Κρανίου τόπος η Χίος από την πυρκαγιά -Στην εντατική 64χρονη με εγκαύματα, δύο ακόμη τραυματίες [εικόνες] - iefimerida.gr

Κρανίου τόπος η Χίος από την πυρκαγιά -Στην εντατική 64χρονη με εγκαύματα, δύο ακόμη τραυματίες [εικόνες]

Φωτογραφία: astraparis.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στάχτη έγιναν δεκάδες στρέμματα από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Χίο. Από την πυρκαγιά, τραυματίστηκαν έξι άτομα, ενώ μια 64χρονη νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ.

Μετά από πολύωρη μάχη με τις φλόγες, η πυρκαγιά έδειξε σημάδια ύφεσης.

Νωρίς τα ξημερώματα της Παρασκευής, η φωτιά απείλησε το χωριό Σιδηρούντα, όπου τραυματίστηκαν τρεις γυναίκες. Η μία εξ αυτών, 64 ετών, νοσηλεύεται στη ΜΕΘ στο Νοσομείο ΚΑΤ.

Στη μονάδα ενταντικής θεραπείας του ΚΑΤ η 64χρονη

Σύμφωνα με την διοικήτρια του Νοσοκομείου Χίου, Ελένη Βουτιέρου, η 64χρονη γυναίκα έχει υποστεί 70% εγκαύματα και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στην Αθήνα. Η κατάσταση της κρίθηκε πολύ σοβαρή και για αυτόν το λόγο οι γιατροί του ΚΑΤ, στο οποίο μεταφέρθηκε, την έβαλαν πλέον διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Κρανίου τόπος η Χίος από την πυρκαγιά -Στην εντατική 64χρονη με εγκαύματα, δύο ακόμη τραυματίες [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Μαζί με την 64χρονη μεταφέρθηκε στην Αθήνα και η κόρη της που έχει υποστεί εγκαύματα 10-15% στο πρόσωπό της καθώς και μία 49χρονη που φέρει εγκαύματα σε ποσοστό 20% με 30%.

Άλλα τρία άτομα υπέστησαν μικροτραύματα και χρειάστηκε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με το astraparis.gr το φυσικό περιβάλλον γύρω από την Σιδηρούντα έχει αφανισθεί πλήρως. Από την βόρεια πλευρά της προς την Βολισσό, καθώς και στην ανατολική στην διαδρομή από τον κόμβο της επαρχιακής οδού Χίου – Βολισσού έως το χωριό, έχουν καεί τα πάντα μέχρι κάτω τον μικρό κάμπο.

Κρανίου τόπος η Χίος από την πυρκαγιά -Στην εντατική 64χρονη με εγκαύματα, δύο ακόμη τραυματίες [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Το ίδιο συνέβη και με την νότια πλευρά της και μέχρι το Μετόχι, χωρίς – ευτυχώς – να πιάσει τον μικρό κάμπο της συγκεκριμένης περιοχής, καθώς και την δυτική, με μικρές εξαιρέσεις.

Κρανίου τόπος η Χίος από την πυρκαγιά -Στην εντατική 64χρονη με εγκαύματα, δύο ακόμη τραυματίες [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Καταστροφές υπέστησαν οι καλλιέργειες της περιοχής, κυρίως ελιές και αμπέλια, καθώς και τα εναπομείναντα από προηγούμενες πυρκαγιές πεύκα και άλλα δασικά δέντρα και δασική βλάστηση της περιοχής.

Κρανίου τόπος η Χίος από την πυρκαγιά -Στην εντατική 64χρονη με εγκαύματα, δύο ακόμη τραυματίες [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Επίσης, κατεστράφη ολοσχερώς ένα αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο έξω από το χωριό στην διασταύρωση, ενώ ένα άλλο στο ίδιο σημείο υπέστη ελαφρές ζημιές.

Κρανίου τόπος η Χίος από την πυρκαγιά -Στην εντατική 64χρονη με εγκαύματα, δύο ακόμη τραυματίες [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στον έλεγχο της φωτιάς στις Αψηλές, ώστε να αποφευχθεί η επέκτασή της σε ένα πευκόφυτο βουνό που μέχρι τώρα δεν έχει υποστεί καταστροφές.

Aνύπαρκτο νερό, θυελλώδεις άνεμοι

Παρότι οι κάτοικοι έμειναν στις αυλές τους για να δώσουν μάχη με της φλόγες, τελικά η κίνηση αυτή αποδείχθηκε δώρο-άδωρο. Οι θυελλώδεις άνεμοι σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού στο χωριό είχαν σαν αποτέλεσμα η πίεση στις βρύσες να μην αρκεί ούτε για πότισμα. «Μας δίνουν δύο ώρες νερό μόνο κάθε πρωί. Με τι να αντιμετωπίσουμε τις φλόγες», έλεγαν και ξανάλεγαν οι απογοητευμένοι κάτοικοι που έβλεπαν τις φλόγες να μπαίνουν στις αυλές των σπιτιών τους.

Οι καταστροφές

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εξωτερικές ζημιές έχουν υποστεί αρκετά σπίτια, σοβαρότερες μία οικία και μία αγρικοικία ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς ένα όχημα.

Να σημειωθεί ότι μόλις το μεσημέρι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης ήταν στο νησί για την αντιμετώπιση των καταστροφών της προηγούμενης πυρκαγιάς. Η περιοχή της Σιδηρούντας και ο Προβατάς είναι από τους ελάχιστους δασικούς πυρήνες πρασίνου που έχουν απομείνει στο νησί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χίος πυρκαγιά φωτιά Πυροσβεστική ΜΕΘ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ