Documenta: Η αναγνωρισμένη Εκθεση Σύγχρονης Τέχνης έρχεται στην Αθήνα -Τι σημαίνει για την πόλη - iefimerida.gr

Documenta: Η αναγνωρισμένη Εκθεση Σύγχρονης Τέχνης έρχεται στην Αθήνα -Τι σημαίνει για την πόλη

φωτογραφία: documenta.de
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι η πρώτη φορά που η αναγνωρισμένη διεθνώς έκθεση Σύγχρονης Τέχνης του Κάσελ, συνδιοργανώνεται με άλλη πόλη. Την Αθήνα.

Οι άνθρωποι της διεθνούς έκθεσης Documenta 14 βρίσκονται ήδη στην Ελληνική πρωτεύουσα, προετοιμάζοντας το έδαφος για την κορυφαία διοργάνωση σύγχρονης Τέχνης.

Ένα είναι αυτό που τους βασανίζει. Στην πόλη του Κάσελ το γεγονός αυτό, το περιμένουν κάθε χρόνο με λαχτάρα, ενώ χιλιάδες κόσμου επισκέπτονται επί τούτου την περιοχή, για να δουν την έκθεση.
Στην Αθήνα οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ούτε το Κάσελ, ούτε τι πρόκειται να συμβεί με αυτή τη συν διοργάνωση, ούτε πώς μεταφράζεται για την πόλη τους.
Ωστόσο, μιλάμε για μία σημαντική πρόκληση, με την Αθήνα να παίρνει θέση στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.
Αναγάγει την πόλη σε πολιτιστικό προορισμό, γεγονός που μεταφράζεται σε χιλιάδες κόσμου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σημαντικό παράδειγμα η πρωτοβουλία της Aegean Airlines που με αφορμή της έκθεση από το τέλος Μαρτίου έως το τέλος Ιουνίου θα πραγματοποιεί πτήσεις που θα συνδέουν απευθείας το Κάσελ με την Αθήνα.

Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο καταφτάνουν στην πόλη, που για το 2017 μπαίνει στο προσκήνιο.
Μαγαζιά και ξενοδοχεία είναι αυτά που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τους επισκέπτες.

Ήδη η πόλη της Αθήνας την περίοδο 2014-2016 κατέγραψε εντυπωσιακή επισκεψιμότητα καθώς ξεπέρασε τα 4,1 εκατομμύρια τουριστών. Η διοργάνωση της documenta την κατατάσσει σε πολιτιστικό προορισμό, μιας και από τις 14 Σεπτεμβρίου, ξεκινά ήδη ένα συνεχές πρόγραμμα, που θα εμπλέκει τη δημόσια σφαίρα με την τέχνη και θα αποτελέσει γόνιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.

Documenta: Η αναγνωρισμένη Εκθεση Σύγχρονης Τέχνης έρχεται στην Αθήνα -Τι σημαίνει για την πόλη  | iefimerida.gr 0

Το σήμα της αντίστροφης μέτρησης για την πραγματοποίηση της documenta 14, της διεθνούς έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, έδωσε κατά την παρουσίασή της ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε κοινή συνέντευξη τύπου με τους εμπλεκόμενους της κορυφαίας διοργάνωσης. Ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε τη διοργάνωση της documenta 14 ως «πολλαπλή πρόκληση για την Αθήνα και δώρο για την πόλη».

Πρώτη γνωριμία με τους πολίτες
Το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, στο Πάρκο ελευθερίας, με πολιτικές και κοινωνικές «Ασκήσεις Ελευθερίας» σε έναν χώρο που η ιστορία του συνδέθηκε με τα βασανιστήρια της χούντας των συνταγματαρχών

Το πρόγραμμα Δημόσιων Δράσεων της documenta 14 ανοίγει τις πόρτες του στις 14 Σεπτεμβρίου με ένα πρόγραμμα δημόσιων δράσεων το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, συζητήσεις, περφόρμανς, ομάδες ανάγνωσης, εργαστήρια, προβολές και παρουσιάσεις.

Το Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας, θα μεταμορφωθεί σε έναν πειραματικό δημόσιο χώρο, συστήνοντας στο κοινό ένα πλήθος από Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, θεωρητικούς, ιστορικούς και επιμελητές.
Ωστόσο αυτό που θα συμβεί αυτό το δεκαήμερο, δεν είναι ούτε συνέδριο, ούτε έκθεση.

Documenta: Η αναγνωρισμένη Εκθεση Σύγχρονης Τέχνης έρχεται στην Αθήνα -Τι σημαίνει για την πόλη  | iefimerida.gr 1

Ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Αγγελιδάκης, δημιούργησε για την documenta το κτίριο της «Βουλής των Σωμάτων», το Demos (Δήμος), μια μαλακή κατασκευή από 68 μπλοκ ερειπίων που μπορούν να συναρμολογηθούν με διαφορετική διάταξη για πολλαπλές εφήμερες αρχιτεκτονικές

45 συμμετέχοντες καλούνται να «ασκήσουν την ελευθερία» μέσα σε ένα κτίριο, που στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, χρησιμοποιούνταν ως έδρα της στρατιωτικής αστυνομίας κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας. Στο χώρο δεν υπάρχουν καθίσματα παρά μόνο μαξιλάρια με τη μορφή διάσπαρτων τσιμεντένιων μπλοκ, ένας σύγχρονος χώρος ανακρίσεων.

Σταθερή έμπνευσή των διοργανωτών, είναι η αντίληψη του Γάλλου φιλόσοφου Μισέλ Φουκώ για την ελευθερία, όχι ως ατομική ιδιοκτησία ούτε ως φυσικό δικαίωμα αλλά ως πρακτική. «Η δημοκρατία και η ελευθερία δεν είναι δεδομένες στον δημόσιο χώρο.
Είναι αξίες πολύτιμες για την κοινωνία που φαίνεται ότι υποχωρούν και πρέπει να τις προστατεύουμε» είπε στην παρουσίαση του προγράμματος, ο ακτιβιστής εικαστικός, συγγραφέας, Πολ Πρεσιάδο, υπεύθυνος για το πρόγραμμα της documenta 14 σε δημόσιους χώρους.

Το προσπερνάμε καθημερινά, ευκαιρία να το δούμε απο κοντά
Το κτήριο στο Πάρκο Ελευθερίας που θα φιλοξενήσει τη documenta 14 στέγαζε κατά τη διάρκεια της χούντας το αρχηγείο της στρατιωτικής αστυνομίας (ΕΑΤ-ΕΣΑ), ενώ το κτίριο πίσω του χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο κράτησης και βασανισμού.

Documenta: Η αναγνωρισμένη Εκθεση Σύγχρονης Τέχνης έρχεται στην Αθήνα -Τι σημαίνει για την πόλη  | iefimerida.gr 2

φωτογραφία: cityofathens.gr

Σήμερα στεγάζει το Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, το οποίο λειτουργεί υπό την ευθύνη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Eξορισθέντων Aντιστασιακών 1967-74 (ΣΦEA). Το κτίριο που παραχωρείται στην documenta 14 χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ως χώρος εκθέσεων τέχνης και πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων. Είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο μνημείο.

Τα σπουδαία τον Απρίλιο
Η documenta θα ξεκινήσει την Άνοιξη του 2017 στην Αθήνα (από τις 8 Απριλίου έως τις 16 Ιουλίου), που γίνεται η πρώτη πόλη στην ιστορία της έκθεσης που συν-φιλοξενεί τη διοργάνωση μαζί με τη γερμανική πόλη του Κάσελ (από τις 10 Ιουνίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου).

Documenta: Η αναγνωρισμένη Εκθεση Σύγχρονης Τέχνης έρχεται στην Αθήνα -Τι σημαίνει για την πόλη  | iefimerida.gr 3

Πρόκειται για μία έκθεση που πραγματοποιείται κάθε 5 χρόνια και η συμφωνία για την από κοινού φιλοξενία αυτής της χρονιάς ανακοινώθηκε επισήμως τον Μάρτιο του 2015 στο Βερολίνο, από τους δημάρχους Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη και Κάσελ κ. Bertram Hilgen, παρουσία της διευθύνουσας συμβούλου της documenta 14 κυρίας Annette Kulenkampff.

Αναλυτικά οι συμμετέχοντες:

Αδέσποτες Σκύλες, AMOQA (Athens Museum of Queer Arts), Ανδρέας Αγγελιδάκης, Άννα Αποστολλέλη, Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), Hawzhin Azeez, Άντζελα Μπρούσκου, Rüzgâr Buşki, Clémentine Deliss, Linnea Dick, Maria F. Dolores, Θέατρο Δωματίου, Bonita Ely, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Daniel García Andújar, Macarena Gómez-Barris, Στάθης Γουργουρής, Irena Haiduk, Jack Halberstam, Candice Hopkins, Regina José Galindo, Αρχηγός Robert Joseph, Νέλλη Καμπούρη, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Κωστής Καρπόζηλος, Κωστής Κορνέτης, Sevval Kılıç, Κατερίνα Λαμπρινού, Quinn Latimer, Πράσινη Λεσβία, Ana Longoni, MiniMaximum ImproVision, Naeem Mohaiemen, , Gizem Oruç, Νένη Πανουργιά, Άννα Παπαέτη, Jørgen Flindt Pedersen, Paul B. Preciado, Judith Revel, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Γεωργία Σαγρή, Niillas Somby, Annie Sprinkle και Beth Stephens, Erik Stephensen, Adam Szymczyk, Diana Taylor, Πρόδρομος Τσινικόρης, Μαργαρίτα Τσώμου, Ειρήνη Βακαλοπούλου, Ιωάννα Βόγλη, Τίνα Βορεάδη, Παντελής Βούλγαρης, Sergio Zevallos.

documenta 14 στο Πάρκο Ελευθερίας

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ