Κακοκαιρία χωρίς προηγούμενο σε όλη τη χώρα -4 νεκροί, 1 αγνοούμενη - iefimerida.gr

Κακοκαιρία χωρίς προηγούμενο σε όλη τη χώρα -4 νεκροί, 1 αγνοούμενη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέσσερις νεκροί στη Μεσσηνία και τη Λακωνία και μια αγνοούμενη στη Θεσσαλονίκη είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της θεομηνίας που πλήττει τη χώρα μας και σύμφωνα με τις προβλέψεις θα συνεχιστεί.

Όπως έγινε γνωστό από το κέντρο της Πυροσβεστικής, νεκρές είναι μια 63χρονη με κινητικά προβλήματα και μια 80χρονη στην πόλη της Καλαμάτας, οι οποίες ανασύρθηκαν από πλημμυρισμένα υπόγεια, ενώ ένας 90χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του στη Θουρία, το οποίο όμως δεν έχει πλημμυρίσει και εκτιμάται οτι πιθανότατα πέθανε από άλλη αιτία.

Επίσης, λίγο πριν τις 16:00 ανασύρθηκε νεκρός από χείμαρρο ο 73χρονος βοσκός που αγνοούνταν στη Λακωνία,

Θρίλερ με 53χρονη στη Θεσσαλονίκη
Στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης γίνονται αναζητήσεις απο σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό μιας 53χρονης που αγνοείται και για την οποία είχε δηλώσει ο σύζυγός της ότι έχασε την επαφή μαζί της. Το αυτοκίνητο της γυναίκας βρέθηκε σε βενζινάδικο με τα αλάρμ αναμμένα, αλλά η ίδια παραμένει άφαντη.

Τεράστιες καταστροφές στην Καλαμάτα
Η ολονύχτια πολύ δυνατή βροχή έχει μετατρέψει τους δρόμους της μεσσηνιακής πρωτεύουσας σε ποτάμια. Άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί με τα αυτοκίνητά τους σε πλημμυρισμένους δρόμους, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ η Πυροσβεστική δεν προλαβαίνει να δέχεται κλήσεις για παροχή βοήθειας (απάντληση υδάτων, απεγκλωβισμό κ.λπ.). Πάρα πολλά αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί και έχουν προκληθεί και συγκρούσεις.

Οι καταστροφές είναι τόσο μεγάλες και τα πλημμυρισμένα σπίτια εκατοντάδες που αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην περιοχή με 20 αντλίες από Αθήνα, 12 από Τρίπολη και ένα ερπυστριοφόρο όχημα.

Κακοκαιρία χωρίς προηγούμενο σε όλη τη χώρα -4 νεκροί, 1 αγνοούμενη | iefimerida.gr 0
Κακοκαιρία χωρίς προηγούμενο σε όλη τη χώρα -4 νεκροί, 1 αγνοούμενη | iefimerida.gr 1
Κακοκαιρία χωρίς προηγούμενο σε όλη τη χώρα -4 νεκροί, 1 αγνοούμενη | iefimerida.gr 2
Κακοκαιρία χωρίς προηγούμενο σε όλη τη χώρα -4 νεκροί, 1 αγνοούμενη | iefimerida.gr 3
Κακοκαιρία χωρίς προηγούμενο σε όλη τη χώρα -4 νεκροί, 1 αγνοούμενη | iefimerida.gr 4
Κακοκαιρία χωρίς προηγούμενο σε όλη τη χώρα -4 νεκροί, 1 αγνοούμενη | iefimerida.gr 5

Φωτογραφίες: Εleftheriaonline.gr

Οι καταστροφές στη Μεσσηνία ήταν βιβλικές. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που δημοσιεύει το newsmessinia.blogspot.com από την περιοχή Στούπα, όπου λόγω των έντονων βροχοπτώσεων πολλά αυτοκίνητα κατέληξαν ακόμα και μέσα στη θάλασσα.

Αντίστοιχες εικόνες αντίκρισαν οι κάτοικοι στην περιοχή της Θουρίας ο ποταμός Ξεριλας παρέσυρε έναν άντρα καθώς και δεκάδες αυτοκίνητα.

Προβλήματα στην κυκλοφορία
Λόγω της έντονης βροχόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει διακοπεί ή διεξάγεται με δυσχέρεια.

Πιο συγκεκριμένα:
Από την κακοκαιρία υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στο 232 χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών - Τριπόλεως - Καλαμάτας στο ύψος της Θουρίας και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, λόγω μεγάλης συσσώρευσης υδάτων.

Στην εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας, στο 78ο χιλιόμετρο στο ύψος του ΤΕΙ Πελοποννήσου στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, η κυκλοφορία διεξάγεται με μεγάλη δυσχέρεια λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας – Αρεόπολης, από τη Στούπα έως τον 'Αγιο Νικόλαο, λόγω κατολισθήσεων.

Στην Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, τη Χώρα, την Στούπα, τη Θουρία, την Εύα, το Πήδημα, το Κεφαλόβρυσο, το Βασιλικό και το Ψάρι, υπάρχουν πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και ζημιές σε αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί από τα νερά, ενώ στη Στούπα της Μάνης, ενώ αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί μέσα στη θάλασσα.

Προβλήματα από την κακοκαιρία έχουν σημειωθεί και στη Λακωνία με το σοβαρότερο να εστιάζεται στην εθνική οδό Σπάρτης-Γυθείου όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 24 μέχρι το 26 χιλιόμετρο λόγω συσσώρευσης υδάτων και η κυκλοφορία για Γύθειο γίνεται μέσω Σκάλας.

Σκάφη βγήκαν στην στεριά στο Κατάκολο
Στο έλεος των έντονων καιρικών φαινομένων βρέθηκε δυο φορές χθες το το λιμάνι του Κατάκολου, με τους ανεμοστρόβιλους να προκαλούν ζημιές σε καταστήματα, επιχειρήσεις και σπίτια.

Ο δεύτερος ανεμοστρόβιλος που χτύπησε τη μαρίνα της περιοχής είχε ως αποτέλεσμα να παρασυρθούν από τους δυνατούς ανέμους ιστιοφόρα που βρίσκονταν προς φύλαξη ή επισκευές στη χερσαία ζώνη. Τα μικρότερα σκάφη χτύπησαν τα μεγαλύτερα, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές.

Από την κακοκαιρία έπεσαν δέντρα, παρασύρθηκαν είδη εξοπλισμού, ομπρέλες, καρέκλες, ακόμα και παγκάκια. Μεγάλοι κορμοί διέλυσαν μάντρες και έσπασαν τοίχους προκαλώντας αρκετά μεγάλες ζημιές σε σπίτια των κατοίκων.

Εικόνες καταστροφής στα Σύβοτα
Μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν από την κακοκαιρία χθες στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας.

Η έντονη βροχόπτωση έχει δημιουργήσει προβλήματα στο οδικό δίκτυο των Συβότων, της Πέρδικας και της Πάργας, ενώ πολλοί δρόμοι σε αρκετά παραλιακά σημεία της Ηπείρου μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Οι δρόμοι στην Πέρδικα μετατράπηκαν σε χείμαρρους που παρέσυραν ό,τι βρήκαν στο πέρασμά τους, ενώ τα ορμητικά νερά γκρέμισαν και έναν μαντρότοιχο με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές και σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο.

Αντιμέτωποι με εικόνες καταστροφής ήρθαν και οι κάτοικοι των Συβότων. Στην παραλία τέσσερις από τις βάρκες αναποδογύρισαν και κάποιες χάθηκαν κάτω από τα νερά της θάλασσας όπως φαίνεται και από τις εικόνες που δημοσιεύει το epiruspost.gr..«Ήταν απίστευτη η εικόνα που αντίκρισα το πρωί.. Κάποιες από τις βάρκες είχαν βουλιάξει και οι ιδιοκτήτες τους έτρεχαν να βγάλουν νερά από τις υπόλοιπες... Δεν έχω ξαναζήσει κάτι ανάλογο», ανέφερε στο Epiruspost κάτοικος των Συβότων.

Βιβλικές καταστροφές στον Θερμαϊκό -Το αίτημα Τζιτζικώστα

Την κήρυξη της περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

«Το αίτημα έγινε από τον Δήμο Θερμαϊκού προς την Πολιτική Προστασία και εμείς το μεταβιβάζουμε στην Αθήνα προκειμένου να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι αργά το μεσημέρι» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Ο ίδιος τόνισε ότι από την έντονη βροχόπτωση επλήγη ιδιαίτερα ο Δήμος Θερμαϊκού, ενώ υπήρξαν πλημμύρες και στην περιοχή της Χαλάστρας.

«Βρισκόμαστε στην Αγία Τριάδα του Δήμου Θερμαϊκού από χθες το απόγευμα. Εδώ επίσης βρίσκονται μηχανήματα των Δήμων Θερμαϊκού και Καλαμαριάς, καθώς και ιδιωτικά οχήματα για τους καθαρισμούς του οδικού δικτύου. Λόγω της έντονης βροχόπτωσης έχουν δημιουργηθεί μεγάλες λίμνες από νερό και έχει γεμίσει λάσπη η περιοχή από τον κεντρικό δρόμο ως τη θάλασσα. Η πυροσβεστική δέχτηκε 250 κλήσεις και υπήρξαν πολλοί εγκλωβισμοί ανθρώπων σε διάφορα σημεία μέσα στη νύχτα. Έχουμε κλειστά οδικά δίκτυα και διακοπή του νερού.

Οι προσπάθειές μας αυτή τη στιγμή εστιάζονται στον καθαρισμό του κεντρικού δρόμου Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας όπου η κυκλοφορία διεξάγεται με πολύ χαμηλές ταχύτητες λόγω της λάσπης. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, θα συνεχίσουμε τη διάνοιξη στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο της περιοχής» τόνισε κ. Στεργιάδης.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η βροχόπτωση συνεχίζεται, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και η κινητοποίηση από την πλευρά της Περιφέρειας και των δήμων είναι πολύ μεγάλη.

Χαλάει ο καιρός από τα ξημερώματα

Για ύφεση μέχρι το βράδυ στα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή της Καλαμάτας κάνει λόγο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Λάλος, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, υπογραμμίζοντας όμως, ότι θα υπάρξει εκ νέου επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες από τα χαράματα της Πέμπτης.

Ο ίδιος τονίζει ότι έπεσε μεγάλη ποσότητα νερού σε λίγες ώρες - υπολογίζεται πάνω από 100 χιλιοστά στην Καλαμάτα για 6-12 ώρες - και είναι αναμενόμενο να δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα, που σε συνδυασμό με την ύπαρξη καμένων περιοχών και παρεμβάσεων ή παραλείψεων του ανθρώπινου παράγοντα δημιούργησαν τα προβλήματα.

Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Λάλο «στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, όπου επλήγησαν κυρίως οι περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε ένας μέρος της Θεσσαλίας θα συνεχιστούν τα φαινόμενα όλη μέρα με μικρή ύφεση το βράδυ».

Αναλυτικά, «αυτές τις ώρες έχουν μετατοπιστεί οι καταιγίδες στην περιοχή της Λακωνίας, και του Αργολικού Κόλπου. Υπάρχει ύφεση στις δυτικές περιοχές ακόμη και στην Καλαμάτα που είχε σοβαρά προβλήματα. Η ύφεση θα διαρκέσει έως το βράδυ απόψε και θα ξαναρχίσει χαράματα να επιδεινώνεται ο καιρός με βροχές και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα» εξηγεί ο κ. Λάλος και συμπληρώνει: « Η επιδείνωση θα ξεκινήσει από τα δυτικά και θα συνεχιστεί η κακοκαιρία σχεδόν όλη μέρα αύριο σε μια ζώνη από το Ιόνιο, τη δυτική και βόρεια Πελοπόννησο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Στην Αττική αύριο θα σημειωθούν κάποιες βροχές και καταιγίδες αλλά φαίνεται ότι η περιοχή δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κακοκαιρία Καλαμάτα Θεσσαλονίκη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ