Καθ' οδόν στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ελληνικό -Αγκάθι διάταξη του υπ. Πολιτισμού - iefimerida.gr

Καθ' οδόν στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ελληνικό -Αγκάθι διάταξη του υπ. Πολιτισμού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης για την τελική επεξεργασία βρίσκεται το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού.

Ενώ επανέρχεται το ζήτημα της κήρυξης μέρους της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προσκόμματα στη συμφωνία.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται προτεινόμενη διάταξη του υπουργείου Πολιτισμού το οποίο ζητά το προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα εγκρίνεται το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Ελληνικού και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται στο στάδιο της εφαρμογής του ΣΟΑ να υπογράφονται και από τον υπουργό Πολιτισμού, κατόπιν των κατά περίπτωση απαιτούμενων μελετών, και γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών και οργάνων του υπουργείου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέρος της έκτασης του Ελληνικού μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο κατά πόσο η διάταξη αυτή θα γίνει αποδεκτή από τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι νομοθετική κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου του Ελληνικού στη Lamda Development αποτελεί ένα από τα 15 προαπαιτούμενα για την καταβολή της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με πιθανή ημερομηνία ψήφισης την 26η Σεπτεμβρίου. Πριν δηλαδή από τα τέλη του μήνα, οπότε και λήγει η προθεσμία για την ολόκληρη των προαπαιτουμένων.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως «η έκταση και θέση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης για τη δημιουργία μιας περιοχής-οροσήμου μικτών χρήσεων με εθνική σημασία και διεθνή προβολή, και ενός μητροπολιτικού πόλου διεθνούς ακτινοβολίας, ενισχύοντας την ελκυστικότητα της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού και ως επιχειρηματικού κέντρου και χώρου αναψυχής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το ακίνητο, βάσει της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης, θα εμφανίζει φυσική συνέχεια προς το υφιστάμενο αστικό σύμπλεγμα υποδομών της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας.

Η διάταξη του υπουργείου Πολιτισμού

Το προεδρικό διάταγμα με το οποίο εγκρίνεται το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά κατά το άρθρο 2 του ν. 4062/2012 καθώς και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται στο στάδιο της εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης κατά το άρθρο 3 του ίδιου νόμου, υπογράφονται και από τον Υπουργό Πολιτισμού, κατόπιν διαβίβασης από το Γραφείο Ελληνικού της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών των κατά περίπτωση απαιτούμενων μελετών και γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών και οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι αποφάσεις αυτές επέχουν θέση έγκρισης κατά την έννοια των άρθρων 10 (παράγραφοι 3 και 4), 12, 13, 14, 15, 16 και 17 του ν. 3028/2002 (Α’ 153), για έργα και δραστηριότητες που εκτελούνται πλησίον μνημείων ή εντός αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων, καθώς και για κάθε επέμβαση ή αλλαγή χρήσης σε ακίνητα μνημεία ή στο περιβάλλον τους.

Αιτιολογική έκθεση

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο αποσαφήνισης της ερμηνείας και εφαρμογής των διατάξεων του ν. 4062/2012. Στόχος των εν λόγω διατάξεων είναι ο συγκερασμός αφενός της διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου, μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του ν. 3028/2002 για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, κατά τα πρώτα στάδια των απαιτούμενων εγκρίσεων (έγκριση Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) με προεδρικό διάταγμα και εφαρμογή ΣΟΑ με επιμέρους κοινές υπουργικές αποφάσεις) και αφετέρου της επίτευξης της έγκαιρης και προσήκουσας υλοποίησης του έργου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ελληνικό σύμβαση νομοσχέδιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ