Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Θάσο -Πολλά μέτωπα, κάηκαν σπίτια, απειλείται χωριό - iefimerida.gr

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Θάσο -Πολλά μέτωπα, κάηκαν σπίτια, απειλείται χωριό

Φωτογραφία: KavalaNews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μάχες σε πολλά πύρινα μέτωπα συνεχίζει να δίνει η Πυροσβεστική αλλά και ο στρατός στη Θάσο, με το νησί να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν πάλι οι προσπάθειες από αέρος, με αεροπλάνα που κάνουν ρίψεις νερού, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς που έκαιγε ανεξέλεγκτα όλο το βράδυ. Αυτή τη στιγμή στη Θάσο επιχειρούν από αέρος 7 αεροσκάφη Canadair, 2 PZL και έξι ελικόπτερα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντίστοιχη κινητοποίηση αυτού του καλοκαιριού.

Οπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, το χωριό Θεολόγος απειλείται άμεσα, ενώ από το Σάββατο έχουν εκκενωθεί ο οικισμός «Καζαβίτι», με σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, και τα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και του Αρχαγγέλου.

Ενας πυροσβέστης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο, το πρωί της Κυριακής, επιχειρούν 170 πυροσβέστες με 73 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 11 ΟΤΑ, 15 εθελοντές, 36 στρατιώτες. Στην προσπάθεια συμβάλλουν 3 μηχανήματα και από αέρος 9 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, που πνέουν στο νησί.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλους και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επιθεώρησαν από αέρος με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας τις φωτιές του νησιού, και στη συνέχεα συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη των φορών προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου από κεραυνούς αρχικά σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα, τα οποία κινούνται ανεξέλεγκτα στο ορεινό κυρίως τμήμα του νησιού, καίγοντας χιλιάδες στρέμματα πεύκων.

Οι πυκνοί καπνοί δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε αρκετούς ορεινούς οικισμούς, ενώ σε πολλές περιοχές υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Επικοινωνία Παυλόπουλου με τον δήμαρχο

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε με τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους κατοίκους του νησιού, ενημερώθηκε για την κατάσταση και τόνισε ότι από τη θέση του θα εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος κίνδυνος που έχει πλήξει το νησί.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Θάσο -Πολλά μέτωπα, κάηκαν σπίτια, απειλείται χωριό | iefimerida.gr 0
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Θάσο -Πολλά μέτωπα, κάηκαν σπίτια, απειλείται χωριό | iefimerida.gr 1

Προσπάθειες να περιοριστεί η φωτιά μέχρι το βράδυ – Σύσκεψη υπό τον Τόσκα

Η εκτίμηση ότι μέχρι τη δύση του ηλίου θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να τεθούν σε πλήρη έλεγχο όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών στη Θάσο, είναι το συμπέρασμα της ευρείας σύσκεψης φορέων που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα και στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, οι τέσσερις βουλευτές της Καβάλας, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και οι φορείς του νησιού.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε ότι το σύνολο σχεδόν των εναέριων δυνάμενων της χώρας αυτή τη στιγμή επιχειρεί πάνω από το νησί της Θάσου σε μια προσπάθεια να τεθούν σε πλήρη έλεγχο οι φωτιές και να μην υπάρξει μεγαλύτερη επιδείνωση της ήδη δύσκολης υφιστάμενης κατάστασης, κυρίως στους ορεινούς οικισμούς. Επίσης, στο νησί της Θάσου βρίσκονται περισσότερα από 80 πυροσβεστικά οχήματα και περισσότεροι από 120 πυροσβέστες που δίνουν πραγματική μάχη με τις φλόγες, συνεπικουρούμενοι από τους εθελοντές και τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε μια συνολικής εκτίμηση της κατάστασης από τη στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι έχει συνολική εικόνα των πυρκαγιών υπογραμμίζοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε απόλυτη ετοιμότητα. Επίσης, σημείωσε, ότι το νησί της Θάσου έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με ότι αυτό συνεπάγεται για την καταβολή αποζημιώσεων και την αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε με έμφαση ότι με την κατάσβεση όλων των εστιών θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.

Σημειώνεται ότι εκτιμάται πως έχουν καταστραφεί ολοσχερώς χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα και δεκάδες εκατοντάδες κυψέλες με μελίσσια, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα το μέγεθος της παρθένας δασικής έκτασης που αποτεφρώθηκε.

Ο δήμαρχος Θάσου έθεσε και το θέμα της διάθεσης χρημάτων για την υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων καθώς όπως εκτίμησε, οι πρώτες βροχές πιθανόν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στα παραθαλάσσια χωριά και τους οικισμούς από τον τεράστιο όγκο λάσπης και φερτών υλικών που κατέβουν από τα βουνά.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Θάσο -Πολλά μέτωπα, κάηκαν σπίτια, απειλείται χωριό | iefimerida.gr 2
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Θάσο -Πολλά μέτωπα, κάηκαν σπίτια, απειλείται χωριό | iefimerida.gr 3

Φωτογραφίες & Βίντεο: kavalanews.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Θάσος φωτιά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ