Γαλλία: Θραύση κάνει γερμανικό μιούζικαλ για τη ναζιστική σφαγή στο Οραντούρ - iefimerida.gr

Γαλλία: Θραύση κάνει γερμανικό μιούζικαλ για τη ναζιστική σφαγή στο Οραντούρ

Φωτογραφία: wikipedia
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η «Δεσποινίς Μαρί» είναι μία γερμανική ταινία, μιούζικαλ, που έρχεται να θυμίσει τη μαζική σφαγή στο γαλλικό χωριό Οραντούρ το 1944.

Είναι η 10η Ιουνίου του 1944, ημέρα που εκτυλίσσεται η μεγάλη σφαγή στο γαλλικό χωριό. Μία μονάδα των SS ισοπεδώνει την περιοχή και κλειδώνει τις γυναίκες και τα παιδιά στην εκκλησία. Το κτίριο πυρπολείται και μόνο έξι άνθρωποι από τους 650 γλιτώνουν από τις φλόγες.

Η σφαγή του Οραντούρ αποτελεί σύμβολο των ναζιστικών εγκλημάτων στη Γαλλία και προφανώς δεν είναι μια ιστορία που προσφέρεται για μιούζικαλ.
Ωστόσο ο Γερμανός συγγραφέας Φριτς Στίγκλερ, τόλμησε και είδε τα πράγματα αλλιώς.
Όταν κοινοποίησε πριν από δύο χρόνια τα σχέδιά του για το μιούζικαλ «Δεσποινίς Μαρί» διατυπώθηκαν επιφυλάξεις από τη γαλλική πλευρά. Παρ΄όλα αυτά εκείνοι που τότε τον επέκριναν έχουν μετατραπεί πλέον σε υποστηρικτές του έργου του.

Το μιούζικαλ έκανε πρεμιέρα ως θεατρικό στο Κάντολτσμπουργκ της Φραγκονίας, όπου περισσότεροι από 14.000 θεατές είδαν την παράσταση.

Σε λίγες μέρες πρόκειται να κυκλοφορήσει στις αίθουσες η κινηματογραφική εκδοχή της «Δεσποινίδος Μαρί». Μία ιστορία αγάπης ανάμεσα σε μια Γερμανίδα και έναν Γάλλο, ο οποίος κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι υποχρεωμένος να εργάζεται στο αγρόκτημά της, ωστόσο μετά το τέλος του πολέμου αποφασίζει να μείνει κοντά της. Όταν εκείνη τον συνοδεύει χρόνια αργότερα στη γενέτειρά του, το Οραντούρ, μαθαίνει για τις αγριότητες των ναζί που έλαβαν χώρα εκεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle, το μιούζικαλ παρακολούθησε πέρσι μια αντιπροσωπεία από το Οραντούρ, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος του χωριού και ένας από τους επιζήσαντες, ο Ρομπέρ Εμπρά. Μετά το τέλος της παράστασης ο Εμπρά σηκώθηκε από τη θέση του, χειροκρότησε έντονα και έδωσε το χέρι του στην πρωταγωνίστρια.

Γαλλία: Θραύση κάνει γερμανικό μιούζικαλ για τη ναζιστική σφαγή στο Οραντούρ  | iefimerida.gr 0

Ο Ρομπέρ Εμπρά στα ερείπια του Οραντούρ, φωτογραφία: deutsche welle

Στο τέλος της ταινίας προβάλλεται ένα σύντομο ντοκιμαντέρ, στο οποίο ο Ρομπέρ Εμπρά ξεναγεί τους ηθοποιούς στα συντρίμμια του Οραντούρ και διηγείται τι έζησε στις 10 Ιουνίου του 1944.

Στην ταινία παίζουν δευτερεύοντες ρόλους και συγγενείς των θυμάτων του 1944.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Οραντούρ ναζιστική σφαγή ταινία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ