Νέος «Γολγοθάς» διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες -Προαπαιτούμενα, 2η αξιολόγηση, πλεονάσματα - iefimerida.gr

Νέος «Γολγοθάς» διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες -Προαπαιτούμενα, 2η αξιολόγηση, πλεονάσματα

Φωτογραφία: Sooc/Αλέξανδρος Μιχαηλίδης

Τεστ αντοχής για τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του θα αποτελέσει ο νέος γύρος διαβουλεύσεων που ξεκινά σήμερα με τους δανειστές στις Βρυξέλλες και έχει ορίζοντα το επόμενο δίμηνο.

Στη σκιά της βαριάς ατμόσφαιρας που δημιούργησε η ανταλλαγή επιστολών για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, το οικονομικό επιτελείο και οι υπουργοί Τσακαλώτος, Σταθάκης, Χαρίτσης θα έχουν κρίσιμες επαφές με κοινοτικούς επιτρόπους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα παρακολουθήσει τη συνεδρίαση του euroworking group, η οποία θα προετοιμάσει την ατζέντα του eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου και θα αποτελέσει πρόγευση για τις… διαθέσεις των θεσμών.

Κρίσιμο το ραντεβού με Μοσκοβισί
Ιδιαιτέρως σημαντική για την πορεία του Προγράμματος κρίνεται το ραντεβού Τσακαλώτου- Σταθάκη με τον επίτροπο Μοσκοβισί. Πρόκειται για μία συνάντηση σε συνέχεια των στοιχείων που είχαν ανταλλάξει τον Ιούλιο, όταν ο τελευταίος είχε επισκεφθεί στην Αθήνα. Βέβαιο, θεωρείται ότι θα τεθούν επιτακτικά τα ανοικτά μέτωπα που εκκρεμούν για την εκταμίευση της υποδόσης, την ώρα που η κυβέρνηση επιθυμεί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης.

Και μπορεί το Μαξίμου να εμφανίζεται αισιόδοξο με αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως «δεν αναμένονται σημεία τριβής», ωστόσο στους κόλπους της κυβέρνησης καίγονται για μείωση του πλεονάσματος και ξεκινούν να διαπραγματεύονται για μείωσή του κυρίως από το 2018 κι έπειτα. Διαφορετικά, θα κληθούν να πάρουν μέτρα για το «άπιαστο» 3,5% του ΑΕΠ.

Ανοίγει η βεντάλια των υποχρεώσεων
Σε κάθε περίπτωση, ζητήματα «πρώτης γραμμής» για το κυβερνητικό στρατόπεδο, αποτελούν:

  • Η εκπλήρωση των 15 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8δις ευρώ, η οποία αποτελεί «ουρά» της πρώτης αξιολόγησης. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με τράπεζες,  το θέμα της ΔΕΗ κυρίως όσον αφορά στον ΑΔΜΗΕ, εκκρεμότητες με το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο Ταμείο κ.α.) 
  • Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με βασικό«αγκάθι» τα εργασιακά
  • Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ