Κατρούγκαλος: Ασφαλιστικά ενήμεροι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πληρώνουν από 1η Ιανουαρίου - iefimerida.gr

Κατρούγκαλος: Ασφαλιστικά ενήμεροι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πληρώνουν από 1η Ιανουαρίου

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οσοι ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν να πληρώσουν τις παλιές εισφορές, αλλά καταβάλουν τις τρέχουσες από τον Ιανουάριο, θα θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι, δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ήταν έκτος συστήματος, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις παλιές εισφορές τους. Αν αρχίσουν να πληρώνουν από 1/1/2017 τις τρέχουσες εισφορές θα θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι και θα βάλουμε σε παρένθεση την παλιά οφειλή και να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε», είπε ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξη στο ΑΠΕ. Αυτό, πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, θα είναι ένα από τα βασικό θέματα που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ακόμη ρύθμιση για τις κοινωνικοασφαλιστικές επικουρικές και κύριες συντάξεις- στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία που εισάγεται στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με αυτήτη ρύθμιση δεν θα υπάρχει καμιά αναζήτηση αναδρομικών που δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 10% της καταβαλλομένης σύνταξης. «Για παράδειγμα, όσοι έχουν επικουρική 130 ευρώ δεν θα έχουν παρακράτηση αναδρομικών πάνω από 13 ευρώ», ανέφερε.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις που το άθροισμα κύριας και επικουρικής θα είναι κάτω από 1.300 ευρώ, κάτι που αφορά το 20% των συνταξιούχων, όπως είπε. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι για τις περισσότερες θα υπάρχει μια μικρή μείωση, ενώ θα υπάρχουν και πολύ λίγες συντάξεις, που αντιστοιχούν στο 5% του συνόλου των συνταξιούχων, που η μείωση θα φτάνει έως το 40%.

Σε ό,τι αφορά το νέο τοπίο στους τηλεοπτικούς σταθμούς, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στα κανάλια που δεν πήραν άδεια δεν είναι απροστάτευτοι. «Οποιος καταργεί μια επιχείρηση και απολύει κόσμο είναι υποχρεωμένος να αποζημιώσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να ξεφύγει από αυτή την υποχρέωση. Έχουμε το Σώμα της Επιθεώρησης Εργασίας. Έχουμε τη δυνατότητα να κινήσουμε ποινικές διαδικασίες εναντίον αυτών που δεν προσχωρούν στην υποχρέωση που ο νόμος τους αποδίδει», δήλωσε.

Επίσης, εξήγησε ότι η «επιταγή εργασίας» θα δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να επιδοτεί εν μέρει την εργασία του, με τον εργοδότη, παράλληλα, να είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει ό,τι υπολείπεται μέχρι του ποσού που ορίζει η τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ