Διπλό «όχι» του Βερολίνου για τις γερμανικές αποζημιώσεις: Το θέμα έχει κλείσει, νομικά και πολιτικά - iefimerida.gr

Διπλό «όχι» του Βερολίνου για τις γερμανικές αποζημιώσεις: Το θέμα έχει κλείσει, νομικά και πολιτικά

Φωτογραφία: ΑΠΕ/  EPA/KAY NIETFELD
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάθε συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις απέκλεισε εκ νέου το Βερολίνο, μετά από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

«Το θέμα έχει ρυθμιστεί οριστικά, νομικά και πολιτικά», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Βερολίνου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού.

Η γερμανική κυβέρνηση «δεν έχει καμία πρόθεση υπό οποιαδήποτε μορφή να ξεκινήσει επίσημα διαπραγματεύσεις και συζητήσεις ή κάτι παρόμοιο με την ελληνική κυβέρνηση για τις επανορθώσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα όμως, ο Μάρτιν Σέφερ- σύμφωνα με την Deutsche Welle- δεν απέκλεισε ρητά ότι το θέμα αυτό πιθανώς να αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ελληνικού και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Η πρωτοβουλία για αυτόν τον διάλογο, πρόσθεσε ο ίδιος, ανήκει στον Νίκο Κοτζιά, με στόχο την εντατικοποίηση των ελληνογερμανικών σχέσεων, όχι μόνο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και πέραν αυτών.

Ο κ. Σέφερ επιβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το περιεχόμενο και τον τρόπο διεξαγωγής αυτού του διαλόγου, οι οποίες είναι «πολύ καλές και πολύ εποικοδομητικές». Οι ελληνικές προτάσεις συζητούνται αυτό το διάστημα με εκείνα τα υπουργεία που λόγο αρμοδιότητας σχετίζονται με αυτόν τον διάλογο. Μια από κοινού συντονισμένη γερμανική απάντηση προς την Αθήνα θα πρέπει να αναμένεται σύντομα.

Την Κυριακή, όταν ρωτήθηκε από το Spiegel στη Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει ότι δεν πρόκειται για επικοινωνιακό ζήτημα, αλλά για ένα ζήτημα ανοιχτό.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις ούτε, όμως, πρόκειται το θέμα αυτό να το αφήσουμε σε κάποια συρτάρια, στις καλένδες της Ιστορίας, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά στο πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής, το οποίο έχει πάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ