Μίχαλος: Το επενδυτικό σοκ δεν θα έρθει στην Ελλάδα με αυτούς τους φορολογικούς συντελεστές - iefimerida.gr

Μίχαλος: Το επενδυτικό σοκ δεν θα έρθει στην Ελλάδα με αυτούς τους φορολογικούς συντελεστές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η χώρα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ για να ανακάμψει και αυτό δεν πρόκειται να επιτευχθεί με την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, που φτάνει και το 74% ενώ σε γειτονικές χώρες δεν ξεπερνά το 27%.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την προσέλκυση επενδύσεων έκρουσε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της ΔΕΘ.

Με τα νέα φορολογικά μέτρα και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ένας επιχειρηματίας που θέλει να δημιουργήσει ατομική, ομόρρυθμη ή ΙΚΕ – ΕΠΕ – ΑΕ, υποχρεούται ουσιαστικά να καταβάλλει στο κράτος το 50% έως και 74% των κερδών του. Στην Ελλάδα, αντίθετα, ένας επιχειρηματίας ή επενδυτής καλείται σήμερα να πληρώσει 29% φόρο επιχειρήσεων, 15% φόρο μερισμάτων, 5-10% εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ επιχειρήσεων, υψηλούς φόρους στην ενέργεια και στην τηλεφωνία. Και όλα αυτά, ενώ ο ΦΠΑ έχει φθάσει στο 24% αναφέρεται στο υπόμνημα που κατέθεσε η ΚΕΕ και τίθεται το ερώτημα ποιος νέος άνθρωπος θα δεχθεί σήμερα να αναλάβει επιχειρηματικό ρίσκο, για να έχει συνεταίρο το κράτος;

Ο κ. Μίχαλος κατέθεσε εννέα δέσμες προτάσεων για την προσέλκυση των επενδύσεων και τη μείωση της ανεργίας υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων που θα συμπεριλαμβάνει κίνητρα και για τη δραστηριοποίηση όχι μόνο των ξένων επενδυτών αλλά και των εγχώριων επιχειρηματικών δυνάμεων.

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος όπως είπε είναι η σταδιακή επιστροφή των κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό και η αξιοποίηση αδρανών κεφαλαίων στο εσωτερικό της χώρας, σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης.

Τονίζει ακόμη ότι ο εθνικός στόχος για την προσέλκυση επενδύσεων συνολικού ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, προκειμένου η οικονομία της να επανέλθει στην κανονικότητα και να ανακτηθεί το βιοτικό επίπεδο που χάθηκε στα χρόνια των μνημονίων δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί με αυξήσεις φορολογικών συντελεστών σε μια διαρκώς συρρικνούμενη βάση. Οι προτάσεις των επιμελητηρίων περιλαμβάνουν:

  1. Μείωση φορολογικών συντελεστών (flat rate 20% για τις επιχειρήσεις, σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ)
  2. Συρρίκνωση του κράτους, εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του δημοσίου, χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.
  3. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης θέσπιση δύο μόνο συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, 22% και 33%, για όλα τα είδη εισοδημάτων, διατήρηση του κύριου ΕΝΦΙΑ και κατάργηση του συμπληρωματικού με μεταφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του παραεμπορίου.
  4. Διαρθρωτικές αλλαγές (προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα, ολοκλήρωση του κτηματολογίου και του χωροταξικού σχεδιασμού, μείωση του κόστους της ενέργειας και ειδικά των βιομηχανικών τιμολογίων).
  5. Στήριξη εξαγωγών με φορολογικά κίνητρα και κατάργηση επιβαρύνσεων.
  6. Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
  7. Ταχεία υλοποίηση συγκεκριμένων projects προσέλκυσης επενδύσεων όπως η αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό, η κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, η επέκταση της Αττικής Οδού και του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, η κατασκευή έργων πράσινης ενέργειας, η αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής (άξονας Σούνιο - Φάληρο).
  8. Λύση στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με βιώσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και σεβασμό στο ανταγωνισμό.
  9. Ολοκλήρωση της εξυγίανσης των τραπεζών.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ επιμελητήρια Μαξίμου ανεργία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ