Νοβότνι: Η ΕΚΤ δεν ευθύνεται για τα χαμηλά επιτόκια -Οι οικονομικές εξελίξεις τα καθορίζουν - iefimerida.gr

Νοβότνι: Η ΕΚΤ δεν ευθύνεται για τα χαμηλά επιτόκια -Οι οικονομικές εξελίξεις τα καθορίζουν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων έχει να κάνει περισσότερο με τις οικονομικές εξελίξεις, αντί με τις αυτόνομες δράσεις των κεντρικών τραπεζών, δήλωσε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι.

Πρόσθεσε ότι σε αυτό το περιβάλλον ήταν δύσκολο για μια κεντρική τράπεζα να ρυθμίσει τα επιτόκια μόνη της. Όπως μεταδίδει η WSJ, ο κ. Νοβότνι- μιλώντας σε συνέδριο στο Alpbach της Αυστρίας- δήλωσε πως ένας από τους παράγοντες που συντηρούν χαμηλό τον πληθωρισμό είναι η παγκοσμιοποίηση.

Οι χαμηλές τιμές είναι «πλεονέκτημα για τους καταναλωτές, όμως ασκούν πιέσεις στους μισθούς», επισήμανε.

Επιπλέον, η ανάπτυξη είναι επίσης σχετικά χαμηλή. «Έχουμε μια τάση μακροπρόθεσμων χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, που δεν είναι εύκολο να ερμηνευθεί», είπε.

Ο κ. Νοβότνι τόνισε την ανάγκη να δούμε τα πραγματικά επιτόκια, σημειώνοντας πως σε άλλες περιόδους, κυρίως την δεκαετία του 1970, τα πραγματικά επιτόκια ήταν πιο αρνητικά απ' ότι σήμερα. Ωστόσο εκτίμησε πως τα υψηλότερα ονομαστικά επιτόκια τότε δημιούργησαν μια «ψευδαίσθηση» υψηλότερων αποδόσεων. Σε αυτό το περιβάλλον, είναι πολύ δύσκολο οι κεντρικές τράπεζες να θέσουν «αυτόνομα» τα επιτόκια, σχολίασε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Nowotny επιτόκια ΕΚΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ