Μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις από 1η Ιανουαρίου - iefimerida.gr

Μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις από 1η Ιανουαρίου

εισόδημα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δραματική μείωση στο εισόδημα τους θα δουν περίπου 4 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι από την 1η Ιανουαρίου του 2012.Πριν καν προλάβουν να πάρουν -όσοι το πάρουν- το Δώρο Χριστουγέννων, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ενημερώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα πρέπει να προετοιμάζονται για διπλό χαράτσι.

Το πρώτο χαράτσι έχει να κάνει με τη παρακράτηση φόρου με βάση το νέο αφορολόγητο που έχει προσγειωθεί στις 5.000 ευρώ, ενώ συν τοις άλλοις με τις αλλαγές στη κλίμακα και στα κλιμάκια, προκύπτει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ακόμα και για τα χαμηλά εισοδήματα.

Το δεύτερο χαράτσι αφορά στην παρακράτηση για την έκτακτη εισφορά των εισοδημάτων του 2012, η οποία θα προκαταβληθεί εντός του επόμενου έτους, χωρίς βέβαια να λησμονά κανείς ότι στο τέλος του 2012 θα πρέπει να καταβληθεί και η εισφορά των εισοδημάτων του 2011! Κι όλα αυτά όταν στις αρχές του επόμενου έτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις της εισφοράς του 2010 και βέβαια το Τέλος Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στη μηνιαία παρακράτηση φόρου ανάλογα με το πόσους μισθούς λαμβάνει ο μισθωτός (δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος) ή ο συνταξιούχος.

Για παράδειγμα ένας άγαμος μισθωτός του Δημοσίου με καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.650 ευρώ τον μήνα, καθαρό δώρο Χριστουγέννων 450 ευρώ, καθαρό δώρο Πάσχα 190 ευρώ και καθαρό επίδομα αδείας 190 ευρώ, έχει ετήσιες αποδοχές από τον μισθό 19.800 ευρώ. Σε αυτές από τον Ιανουάριο αντιστοιχεί φόρος κλίμακας 2.370 ευρώ. Η μηνιαία παρακράτηση φόρου από τον μισθό του θα είναι 194,54 ευρώ (2.370 - 1,5% διά 12). Τον Δεκέμβριο, η μηνιαία παρακράτηση φόρου είναι (1.632 - 1,5% διά 12) 133,96 ευρώ. Ετσι κάθε μήνα ο μισθός του συγκεκριμένου υπαλλήλου από τον Ιανουάριο θα μειωθεί κατά 60,58 ευρώ. Επιμέρους θα υπάρξει παρακράτηση φόρου για τα δώρα και το επίδομα αδείας.

Στον ιδιωτικό τομέα ένας άγαμος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ.Με τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ από τον Ιανουάριο, η μηνιαία παρακράτηση αυξάνεται σε 35,18 ευρώ,άρα ο μισθός του συγκεκριμένου φορολογουμένου θα είναι μικρότερος κατά 21,11 ευρώ τον μήνα. Καθώς το εισόδημα είναι χαμηλότερο από 12.000 ευρώ, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν θα υποστεί περαιτέρω μείωση εξαιτίας της έκτακτης εισφοράς, η οποία επιβάλλεται σε εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ