Μια τρομακτική Κουκουβάγια - iefimerida.gr

Μια τρομακτική Κουκουβάγια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Νορβηγός μυθιστοριογράφος Samuel Bjork υπογράφει το αστυνομικό θρίλερ της χρονιάς.

Η Κουκουβάγια είναι ένα μυθιστόρημα με μπερδεμένη πλοκή και ακόμη πιο σκοτεινούς χαρακτήρες. Θαμμένα μυστικά, παιδικά τραύματα, ακραίες καταστάσεις. Ένα αστυνομικό που θα θυμόμαστε για καιρό.

Ένας γέρος εφοπλιστής, μεγάλος υποστηρικτής της Eκκλησίας, είναι σοβαρά άρρωστος και μοναδική του επιθυμία είναι να δει τον γιο του παντρεμένο και να αποκτήσει απογόνους που θα συνεχίσουν το όνομά του. Ο σχετικός όρος της διαθήκης προβλέπει οι απόγονοι να είναι αποκλειστικά εξ αίματος και η νύφη να μην έχει άλλα παιδιά. Η επιθυμία του πάμπλουτου γέρου θα πραγματοποιηθεί και ο γιος θα παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του. Μόνο που ο γάμος αυτός θα στηριχτεί σε ένα τεράστιο ψέμα. Ένα χρόνο μετά, η νεαρή σύζυγός βρίσκεται νεκρή στο τιμόνι του αυτοκινήτου της σε ένα βαθύ χαντάκι κοντά στην έπαυλη του εφοπλιστή. Οι εφημερίδες γράφουν ότι οδηγούσε σε κατάσταση μέθης. Μερικά χρόνια αργότερα, ένας παθιασμένος με τη δουλειά του βοτανολόγος, αναζητώντας το υπό εξαφάνιση φυτό Δρακοκέφαλος σε κάποιο δάσος του Όσλο, βρίσκεται μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα: ένα νεαρό κορίτσι κείτεται νεκρό στο ξέφωτο του δάσους. Το γυμνό της σώμα είναι περιτριγυρισμένο από κεριά που σχηματίζουν μια πεντάλφα και καλυμμένο με φτερά, τα μάτια της είναι ορθάνοιχτα και στο στόμα της είναι τοποθετημένο ένα λουλούδι. Η ιατροδικαστική έκθεση δείχνει ότι το σκελετωμένο κορίτσι έχει βασανιστεί πριν το θάνατό του ενώ στο στομάχι του υπάρχουν μόνο δείγματα ζωοτροφής. Οι έρευνες δείχνουν ότι επρόκειτο για την Καμίλα Γκριν, μια ορφανή δεκαεπτάχρονη που μεγάλωνε σε κάποιο περιφερειακό ίδρυμα για ψυχικά διαταραγμένα παιδιά και είχε εξαφανιστεί πριν από τρεις μήνες. Τι σημαίνει άραγε η τελετουργική αυτή δολοφονία; Πρόκειται για έναν παρανοϊκό δολοφόνο ή για κάτι πολύ χειρότερο;

«Ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, Χόλγκερ Μουνκ, και η ατίθαση, μελαγχολική συνεργάτιδά του, Μία Κρούγκερ, είναι εντελώς απροετοίμαστοι για τη φρίκη με την οποία θα έρθουν αντιμέτωποι. Αυτό που συμβαίνει είναι πέρα από κάθε φαντασία – είναι έργο ενός παρανοϊκού εγκεφάλου».

Από τις πρώτες κιόλας σελίδες του ο συγγραφέας δημιουργεί σασπένς –δύσκολα μπορεί ο αναγνώστης να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του: δύο παιδάκια «εξαφανίζονται» και κανείς δεν ακούει τίποτε γι' αυτά, μια μητέρα βρίσκεται νεκρή στο τιμόνι του αυτοκινήτου της, ενώ, λίγα χρόνια αργότερα, κάπου στην Αυστραλία, ένα εννιάχρονο παιδί, που έχει συνηθίσει να το βάζουν τιμωρία κλειδώνοντάς το για εβδομάδες ολόκληρες στο σκοτεινό υπόγειο, «μεταμορφώνεται» σε κουκουβάγια.

Καθώς οι σελίδες γυρνούν, ο αναγνώστης βυθίζεται όλο και περισσότερο σε μια ανατριχιαστική σχεδόν νοσηρή ατμόσφαιρα. Το Κακό παραμονεύει, το Κακό βρίσκεται παντού, κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής, κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει. Οι περιγραφές του παγωμένου και σκοτεινού τοπίου ενισχύουν αυτή την αίσθηση απειλής, τον φόβο ότι κάτι πολύ κακό θα συμβεί. Στον Βορρά νυχτώνει νωρίς –οι χαρακτήρες μοιάζουν να επηρεάζονται από το σκοτεινό χειμερινό τοπίο, τον βουβό πρωταγωνιστή αυτής της αλλόκοτης ιστορίας: «Έκανε κρύο. Ένα μαύρο σεντόνι ήταν τυλιγμένο διαρκώς γύρω τους, ένας κόσμος απάνθρωπος όπου ήταν υποχρεωμένοι να ζουν επί μήνες χωρίς φως…».

Ο Σάμιουελ Μπιορκ υπογράφει ένα αστυνομικό θρίλερ με σφιχτοδεμένη πλοκή που κρατά σε αγωνία τον αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα. Πρόκειται για μια ανατριχιαστική ιστορία που ταξιδεύει τον αναγνώστη στα πιο σκοτεινά μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής. Το «σκοτεινό», αυτό που μας διαφεύγει, καθορίζει την έννοια της ζωής και την ίδια την ύπαρξη. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας κινούνται σε κόσμους ζοφερούς, ζουν με θαμμένα μυστικά και κουβαλούν μέσα τους πολλά τραύματα. Άνθρωποι ψυχικά διαταραγμένοι που συνομιλούν με τους εφιάλτες τους. Το παρελθόν κάνει την εμφάνισή του στο παρόν και κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει. Όχι χωρίς κόστος. Καθένας κουβαλάει τους δικούς του δαίμονες και καμιά φορά είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς τον θύτη από το θύμα. Η παράνοια ζει και βασιλεύει και για να την αντιμετωπίσει κανείς θα πρέπει να κάνει μια βουτιά πίσω στο τραυματικό παρελθόν. Να «συναντήσει» τα δικά του φαντάσματα. Δεν είναι τυχαίο ότι τον παρανοϊκό δολοφόνο κυνηγάει με μανία μια αστυνομικός «ασταθής και ακατάλληλη για την υπηρεσία» η οποία βρίσκεται υπό ψυχιατρική παρακολούθηση.

Η ιστορία της Κουκουβάγιας μπορεί να σοκάρει τους πιο συντηρητικούς αναγνώστες, αλλά όσοι καταφέρουν να τη διαβάσουν πολύ δύσκολα θα την ξεχάσουν. Πρόκειται για ένα βιβλίο που τοποθετεί τον Μπιορκ στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Οι φανατικοί του είδους μιλούν για έναν προικισμένο συγγραφέα που συναγωνίζεται επάξια τον «βασιλιά» Νέσμπο.

Μια τρομακτική Κουκουβάγια | iefimerida.gr 0

INFO

Η ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ

Συγγραφέας: Samuel Bjork

Μετάφραση: Δέσποινα Παπαγρηγοράκη

Εκδόσεις Διόπτρα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ η κουκουβαγια βιβλίο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ