«Τα γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» -Ο περίεργος λόγος που το γράφουν στις ταινίες [εικόνες] - iefimerida.gr

«Τα γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» -Ο περίεργος λόγος που το γράφουν στις ταινίες [εικόνες]

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν είναι λίγες οι φορές, που στο τέλος μιας ταινίας ή σειράς, τονίζεται πως οι χαρακτήρες και τα γεγονότα είναι αντικείμενα φαντασίας και δεν έχουν ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ολοι ξέρουμε πως είναι ζήτημα νόμων περί συκοφαντικής δυσφήμισης, με λίγους, όμως, να γνωρίζουν πως το ζήτημα της συγκεκριμένης καρτέλας ξεκινά από την δολοφονία του Ρασπούτιν.

Οπως σημειώνει ο Independent, πριν από το 1932 η παραίτηση από κάθε ευθύνη ήταν σπάνια σε μια ταινία. Τότε στις αίθουσες βγήκε η ταινία Rasputin and the Empress από την MGM, η οποία αποτύπωνε στο πανί με κάθε λεπτομέρεια την ζωή του Γκριγκόρι Ρασπούτιν, τη σχέση σου με τη βασιλική οικογένεια, αλλά και τη δολοφονία του.

«Τα γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» -Ο περίεργος λόγος που το γράφουν στις ταινίες [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Wikipedia

Στην πραγματικότητα, το τέλος του Ρασπούτιν ήταν επεισοδιακό. Ο σύζυγος της ανιψιάς του Τσάρου, Γιουσουπόφ, τον κάλεσε σπίτι του. Εκεί, του προσέφερε δηλητηριασμένο κρασί και γλυκό. Ο Ρασπούτιν, πίνοντας δύο ποτήρια από το αυτό, δεν ένιωθε κάποια αδιαθεσία, με τη θεωρία να υποστηρίζει πως η ζάχαρη έδρασε σαν μέσο εξουδετέρωσης του δηλητηρίου. Χωρίς να το βάζει κάτω ο Γιουσούποφ τον πυροβόλησε στην καρδιά, αλλά ο Ρασπούτιν κατάφερε να συρθεί μέχρι την αυλή, πριν αδειάσουν επάνω του έναν ολόκληρο γεμιστήρα.

Στην ταινία του 1932, όμως, ο Γιουσούποφ αντικαθίστατε από έναν πιο σύνθετο χαρακτήρα, τον Τσεγκοντιέφ, του οποίου η σύζυγος σε άλλη σκηνή βιάστηκε από τον Ρασπούτιν.

Ο Γιουσούποφ, που ζούσε εξόριστος στη Γαλλία, προσπάθησε να μηνύσει την MGM, ισχυριζόμενος πως ο χαρακτήρας Τσεγκοντιέφ ήταν προφανώς αυτός και η ταινία τον ενέπλεκε στην δολοφονία για να αμαυρώσει την φήμη του.

Ο Γιουσούποφ είχε ένα μικρό θεματάκι με την συκοφαντική δυσφήμιση του, μιας και υπερηφανευόταν για την δολοφονία του Ρασπούτιν στα απομνημονεύματά του με τίτλο: Lost Splendor: The amazing memoir of the man who killed Rasputin. Ο Γιουσούποφ υποστήριζε πως η ταινία δυσφημούσε την γυναίκα του.

Αυτή ήταν και η πρώση της MGM, η οποία αποζημείωσε συνολικά τη γυναίκα του 100.000 λίρες

Από τότε, οι κινηματογραφικές εταιρείες άρχισαν να χρησιμοποιούν την αποποιήση ευθυνών σε κάθε φιλμ, όσο κοντά και αν αυτό ήταν στην πραγματικότητα.

«Τα γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» -Ο περίεργος λόγος που το γράφουν στις ταινίες [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ταινίες τέλος αποποίηση ευθύνης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ