ΗΠΑ: Στους μετανάστες επικεντρώνεται ο Τραμπ -Την Τετάρτη η κεντρική του ομιλία - iefimerida.gr

ΗΠΑ: Στους μετανάστες επικεντρώνεται ο Τραμπ -Την Τετάρτη η κεντρική του ομιλία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στους μετανάστες και ιδιαίτερα στους παράνομους μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ.

Ετσι, με ανάρτησή του στο Twitter χθες το βράδυ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μία μεγάλη ομιλία για την παράνομη μετανάστευση στην Αριζόνα.

Η ομιλία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Τετάρτη. Ο ίδιος βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων συντηρητικών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που τον κατηγορούν ότι τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται να υποχωρεί από την αρχική του εξαγγελία για την απέλαση του συνόλου των 11 εκατ. μεταναστών που ζουν παράνομα στη χώρα.

Παναμερικανικό σύστημα παρακολούθησης

Προηγουμένως, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα εφαρμόσει ένα σύστημα παρακολούθησης προκειμένου να βοηθήσει τις αρμόδιες αρχές να ελέγχουν αποτελεσματικά τη μετανάστευση. Μιλώντας σε συγκέντρωση στην Αϊόβα, ο Τραμπ περιέγραψε σύμφωνα με το BBC, το πρόγραμμα “εισόδου-εξόδου” το οποίο θα εστιάζει σε όσους παρατείνουν χρονικά τις βίζες τους.

Παράλληλα, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στην κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ παράλληλα τόνισε ότι θα θέσει τέλος στη χορήγηση επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας στους παράνομους μετανάστες.

«Θα χτίσω ένα μεγάλο συνοριακό τείχος, θα εγκαταστήσω παναμερικανικό ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των μεταναστών, θα σταματήσω τη συμμετοχή τους στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, ενώ όσοι παρατείνουν την άδεια παραμονής τους θα απομακρύνονται άμεσα. Εάν δεν επιβάλουμε τη χρονική λήξη της παραμονής για τις βίζες, τότε θα έχουμε ανοιχτά τα σύνορά μας. Είναι τόσο απλό», δήλωσε ο Τραμπ.

Μαζική απογοήτευση

Η μετανάστευση αποτέλεσε κεντρικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, ενώ στις αρχές της περασμένης εβδομάδας με τις δηλώσεις που έκανε σηματοδότησε μία ενδεχόμενη “χαλάρωση” των θέσεων του από τις ακραίες εξαγγελίες του. Αντί της απέλασης του συνόλου των 11 εκατ. παράνομων μεταναστών που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ, ο Τραμπ προσανατολίζεται τώρα στην απέλαση όσων μεταναστών έχουν προβλήματα με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Οι νέες εξαγγελίες του προκάλεσαν την αντίδραση της δεξιάς πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με την πρώην κυβερνήτη της Αλάσκας, Σάρα Πέιλιν, να του καταλογίζει “μαζική απογοήτευση” στην περίπτωση που υπαναχωρήσει έναντι των αρχικών εξαγγελιών του για την απέλαση των παράνομων μεταναστών.

Ο έλεγχος του Κογκρέσου

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν πολιτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία του, στοχεύουν στην αλλαγή των υφιστάμενων πολιτικών ισορροπιών στο Κογκρέσο, αναφέρει η εφημερίδα The New York Times.

Στο επίκεντρο των Δημοκρατικών είναι η επέκταση της λίστας των Ρεπουμπλικάνων που είναι μέλη στο Κογκρέσο και θα στοχοποιηθούν πολιτικά για να χάσουν τις έδρες τους, αλλά και την πλειοψηφία των 30 εδρών που διαθέτουν.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, είναι αρκετοί αυτοί που μιλούν για πολιτική προσπάθεια ανάληψης ακόμη και του πολιτικού ελέγχου στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου (Γερουσία, Βουλή των Αντιπροσώπων). Το ενδεχόμενο αυτό δρομολογείται στην περίπτωση που τα ποσοστά του Τραμπ μειωθούν ακόμη περισσότερο στις δημοσκοπήσεις και η εξέλιξη αυτή αποτυπωθεί στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Μείωση της επιρροής του Τραμπ

Οι πολιτικοί αυτοί σχεδιασμοί των Δημοκρατικών ενισχύονται από τη μείωση της επιρροής του Τραμπ σε περιοχές παραδοσιακής επιρροής των Ρεπουμπλικάνων όπως κοντά στην πόλη του Κάνσας, στο Ορλάντο, στη Μινεάπολη, αλλά και το Σαν Ντιέγκο.

Το κλίμα για τον Τραμπ είναι τόσο αρνητικό μεταξύ των ψηφοφόρων κολεγιακής εκπαίδευσης και κυρίως μεταξύ των λευκών γυναικών που ενδέχεται να χάσει ακόμη και με διψήφιο ποσοστό. Στις περιοχές αυτές, ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ, είχε με άνεση επικρατήσει το 2012, σημειώνει η The New York Times.

Πολιτικός ανταγωνισμός

«Είναι μία αξιοσημείωτη κατάσταση. Εμείς, ως Ρεπουμπλικάνοι, ήταν σύνηθες φαινόμενο να είμαστε σε ισχυρότερη πολιτικά θέση στα προάστια των πόλεων», δηλώνει ο Ρεπουμπλικάνος, Τσάρλι Ντεντ από την Πενσυλβάνια, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η εκλογική περιφέρεια του περιλαμβάνει τόσο προάστια μεγάλων πόλεων όσο και μικρές πόλεις. “Εξαιτίας της φύσης του προεδρικού υποψηφίου, η κατάσταση είναι σήμερα ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια”, σημειώνει.

Διεκδικώντας τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Υπό τις εξελίξεις αυτές, δεν είναι λίγοι οι Δημοκρατικοί που εκτιμούν ότι το κόμμα τους βρίσκεται σε δυναμική θέση την περίοδο αυτή, που μπορεί να διεκδικήσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία τα τελευταία 87 χρόνια. Με δεδομένο τον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται οι εκλογικές περιφέρειες για το Κογκρέσο, οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν ένα δομικό πλεονέκτημα ακόμη κι όταν το γενικότερο πολιτικό περιβάλλον είναι αρνητικό για τους ίδιους, σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές.

Ρεπουμπλικάνοι κατά του Τραμπ;

Από την άλλη μεριά, οι Ρεπουμπλικάνοι ενδέχεται να λάβουν ακόμη πιο δραστικά μέτρα κατά του Τραμπ στην περίπτωση που τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο η πλειοψηφία τους στα δύο νομοθετικά σώματα, αναφέρει η εφημερίδα The New York Times.

Αρκετοί στρατηγιστές των Ρεπουμπλικάνων που συμμετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία με επιδίωξη τον έλεγχο του Κογκρέσου δηλώνουν ότι ομάδες ψηφοφόρων που κινούνται περιφερειακά του κόμματος προετοιμάζονται να δημοσιοποιήσουν διαφημίσεις, στις οποίες θα αντιμετωπίζουν τον Τραμπ σαν έναν εξ ορισμού αποτυχημένο προεδρικό υποψήφιο.

Παράλληλα, θα παροτρύνουν τους ψηφοφόρους να εκλέξουν Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους στο Κογκρέσο, ώστε να υπάρχει σημαντικός έλεγχος στην άσκηση της διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τη Χίλαρι Κλίντον.

Στοχοποιώντας την Πελόζι

Παράλληλα, υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν μπαράζ αρνητικών τηλεοπτικών διαφημίσεων κατά της Νάνσι Πελόζι.

Η Πελόζι, ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, εκλέγεται στην Καλιφόρνια και ηγείται της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το κλίμα δυσαρέσκειας που υπάρχει για την υποψηφιότητά της σε πολλές περιοχές που ανήκουν στην εκλογική περιφέρειά της.

Οι μετανάστες, το Κογκρέσο και η κεντρική ομιλία

Η μετατόπιση της βαρύτητας της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ στο μεταναστευτικό παίρνει διαστάσεις ουσιαστικής πολιτικής εξέλιξης στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων.

Οι “διορθώσεις” στις αρχικές εξαγγελίες του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου για το μεταναστευτικό έχουν και πρακτικό χαρακτήρα, καθώς όπως σημειώνουν ειδικοί στις ΗΠΑ, η απέλαση 11 εκατ. παράνομων μεταναστών παρουσιάζει πρακτικά προβλήματα στην εφαρμογή της.

Οι συντηρητικοί κύκλοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κεντρική ομιλία που εξήγγειλε ότι θα κάνει ο Τραμπ μεθαύριο στην Αριζόνα για τους παράνομους μετανάστες, προκειμένου να σταθμίσουν ανάλογα τη θέση, αλλά και τις ενέργειές τους.

Οι εξελίξεις φέρουν επίσης το Κογκρέσο στο κεντρικό προσκήνιο του προεκλογικού αγώνα, με τους Ρεπουμπλικάνους να ενδιαφέρονται άμεσα να διατηρήσουν τον έλεγχό του, ενώ τους Δημοκρατικούς να επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το αρνητικό κλίμα γύρω από την υποψηφιότητα του Τραμπ, προκειμένου ν' αυξήσουν την πολιτική επιρροή τους, στα δύο νομοθετικά σώματα της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στην περίπτωση που η Χίλαρι Κλίντον διευρύνει περισσότερο τη διαφορά της έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, είναι αναμενόμενο ότι τα κέντρα λήψης αποφάσεων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα μετατοπίσουν το βάρος τους προς την υποστήριξη των τοπικών υποψηφίων του κόμματος για τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.

Η υλοποίηση του εναλλακτικού αυτού πολιτικού σχεδίου, εξασφαλίζει την άσκηση (ουσιαστικού) κοινοβουλευτικού ελέγχου, στην περίπτωση προεδρικής εκλογής της Χίλαρι Κλίντον, υπό την προϋπόθεση ότι οι Δημοκρατικοί δε θα κατορθώσουν να ενισχύουν την επιρροή τους στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ