Τη Δευτέρα χτυπάει ξανά κουδούνι στη Βίλα Αμαλία -Εγινε σχολείο [εικόνες] - iefimerida.gr

Τη Δευτέρα χτυπάει ξανά κουδούνι στη Βίλα Αμαλία -Εγινε σχολείο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέρασαν 43 χρόνια από την ημέρα που χτύπησε για τελευταία φορά το κουδούνι του 2ου Γυμνασίου Αρρένων στη διασταύρωση των οδών Αχαρνών και Χέυδεν.

Το ιστορικό κτίριο, όπου στεγαζόταν το πρώην 2ο εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων, θα στεγάζει πλέον το 67ο Λύκειο Αθηνών.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 λίγο έλειψε να κατεδαφιστεί ώστε να φτιαχτεί ένα πιο σύγχρονο σχολείο, στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και για περίπου 25 χρόνια έγινε η γνωστή «Βίλα Αμαλία», η πιο γνωστή κατάληψη της Αθήνας από αναρχικούς.

Τη Δευτέρα χτυπάει ξανά κουδούνι στη Βίλα Αμαλία -Εγινε σχολείο [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Τη Δευτέρα χτυπάει ξανά κουδούνι στη Βίλα Αμαλία -Εγινε σχολείο [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Μετά την εκκένωσή του από τους καταληψίες, το κτίριο ενώθηκε με το διπλανό του, ανακαινίστηκε πλήρως και την προσεχή Δευτέρα το κουδούνι θα χτυπήσει ξανά προκειμένου να υποδεχτεί τους περίπου 190 μαθητές που θα φοιτήσουν στο 2ο Λύκειο, το οποίο θα ονομαστεί «Θόδωρος Αγγελόπουλος» ως φόρος τιμής σε έναν από τους πιο επιφανείς μαθητές του και έναν από τους σπουδαιότερους κινηματογραφικούς σκηνοθέτες παγκοσμίως.

Τα εγκαίνια του σχολείου έγιναν από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, ο οποίος μίλησε για «μια ιστορική στιγμή για την πόλη».

Τη Δευτέρα χτυπάει ξανά κουδούνι στη Βίλα Αμαλία -Εγινε σχολείο [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Το 2ο Λύκειο είναι ένα από τα πιο σύγχρονα σχολεία της Αθήνας, με εξαιρετικές εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν βιβλιοθήκη, εργαστήριο χημείας και μεγάλους εσωτερικούς χώρους. Για να δημιουργηθεί αυτό το σύγχρονο σχολείο έμειναν άθικτες μόνο οι προσόψεις. Ολοι οι εσωτερικοί χώροι γκρεμίστηκαν και χτίστηκαν από την αρχή υπό την επίβλεψη του πολιτικού μηχανικού Γιώργου Αδαμόπουλου.

Τη Δευτέρα χτυπάει ξανά κουδούνι στη Βίλα Αμαλία -Εγινε σχολείο [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Τη Δευτέρα χτυπάει ξανά κουδούνι στη Βίλα Αμαλία -Εγινε σχολείο [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Ετσι ήταν η κυρία είσοδος επί καταλήψεων από αναρχικούς:

Τη Δευτέρα χτυπάει ξανά κουδούνι στη Βίλα Αμαλία -Εγινε σχολείο [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Ετσι μεταμορφώθηκε σήμερα:

Τη Δευτέρα χτυπάει ξανά κουδούνι στη Βίλα Αμαλία -Εγινε σχολείο [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Τη Δευτέρα χτυπάει ξανά κουδούνι στη Βίλα Αμαλία -Εγινε σχολείο [εικόνες] | iefimerida.gr 7

«Το παιδί βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας και με άξονα το σύνθημα «Πρώτα το Παιδί» θεσμοθετήσαμε ειδική αντιδημαρχία. Σε ύψιστη προτεραιότητα για τον Δήμο Αθηναίων τίθεται η εξασφάλιση, σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, των καλύτερων δυνατών συνθηκών για τη λειτουργία των σχολείων» τόνισε ο κ. Καμίνης και συμπλήρωσε: «Είναι λάθος να μιλάμε για αυριανούς πολίτες όταν αναφερόμαστε στα παιδιά. Είναι ήδη πολίτες, με δικαιώματα τα οποία θα πρέπει να προστατεύονται».

Η βίλα Αμαλίας, χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και φημολογείται ότι οικοδομήθηκε σε προσχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ. Ηταν η οικεία της οικογένειας του πρέσβη Περικλή Αργυρόπουλου, ο οποίος είχε παντρευτεί την κόρη του νομικού Μιλτιάδη Ράλλη, ο οποίος ζούσε στο διπλανό οίκημα.

Τη Δευτέρα χτυπάει ξανά κουδούνι στη Βίλα Αμαλία -Εγινε σχολείο [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Για περίπου δύο δεκαετίες, ήταν χώρος κατάληψης, μέχρι το 2012 που εκκενώθηκε με επέμβαση της αστυνομίας.

Η ανακαίνισή της, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014 υπό τη Διεύθυνση Σχολικών Κτιρίων του Δήμου Αθηναίων, μέσω εργολαβίας και κατόπιν δημοπρασίας. Το συνολικό συμβατικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 3.105.900 ευρώ, εκ των οποίων 2.644.400 ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ το υπόλοιπο ποσό (461.500 ευρώ) από ιδίους πόρους του Δήμου Αθηναίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βίλα Αμαλία σχολείο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ