Washington Post: Η Ουάσιγκτον διερευνά το αν η Μόσχα προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές στις ΗΠΑ - iefimerida.gr

Washington Post: Η Ουάσιγκτον διερευνά το αν η Μόσχα προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Φωτογραφία: ΑΠΕ/  EPA/JEON HEON-KYUN
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών διερευνούν το ενδεχόμενο Ρώσοι αξιωματούχοι να προσπαθούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ, ηγείται της έρευνας για το αν και πώς Ρώσοι αξιωματούχοι μπορεί να προσπαθούν να επηρεάσουν τις εκλογές και να «παράσχουν προπαγανδιστική ''τροφή'' για επίθεση στην παγκόσμια αμερικανική πολιτική», σύμφωνα με την Washington Post.

Αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση εκτέλεσης ή σχεδιασμού μίας τέτοιας επίθεσης. Ομως, ένας από αυτούς υπογράμμισε ότι «ακόμη και η υποψία για κάτι που θα επηρεάσει την ασφάλεια του εκλογικού συστήματός μας αποτελεί σημαντική ανησυχία».

Αν αυτό αποδειχθεί, ανέφεραν αξιωματούχοι στην εφημερίδα, οι ρωσικές απόπειρες δολιοφθοράς ίσως δεν έχουν στόχο να «γείρει» το αποτέλεσμα σε μία συγκεκριμένη πλευρά, αλλά περισσότερο στη δημιουργία χάους και δυσπιστίας, που θα έκαναν τις ΗΠΑ να φαίνονται λιγότερο σταθερές και αξιόπιστες σε ό,τι αφορά τις διεθνείς υποθέσεις.

Αυτή η έρευνα έρχεται μερικούς μήνες μετά από τη διαρροή πάνω από 20.000 email της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών, από τα WikiLeaks, μία υπόθεση για την οποία υπήρχε υποψία και ρωσικής εμπλοκής.

Περίπου την ίδια εποχή, το σύστημα καταγραφής ψηφοφόρων σε Αριζόνα και Ιλινόις δέχθηκε επίσης επίθεση από χάκερ, αυξάνοντας την ανησυχία ότι ένα διαδικτυακό σαμποτάζ θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τις αμερικανικές εκλογές και να προκαλέσει αμφιβολίες για την αξιοπιστία της διαδικασίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο γερουσιαστής Χάρι Ρέιντ έστειλε επιστολή στο FBI, ζητώντας από τον διευθυντή της υπηρεσίας να ερευνήσει την πιθανότητα «διείσδυσης» του Κρεμλίνου στις εκλογές. «Πρόσφατα άρχισα να ανησυχώ ότι η απειλή της αλλοίωσης των προεδρικών μας εκλογών από τη ρωσική κυβέρνηση είναι μεγαλύτερη από ότι γνωρίζουμε και μπορεί να περιλαμβάνει την πρόθεση νόθευσης των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων», έγραφε στην επιστολή του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Εκλογές ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ