«Καυτή» ατζέντα στη συνάντηση του Τσακαλώτου με τη Νουί - iefimerida.gr

«Καυτή» ατζέντα στη συνάντηση του Τσακαλώτου με τη Νουί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To «καυτό» θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η αλλαγή των διοικήσεων στις τράπεζες θα αποτελέσουν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που θα έχει σε λίγη ώρα στη Φρανκφούρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του SSM, Ντάνιελ Νουί.

Κομβικής σημασίας για τη λειτουργία των τραπεζών είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, καθώς σε ορίζοντα τριετίας θα πρέπει να μειώσουν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40%. Το θέμα αυτό δεν είναι ανεξάρτητο από τις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες θα περάσουν από την «κρησάρα» του ΤΧΣ και των αυστηρών κριτηρίων αξιολόγησης που θέτει η σχετική νομοθεσία.

Τη σύνδεση των διοικήσεων των τραπεζών με την πορεία διαχείρισης των δανείων συνδέει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή.

«Η αξιολόγηση βασίζεται σε ορισμένα κριτήρια τα οποία ορίζονται στον Νόμο ΤΧΣ και είναι αναγκαία στη συγκεκριμένη ελληνική πραγματικότητα, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών είναι σε θέση να λαμβάνουν τεκμηριωμένες και καθόλα ανεξάρτητες αποφάσεις για ζητήματα στρατηγικής και, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, για ζητήματα λειτουργίας χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση», αναφέρει ο Ντράγκι και προσθέτει:

«Η πτυχή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τις τέσσερις ελληνικές σημαντικές τράπεζες για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων προκλήσεων που συνδέονται με το σημαντικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ανάγκη ρύθμισής τους έγκαιρα και αποτελεσματικά με βάση τις αρχές του εμπορίου και της οικονομίας».

Το μείζον θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά οι τράπεζες είναι η εξωδικαστική ρύθμιση των επιχειρηματικών χρεών. Αφορά χιλιάδες μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και η κυβέρνηση, με βάση τη συμφωνία της πρώτης αξιολόγησης έχει δεσμευτεί για την τροποποιήση του νόμου Δένδια και να υπάρξει δυνατότητα, στον μηχανισμό αναδιάρθρωσης χρεών με ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ τραπεζών και δημοσίου, να υπάγονται όλα τα στοιχεία των οφειλών των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τσακαλώτος Νούι τράπεζες δάνεια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ