Η Αγκυρα προσκαλεί την Apple να εγκατασταθεί στην Τουρκία και προσφέρει πλεονεκτήματα - iefimerida.gr

Η Αγκυρα προσκαλεί την Apple να εγκατασταθεί στην Τουρκία και προσφέρει πλεονεκτήματα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πλήγμα στην Apple από την απόφαση της Κομισιόν να πληρώσει 13 δισ. ευρώ σε φόρους στην Ιρλανδία ήταν βαρύ.

Πρόκειται για φόρους που γλίτωσε η αμερικανική εταιρεία χρησιμοποιώντας ως έδρα των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων το φορολογικά φιλόξενο Δουβλίνο.

Η επόμενη ημέρα ποια θα είναι όμως για τη μεγάλη εταιρεία; Μήπωςθα πρέπει να εγκαταλείψει την προνομιακή φορολογική εστία της Ιρλανδίας που επί πολλά χρόνια την διευκόλυνε ή την ανεχόταν στις συναλλαγές της; Και αν ναι, πού να εγκατασταθεί;

Η πρώτη πρόταση-πρόσκληση ήλθε λίγο μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και μέχρι πέρυσι υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ κάλεσε ανοιχτά μέσω Twitter την Apple να μεταφέρει την ευρωπαϊκή βάση της από την Ιρλανδία στην Τουρκία.

Η Αγκυρα προσκαλεί την Apple να εγκατασταθεί στην Τουρκία και προσφέρει πλεονεκτήματα | iefimerida.gr 0

Τι προσφέρει η Αγκυρα: «Πιο γενναιόδωρα φορολογικά κίνητρα» και –να ένα μεγάλο πλεονέκτημα!- «δεν θα χρειάζεται να ασχολείται με τη γραφειοκρατία της ΕΕ», σύμφωνα με την Independent.

Τα ίδια πλεονεκτήματα διαφημίζει και η Βρετανία, μετά το δημοψήφισμα υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Την Τρίτη, επίσης μετά την απόφαση, η Ντάουνινγκ Στριτ και το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι θα καλωσορίσουν κάθε εταιρεία στη Βρετανία και ότι, σαν χώρα, είναι «open for business».

Ωστόσο, το υπουργείο, γράφει o Independent, ήταν λίγο περισσότερο σαφές ως προς το καθεστώς λειτουργίας για την επιχείρηση: «Πάντα ήμασταν σαφείς ότι οι εταιρείες που εργάζονται εδώ πρέπει να πληρώνουν βρετανικούς φόρους», ενώ υπενθύμισε ότι το Λονδίνο εργάστηκε ως προς αυτή τη κατεύθυνση μέσα στο πλαίσιο των G20.

Η Apple, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, είχε καταφέρει να φορολογείται με ποσά από 1% μέχρι και 0,005% επί των κερδών χάρη σε ένα περίπλοκο σύστημα μεταφορών και εικονικών διευθετήσεων, μέσα από το οποίο κυκλοφορούσαν τεράστια ποσά χωρίς φορολόγηση. Το αντάλλαγμα της αμερικανικής εταιρείας για αυτές τις διευκολύνσεις ή την ανοχή που απολάμβανε ήταν η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Ιρλανδία που διατηρεί ακόμα.

Η αμερικανική εταιρεία έσπευσε να επισημάνει ότι η κίνηση της Κομισιόν μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Προτίθεται δε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία Apple
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ