ΑΔΕΔΥ: Ερχονται «αναγκαστικές» αποσπάσεις - iefimerida.gr

ΑΔΕΔΥ: Ερχονται «αναγκαστικές» αποσπάσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υποχρεωτικές αποσπάσεις, κατάργηση του ρόλου των υπηρεσιακών συμβουλίων, διεύρυνηση των ελαστικών σχέσεων και πλήρη απαξίωση του Δημοσίου περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπάλληλων, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ.

Το νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, περί επιτελικού κράτους και εφαρμόζονται με θρησκευτική ευλάβεια απ’ όλες τις κυβερνήσεις της χώρας μας εδώ και δεκαετίες και στοχεύουν σε ένα κράτος που ουσιαστικά θα εποπτεύει τις αρμοδιότητες που θα ασκούν ιδιωτικές εταιρείες, ενώ για τις ανάγκες του θα προσλαμβάνει κυρίως προσωπικό με ελαστικές εργασιακές σχέσεις επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ.

Πιο συγκεκριμένα δημιουργείται το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας (ΕΣΚ) που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο από εδώ και στο εξής θα διενεργούνται οι μετατάξεις και οι αποσπάσεις των υπαλλήλων του δημόσιου κι ευρύτερου δημόσιου τομέα στο πλαίσιο πάντα της εφαρμογής των ισχυουσών μνημονιακών διατάξεων.

  • Έτσι οι φορείς του δημοσίου είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των δομών και στη συνένωση - συγχώνευση και κατάργηση υπηρεσιών, κινούμενοι στο πλαίσιο τους αναγκαστικού «κουρέματος» των οργανικών τους θέσεων που έγινε το 2011, σεβόμενοι τη ρήτρα της αυτοδίκαιης κατάργησης, όσων θέσεων με οποιονδήποτε τρόπο κενώνονται, και την πρόσληψη ενός εργαζομένου ανά πέντε που αποχωρούν από την εργασία.
  • Ταυτόχρονα με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, για τις μετατάξεις-αποσπάσεις παύει κι ο ρόλος των υπηρεσιακών συμβουλίων. Από εδώ και πέρα, οι αρμόδιοι για αυτά τα θέματα θα είναι ένα πλήθος από τριμελείς επιτροπές επιτελικού τύπου, αφού για κάθε θέση που θα ανακοινώνεται ως κενή προς μετακίνηση, την αξιολόγηση και την επιλογή των υποψηφίων θα την κάνει μια τριμελής επιτροπή που θα αποτελείται από δύο διευθυντικά στελέχη μαζί με τον διευθυντή - προϊστάμενο του εκάστοτε τμήματος στο οποίο ανήκει η θέση αυτή.
  • Το δε υπηρεσιακό συμβούλιο, τόσο του φορέα προέλευσης όσο και του φορέα υποδοχής δεν θα έχει κανένα ρόλο σε αυτή την διαδικασία. Ουσιαστικά καταργείται πλήρως η συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Επιτελικό το κράτος, «επιτελικός» κι ο τρόπος! Αυτή φαίνεται να είναι η επιλογή!
  • Επίσης εισάγεται και η έννοια της «αναγκαστικής» απόσπασης αφού στο άρθρο 9, για την ενδοϋπουργική κινητικότητα, γίνεται σαφές ότι αν δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι, μπορεί η υπηρεσία να «αποσπάσει» λόγω «σοβαρών κι επειγουσών αναγκών» για ένα χρόνο, όποιον νομίζει αυτή.

Χαρακτηριστικό της ευλαβικής προσήλωσης της κυβέρνησης στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων είναι και η εγκύκλιος του Υφυπουργού Εσωτερικών με την οποία στέλνει πίσω τον προγραμματισμό προσλήψεων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού για το έτος 2016 σε όσους ΟΤΑ και ΝΠΔΔ «…δεν έχουν προβεί ως όφειλαν στην κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ.1α του άρθρου 33 του ν.4024/2011, όπως ισχύει, διαδικασία κατάργησης/διατήρησης των κενών οργανικών θέσεών τους», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση και διατυπώνεται το ερώτημα σε ποιές οργανικές θέσεις θα εφαρμοστεί το ΕΣΚ;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΔΕΔΥ δημόσιο σχέδιο κινητικότητας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ