι πολυεπίπεδη και πέρα από την ΑΟΖ να αφορά και τον τομέα της οικονομίας και του τουρισμού. Άλλωστε σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο κ. Σαμαράς έχει ταχθεί υπέρ της ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ, δικαίωμα που απέφυγε να ασκήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Όπως δημοσιεύεται στην «JerusalemPost», ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται διατεθειμένος να συνεχίσει την φιλική προς το Ισραήλ στάση που κράτησε ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς φέρεται να λέει πως «Η υποστήριξη του Παπανδρέου προς το Ισραήλ ήταν ένα από τα ελάχιστα επιτεύγματά του».

Όπως επίσης δημοσιεύει η Jpost.com, ο κ. Σαμαράς είναι ο πρώτος πολιτικός που υπέγραψε την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ, το 1990, ότνα υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η συνεργασία με το Ισραήλ ενδεχομένως ενισχύσει την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας ωστόσο διακυβεύει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της χώρας με τον αραβικό κόσμο. Ένα επιπλέον όφελος είναι ότι μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση των σχέσεων της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις οποίες επίσης αποδίδει ιδιαίτερη σημασία ο κ. Σαμαράς ειδικά μετά την κρίση που διέρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και την διαφαινόμενη γερμανική ηγεμονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρώτο δίμηνο του 2012 ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει επισκέψεις στην Ουάσιγκτον και στη Μόσχα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ